Strejker och självständighetsiver

Är inte detta en reseblogg? Varför då inget om de tre dagar av strejk som utlystes av det stora fackförbundet för järnvägsanställda i Storbritannien i förra veckan? Jo för att jag helt enkelt varit så upptagen att jag inte haft tid och ro att sätta mig vid en dator när jag väl stängt ner jobbets. Plötsligt bara exploderade det någon gång i april och jag som trott att mötena var betydligt enklare nu när de bara är på Teams fick plötsligt en helt ny typ av möten där jag med en moderator jag knappt träffat har ansvarat för en massa ny teknik på mötena. Nu handlade det inte bara om att dela in deltagare i grupper och få tillbaka dem utan det skulle användas elektroniska post-its i Miro och en massa annat. Dessutom organiserade vi om hur vi arbetar med våra partners och både de och vi har fått lära oss nya sätt att jobba medan mina kollegor litar på att jag ska berätta för dem om hur det nya fungerar, jag som också lär mig av andra.

Allt detta samtidigt som vår resebyrå tackade nej till att förlänga sitt kontrakt och det nya blev försenat samtidigt som de få resor vi gör nuförtiden naturligtvis alla dök upp på samma gång och vi var tvungna att boka allt själva samtidigt som det blev storstrejk i Bryssel och allt fick bokas om. Det blev till att ta en bloggpaus och speciellt i de senaste dagarnas värme har det varit svårt att göra annat än sitta på balkongen med något kallt i ett glas på kvällarna. Dock har jag hunnit med en helg i Göteborg som avkoppling och det kommer faktiskt ett blogginlägg därifrån. Under tiden rekommenderar jag er alla att besöka den georgiska restaurangen Stumari där som jag äntligen hann med. Den blir det inget inlägg om på en brittisk blogg men du kan läsa min bloggkollega Marias inlägg här. Köp in det du tycker ser gott ut och dela de generösa portionerna med dina vänner medan du dricker orange vin vilket Georgien är känt för. Vi har också fått kasta oss iväg till Blekinge på grund av passkaoset. Inga tider fanns för dottern i Malmö men vi gjorde en helg av det och njöt så nu får jag nog lov att rekommendera restaurang Kai Krog i Karlskrona också när jag ändå håller på. Riktigt rolig meny och fina ingredienser.

Midsommar spenderade jag i Småland medan järnvägsstrejkerna kom och gick i Storbritannien men svensk media hade hyfsad koll på dem tycker jag. Det var verkligen ett nästan totalt stopp även om jag vet några som tog sig fram som de planerat. Det kom ingen ljusning i några förhandlingar av detta utan de fortsätter och kommer de ingen vart så blir det garanterat fler strejker men än är inga datum utlysta. Nationen är delad i två men många håller med de strejkande eftersom det inte bara gäller välbetalda lokförare utan även underbetald stationspersonal och andra som nu lider av att inflationen äter upp löneförhöjningen de aldrig fått. Strejken har delat Labourpartiet där några har ställt sig på barrikaderna tvärtemot vad partiledare Starmer ville. Det känns för mig intressant att det finns Labourpolitiker som fortfarande tar parti för strejkande låginkomsttagare för på senare år känns alla partier så likriktade. Läser man brittisk media nu så kommer hela tiden känslan av att fler områden kommer att drabbas av strejker framöver på grund av inflationen och allmänt missnöje.

Njuter av asiatisk mat och dryck i Karlskrona

Medan allt detta pågått har även flygbolagen ställt in avgångar som aldrig förr. Jag har redan berättat om British Airways i ett inlägg för några veckor sedan men nu är det även easyJet som inte hittar personal efter brexit och coronan och så har vi ju SAS här på hemmaplan där det fortfarande förhandlas med piloterna. Följ saken noga ni som ska ut och resa. SAS som bolag känns ju närmast dött och är inget jag skulle våga boka med om jag flög vilket jag inte gör så mycket nu. Även Norwegian har haft problem med flygledare i Norge som påverkat svenska avgångar så det verkar som om precis alla måste bevakas.

Resekaos och värmebölja och då kommer plötsligt nästa besked från Nicola Sturgeon uppe i Skottland. Den 19 oktober 2023 blir den nya dagen för folkomröstning om skotsk självständighet efter att brexit förändrat förutsättningarna efter folkomröstningen 2014. Jag får säkert tillfälle att blogga mer om detta men först ska högsta domstolen besluta om det är tillåtet för skottarna att folkomrösta utan regeringens godkännande. En regering som fortfarande inte tycker tillfället är rätt för en ”referendum on independence” också känd som Indyref2.

7 kommentarer

 1. Annica · · Svara

  Ja, man undrar om man kommer iväg alls, ska till UK 2-26 augusti, BA. Stuga i Cornwall, Boscastle. Aldrig varit just där så det kan ju bli kul.
  Orkar inte riktigt med den här sortens värme längre, inte så bra för mitt höga blodtryck. Så svårt att sova. Man får väl vara glad ändå för de som faktiskt njuter av värmen. Oroar mig som alltid för det bruna gräset, bränder, vattenbristen… Det skulle regna här igår och jag fick säkert två droppar på mig, det var allt.
  Tills dess så är det alltså jobb, jobb, jobb… Inte ett enda Teamsmöte på hela sommaren! Tjohoo!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har varit i Boscastle så det hittar du ett inlägg om. Lummigt och fint med vattenfall runt knuten. Härlig kuststräcka till Tintagel också.
   Ja somrarnas vattenbrist börjar bli vanligare och vanligare inte minst på ostkusten. Jag hittar lugn i projekt som görs för att förbättra flödet och landskapet.

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  ..Tack för intressant inlägg. Jag tror jag får skjuta upp drömmen jag har att åka till Skottland i sensommar, åka runt med tåg o buss (kom på nu i vår i lake district hur avkopplande färdsätt detta är, jag kom verkligen ner i varv…hade gärna sålt min egen bil också om det varit praktiskt möjligt). Jag förstår dem som strejkar mot orättvisa löner och andra missförhållanden. Pga sånt skjuter jag gärna på min resa. Det var med dåligt samvete jag åkte med Ryan air i våras för där finns ju dåligheter även om jag inte vet hur det ser ut exakt idag…har sedan gammalt en princip att inte flyga med dom men jag har trots det gjort det även ytterligare en gång tidigare. Jag borde skärpa mig och leva som jag lär….. semesterresor är ju verkligen bara lyx egentligen..

  Gilla

  1. Ibland blir det inte som man tänkt med att leva som man lär. Ryan har jag aldrig flugit med men en bra sak med dem är att de på grund av de där priserna oftast fyller sina plan och inte flyger halvfulla plan kors och tvärs.
   Visst är det ett privilegium och inte en rättighet att resa.
   När det gäller att våga ge sig ut igen så är jag mer tveksam på grund av coronan nu. I år stiger ju fallen även sommartid och i just Storbritannien är experter oroliga för vad detta ska betyda för hösten om det redan är relativt högt. Nu verkar den ju inte lika allvarlig längre för de flesta men ändå. Den stiger det ju här också (jag har sjuka kollegor) men blir man sjuk här så är man ju ändå hemma.

   Gilla

 3. Mycket rörigt på många ställen nu, även på ditt jobb.
  UK och strejker hör nog ihop för många av den äldre generationen i Sverige, mig inkluderat, många minns gruvstrejkerna m m. Så det lär nog fortsätta med strejker där.
  Skön lördag!

  Gilla

  1. Jo men precis. Vi som minns 80-talet ser en återgång men nu är det ju inte så mycket arbetarstrejker utan helt andra grupper och det är inte samma länkar till vänsterpolitiker idag . De yngre generationerna förvånas nog av lite allt möjligt nytt nu, även i Sverige. Vi lite äldre lär oss istället att det stämmer, allt går i cirklar.

   Gilla

 4. Är väldigt glad över att inte ha några större resplaner alls närmaste 6-8 veckorna, förutom med egen bil. Avundas inte folk alls som utomlands just nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: