James Bond och jag

Det är verkligen inte för att det fattas ämnen att skriva om som jag varit så tyst de senaste veckorna. Jag har för det första över tvåhundra utkast och för det andra massor av små notiser i mobilen med saker jag sprungit på i farten och vill läsa mer om. Det är bara det att jag varit ofokuserad. Inte bara för att jag inte kom iväg till England och fick känna hur det nu känns på alla gamla ställen utan också mycket just för det jag skrev sist om alla årsdagar som kommer i en strid ström nu i april-maj. Lägg till detta att vi målar om mammas kök, det vill säga dottern är den som erbjudit sina målartjänster men jag hänger med nästan alla kvällar och helger vi är där, inte minst för att se till så att den ännu valpiga hunden inte går i färgburkarna eller äter vår mat i ett obevakat ögonblick.

Bloggen har helt enkelt fått stå åt sidan lite fast jag känt mig stressad över att jag inte fått skrivro. Jag har istället gått i smålandsskogarna under en väldigt lugn påsk och så bestämde jag faktiskt att den där bröllopsdagen skulle bli minnesvärd ändå så vi gick på hundvänlig restaurang där både personal och inredning är avslappnad och mat och cocktails annorlunda. Redan när du bokar kan du kryssa i att du tar med ”bästa vovven” som sedan får en tjock pläd att ligga på medan du själv kan ta en cocktail med ingredienser från de småländska skogarna, allt i ett av Malmös charmigaste kvarter. Gå till Haqvin eller dess syster, champagnebaren San Greal tvärs över innergården om ni har vägarna förbi. Hur mysigt som helst.

Haqvin-cocktail med småländsk grönska, skakad inte rörd

Medan jag gör allt detta fortsätter saker såklart att utvecklas i Storbritannien och bland de roliga nyheterna finns att den kända filmstaden Pinewood Studios i filmregionen nordväst om Heathrow har fått pengar och tillstånd till en utbyggnad och i de planerna ingår ett större besökscentrum där det är tänkt att bland annat James Bond ska stå i fokus. Denne brittiska ikon på filmduken får alltså äntligen den plats han förtjänar. Öppningsdatum inte är spikat än för de har nyligen ändrat tillståndsansökan för att öka utrymmet ytterligare men du kan se bilder och följa utvecklingen på Screen Hub UK.

Foto: Glyn Lowe (Wikipedia)

Själv har jag aldrig varit Bond-turist för jag har andra favoritfilmer men jag har ett par vänner som begett sig till Schweiz bara för att se få se utsikten från den snurrande restaurangen uppe på Schilthorn som nuförtiden också verkar ha en permanent utställning om ”I hennes majestäts hemliga tjänst” som delvis spelades in där uppe. Däremot är det ju roligt när man känner igen sig i filmerna när det visas Skottland och Venedig. Det ska bli spännande att se om det blir ett studiobesök i stil med vad Warner gjort med Harry Potter eller om Pinewood gör något annat av det. De kan få svårt att få ihop originalföremål att ställa ut om de tänkt sig det också för just nu finns mycket av filmrekvisitan faktiskt på världens enda Bondmuseum vilket ligger i Småland av alla ställen. Lustigt nog kan man där även se en del från Star Wars vilket också det skulle kunna dyka upp i upplevelsen hos Pinewood enligt deras information. Själv skulle jag gärna se ett hörn dedikerat till draken Katla som gjordes här men det vore nog att önska för mycket.

Konstigt nog har jag som är så mycket i Småland aldrig varit på Bondmuséet i Nybro men kanske kommer jag dit nu när dottern har bil och vi gör lite utflykter från landet. Muséet verkar väldigt okänt i övriga Sverige och vill du veta mer om det och varför det ligger där det gör så har Peter och Helena på bloggen FREEDOMtravel alla svar här.

Hittills har Pinewood inte varit öppet för allmänheten med undantag för när någon serie behövt publik. Därför är förhoppningarna stora men redan nu kan du åka på guidad tur av verkliga platser i närheten vilka förknippas med Bondfilmer, däribland kyrkogården där Bonds fru skulle ligga begravd liksom diverse gods och hotell.

16 kommentarer

 1. Tack så mycket för länken till vårt artikel om James Bond-museet. Det var ett roligt besök, så vi kan absolut rekommendera en utflykt dit! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det får det definitivt bli. Sverige har verkligen diverse udda ställen. Tomtemuséet i Sjöbo minns jag som speciellt – inklusive en samling majblommor. 😀

   Gilla

 2. Monica · · Svara

  Låter klokt att ta dagarna som de kommer och förstår så mycket tankar det är och att bara då låta dem komma.
  Bra med lite praktiskt jobb också, målning är inte alltid lätt. Tror jag föredrar tapetsering, har blivit en mängd genom åren. Lycka till med köket och kul att jobba tillsammans.

  Och det finns mycket att se och göra i Småland men själv tänker jag med väldigt mycket på UK. Känns väldigt ovisst när man kan resa dit igen.
  Och andra, de bara åker kors och tvärs över världshaven men vi har en hel del jobb på hemmaplan så får koncentrera oss på det.

  Och allt som händer upptar mycket tid, läser nog för mycket men det känns viktigt att följa med här och i press utanför Sverige.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja det är skönt att vara mer praktisk ibland även om dottern är det mer än jag och har varit ”lärling” hos sin far i barndomen och lärt sig en massa knep medan mina dagar med pappa på landet mest bestod av fiske så jag är bättre på den biten och nu finns det knappt fisk i Östersjön.
   Ja man tänker mycket på UK men familjen har det bra utöver pandemin. Jag läser också väldigt mycket så ja, det tar också av bloggtiden. Svetlana Aleksijevitj kändes som ett måste att äntligen läsa nu till exempel och så har jag gett mig på en bok om demokratin i UK i samband med folkomröstningen och de senaste valen. Skrämmande läsning om hemliga pengaflöden till kampanjer, oavsett vilket parti man gillar. Det ska inte vara möjligt att ha ett politiskt system där det är tillåtet att ta emot pengar lite hur som helst.

   Gilla

 3. Ingmarie · · Svara

  Hej. Nu kanske jag rör till det som ställer en fråga som inte alls berör detta inlägg. Hoppas jag inte upplevs ofin. Det är så att jag skall bo ensam i keswick 22-29 maj. Jag hoppas kunna vandra en hel del som är min huvudplan med resan. Men så har min höft börjat spöka igen och det finns en liten risk att jag får hålla mig på orten. Vet du händelsevis något sånt där som man bara inte får missa ?
  Mvh ingmarie

  Gilla

  1. Nej det känns inte ofint alls. 🙂
   Jag hoppas att du iallafall kommer ut till stencirkeln i Castlerigg för den är precis utanför stan och en av de större fornlämningarna i hela Nordengland. I övrigt är det pennmuséet som är den stora sevärdheten och känns fint i Lake District med en historia av Beatrix Potter och andra artister. I övrigt är staden självt rätt full av Tea Rooms och sådant som jag minns det.
   Du kan också se om det går något på teatern nere vid sjön som har både gästspel och musikframträdanden:
   https://www.theatrebythelake.com/
   På ungefär en halvtimme har du buss till mysiga Grasmere också som är liten och kompakt.

   Gilla

   1. Ingmarie · ·

    Hej.
    Tack! Det var verkligt bra tips de du nämner. Jag får tillbaka lusten. Hade blivit väldigt uppgiven iom att det nog ej aktuellt med de riktigt backiga vandringarna om jag inte ska bli kvar på guesthouse efter första dagen. Jag ska tänka på det som en annan resa och tex kolla på kollektivtrafiken. Tex Beatrice potters gård ligger nog också på ok avstånd.
    Jag har kollat mer på dina inlägg tillbaka i tiden också….. och får hjälp att styra om sinnet och planerna.
    (Hoppas ingen misstycker att jag drar till England så här i coronan…)

    Gillad av 1 person

   2. Det är många som åker nu trots pandemin och visst har folk jag känner som rest också blivit smittade om än inte jättesjuka men jag hade själv åkt om de jag skulle besökt inte blivit sjuka och jag åkt ensam. Det är fortfarande en risk men jag känner att risken är minst lika stor på kontoret där många varit smittade. Det är bara det att jag har någon som kan ta hand om mig här om jag är sjuk. Familjen i England har helt andra förutsättningar och jag skulle vilja se mer än bara dem om jag reste efter all den här tiden så jag väntar på rätt tillfälle.
    Så bra att du fick tillbaka lusten. Kan du ställa om till att det blir en mysig resa i största allmänhet så blir det nog jättebra. Här ser jag att du kan ta dig till stenarna med buss faktiskt. Även till Ambleside och faktiskt till Lancaster och Carlisle om du vill se på slott (även om Lancaster är rätt backigt):
    https://www.keswick.org/visitor-information/gettingaroundkeswick

    Gilla

 4. Trevligt att ha dig tillbaka i Blogglandia.
  Jag har heller inte varit någon Bondfan, även om jag gillar Bond.
  Museet i Nybro tycker jag verkar intressant.
  Trevlig helg!

  Gilla

 5. Tack! Trevlig helg till dig också.

  Gilla

 6. Ingmarie · · Svara

  Tusen tack!! Får jag besvära dig med bara en sak till, ifall du vet på rak arm. När jag så här under en vecka sön-sön slutet maj skall åka mycket buss där uppe… finns det någon särskild biljett jag borde känna till så jag inte betalar mer än nödvändigt? (Det kanske t o m går att inkludera den delen av resan till/från flygplatsen manchester som är buss). …strunta i att svara om du inte hinner…jag vet att du inte är en turistbyrå…

  Gilla

 7. Haha, ingen fara.
  Nej jag kan inte systemet där men många har Day Explorer” och liknande dagsbiljetter.

  Gilla

 8. Ja, bloggandet går ju upp och ner, fram och tillbaka. Det finns ju ett liv som ska levas också, tänker jag.
  Tänk att det finns ett Bond-museum i Småland! Hade ingen aning, är i och för sig ingen Bond-fan, men det är ju nära hemtrakterna.

  Gilla

 9. Ja det är ju nära. Såg dock senaste filmen igår och det var nog den sämsta Bondfilm jag sett. Rörig, mörkt ljus…och så tycker jag Craig saknar humorn de andra hade.

  Gilla

 10. Ja, dra på trissor att Bond museet ligger i Småland. Det känns lite udda placerat. Liksom vad har Bond där att göra i lilla Nybro? Han hör ju mer hemma i England.
  Har aldrig varit en Bond entusiast även om man sett flera filmer. Dock var jag på premiären med långklänning, drack bollinger nu sist som sig bör. Kan tycka att Daniel Craig har gjort sig bra som Bond i skuggan av Sean Connery och Roger Moore.
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  Gilla

  1. Haha, ja nu får han ju mer plats i England framöver men det är onekligen kul när entusiaster drar igång något kring det de gillar. Jag skulle ju gå öppna ett museum om Storbritannien, hihi.
   Kul att gå på passande premiär. Själv gillar jag Sean Connery bäst. Glimten i ögat som Craig saknar. Nu undrar jag bara vem det blir härnäst.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: