Sjuttio år på tronen

Visst är det makalöst. Oavsett att hon fått den bästa omvårdnad och förstklassig mat hela livet så är det något speciellt med att Elizabeth II lyckats sitta på tronen i 70 år. Efter att hon i februari 1952 efterträtt sin far på tronen kröntes hon så den andra juni följande år och kommande helg är förstås därför ett enda firande i hela Storbritannien. Skolor och kontor har extra ledigt, gator och torg är smyckade och det råder en sorts febrig stämning, inte minst i London. Det är nästan så jag önskar jag var där bara för att få se all glädje.

Foto: Royal Navy

The Mall, gatan upp till Buckingham Palace, dekoreras och spärras av inför drottningens inofficiella födelsedag, Trooping the Colour, varje år i juni då hon inspekterar regementens flaggor men i år är det inte bara där det hänger unionsflaggor utan hela staden är dekorerad till max med både flaggor och drottningporträtt. Trooping the Colour ingår i år i denna långhelg av firande och jag som såg ceremonin 1997 kan bara tänka mig hur galet med folk där måste vara i år även om populära Lady Di lockade många på min tid. Drottningen själv rider inte längre runt på Horse Guards Parade och inspekterar trupperna men jag hoppas hon orkar vara med på en del – hon såg förvånansvärt pigg ut vid invigningen av Elizabeth Line som jag skrev om häromdagen.

Om vi får se drottningen på palatsets balkong är en annan femma, det finns säkert planer för alla scenarier. Klart är att det byggs en jättelik scen framför Buckingham Palace där the Platinum Party at the Palace kommer att äga rum på lördag med både balett och mängder av kända artister. Bland annat kommer Diana Ross att göra sitt första framträdande i Storbritannien på femton år. Andrea Bocelli och Duran Duran är andra som kommer att synas. Lite intressant med tanke på hans vänskap med just Lady Di är att Elton John kommer att uppträda förinspelad eftersom han är på turné och inte avbryter den men så är det ju också hans farväl till fansen. Det blir förövrigt inte bara musik utan även David Attenborough och David Beckham kommer att delta i festligheterna.

På söndagen är det dags för The Platinum Pageant då en hel tidslinje kring drottningens liv satts samman och kommer att spelas upp med olika medverkande längs Whitehall, The Mall, Green Park och St James’ Park. Första akten heter For Queen and Country och kommer att inkludera en massa militär från hela samväldet, andra akten The Time of Our Lives blickar tillbaka på kulturen de här 70 åren, tredje handlar om humor och uppfinningsrikedom och heter Let’s Celebrate och så samlas allt med fjärde aktens final Happy and Glorious . För hennes egen skull hoppas jag mest att hon orkar vara med på galopptävlingarna på Epsom för även där är det såklart jubileumsfirande och hästmänniskan i henne sken verkligen upp redan häromveckan när hennes häst fick pris hemma på Royal Windsor Show.

Om du är i London i helgen så berätta gärna vad du upplever. Det finns förövrigt massor även runt om i övriga landet även för dig som inte är just i huvudstaden med kungligheterna. På den här sidan kan du söka på geografisk plats och se hur dagarna uppmärksammas på andra håll vilket också kan vara genom familjerabatter på olika muséer och utställningar. Missa heller inte att kika på skotska Strathaven Combat Crochet and Knitting Ninjas underbara hemslöjd. Inte minst drottningen själv är supergullig. Jag önskar jag kunde se gatorna själv. Mycket trevligare än den projektion av regenten som gjorts på Marble Arch men också på stenarna i Stonehenge vilket fått utstå kritik.

Har du internet med VPN eller bor så du får in BBC så kan du följa Trooping the Colour, tacksägelsegudstjänsten från St Paul’s Cathedral och The Platinum Pageant bland mycket annat. Du hittar hålltider här. Annars kommer det säkert att visas en hel del höjdpunkter även i våra svenska kanaler. Här i Sverige firas det såklart också på brittiska ambassaden i Stockholm där fyra konditorer fått tävla om att ta fram en jubileumsbakelse och så har brittiska flottans fartyg på besök i Frihamnen i Stockholm få lov att skjuta salut.

Drottningen själv lär dricka ett glas champagne varje kväll sägs det och det hade nog hållit även mig igång. Visst har vi hästintresset gemensamt men att sedan också kunna meka med bilar, ha deltagit i andra världskriget och tusen andra saker, ja det imponerar oavsett vad man tycker om monarkin som institution och dess sätt att uppfostra barn. Det är bara att gratulera till lång och trogen tjänst, ständigt påpassad av alla. Är man osäker på vad hon egentligen gjort under sina arbetsdagar i livet så är Royal Yacht Britannia i Edinburgh en bra plats att börja på för att ta reda på mer om det.

På kanalen här ska du kunna följa söndagens baluns och kan redan nu ställa in en påminnelse:

Annons

11 kommentarer

 1. Brita Lapin · · Svara

  Underbart, bör firas även av en svenska (men som bott länge i UK) hittade en gammal bunting och så blir det Sunday Roast samt Victoria sponge cake🇬🇧

  Gillad av 1 person

  1. Hihi, ja alla anledningar till firande är bra. Det påminner mig om att jag ännu inte hunnit besöka det engelska pajställe som öppnade här i Malmö för ett par veckor sedan. Hm…

   Gilla

 2. Ja, nu kommer det att firas. Onsdag och torsdag ledigt och sedan helgen. Massor av street parties.
  Visst är det fantastiskt att ha suttit så länge, men det skulle nog också behövas lite yngre krafter också.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Ja det jag undrar är vad Charles tänker och han är ju inte ung han heller. Ha det bra du också!

   Gilla

 3. Ingrid Grshn · · Svara

  Stort tack för bra uppdatering! Visst hade det varit roligt att vara på platsvinst London denna helg!

  Gilla

  1. Ja det hade varit kul till och med att vara tillbaka i York faktiskt, där det är fest på en av gatorna i mina gamla kvarter.

   Gilla

 4. Visst skulle det vara roligt att vara där! Historiska händelser har ett speciellt skimmer över sig och sker inte ofta.

  Gillad av 1 person

  1. Nej det är ju så stort.

   Gillad av 1 person

 5. Monica · · Svara

  Vad fin hon är som liten stickad docka, de är kreativa. Och fin är hon i alla pasteller, hon bär upp dem vackert och roligt att hon får uppleva detta firande även om hon bara orkar delta i vissa men har säkert koll på allt från vilstolen.

  Och verkar inte så bestämd eller korrekt, man tänker sig det mer än här, men britter är lite mer avslappnade även vid pompa och ståt. Och lille prinsen får grimasera så mycket han vill. Bra tycker jag.
  Och vad man än anser om BoJo kunde han fått passera utan allt buande men han och frun tycktes ta det med ro.
  Och jag vill se mer av Harry och Meghan som jag tror gjort rätt även om det är sorgset att leva långt från den familj de har. Men de kan säkert hantera det också.

  Önskar dig en trevlig pingsthelg med lite sommarvärmen.

  Gilla

 6. Har för mig att kröningen var den 2:a juni 1953.

  Gilla

  1. Så var det ju tack.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: