Anrikt rederi i knipa gör bort sig

Idag var det meningen att jag skulle fokusera på att reserestriktionerna släpper imorgon och resandet till Storbritannien blir betydligt enklare igen även om jag inte kommer vänja mig vid att åter få frågan jag fick som ung – ”vad är ändamålet med ditt besök?” Istället brakade det för några timmar sedan lös på flera av de brittiska sociala kanaler jag följer. Det stora rederiet P&O Ferries har med hjälp av en video (!) sagt upp 800 anställda med omedelbar verkan medan färjorna på grund av detta legat still i hamnarna och skapat köer.

Nu blir det fler passagerare på Heathrow. Foto: Wikipedia

Här pratar vi inte om vilket litet rederi som helst utan det gamla anrika Peninsular and Oriental Steam Navigation Company med rötter i 1800-talets ångbåtstrafik och rutter till Asien. Det som numera förkortas P&O och är känt som en av de stora på rutten Calais-Dover men som nu ägs av Dubai Port World. Idag råder det kaos i hamnarna där eftersom färjorna stoppats och företaget försöker hjälpa bokade passagerare med platser på konkurrenternas fartyg. Rederiet driver också rutten Cairnryan-Larne från Skottland till Nordirland och Skottlands förstaminister Sturgeon rasar med all rätt på Twitter över de många som nu blir arbetslösa som genom en blixt från klar himmel utan uppsägningstid eller förvarning. Hon är inte den enda för i hamnen i Hull har den nederländske kaptenen haft möte med sin besättning ombord på den stora färjan Pride of Hull som inte heller den kommer iväg som planerat till Rotterdam. Besättningen har vägrat att gå iland samtidigt som det kommit bilar med ny personal från en rekryteringsfirma tillsammans med säkerhetspersonal med handbojor. Snacka om att ha blivit helt akterseglade. Det intressanta i det här är att de blir av med jobbet med omedelbar verkan på grund av arbetsbrist och samtidigt kommer det nya besättningsmedlemmar. Då råder det knappast arbetsbrist. Vilka de hyr in vet man heller inte. Det kan antas att de som har med fartygsdriften att göra är registrerade hos internationella IMO men jag funderar på hur många fler ombord på en färja som måste ha koll på säkerhetsföreskrifter. Kan alla sådant? Rederiet själva säger till oroliga passagerare att röran bara är tillfällig under några dagars ”omstrukturering” och visst vet jag att det är tuffa tider för färjebolagen nu men nej, bättre kan de även om de blöder. Som videon här visar är många branschvana riktigt chockade. Politiker upp till nationell nivå har engagerats och vi får se var det här slutar men detta gör att jag struntar i min idé att ta färjan till Hull snart, jag som spenderar mycket tid i just Yorkshire. Jag vill inte stödja sådant här beteende och inte vill jag segla osäkert.

Dagens betydligt gladare nyheter är alltså att de brittiska reserestriktionerna kring Covid-19 upphör imorgon efter att England beslutat detta och Wales och Skottland följt efter. Visserligen måste du fortfarande vara vaccinerad för att slippa allt men då slipper du nu alltså att testa dig både innan resan och under tiden du är i Storbritannien. Du slipper också att fylla i en Passenger Locator Form med information om var du ska bo under ditt besök. Fantastiskt för mig som gärna tågluffar och bokar inte bara ett boende spontant utan flera och som reser runt mellan släktingar. Det här är definitivt värt att fira, bara inte med en kryssning. Dock ska man inte tro att faran är över. Du hör inte mycket om det nu men i Danmark smittas folk omkring mig varje vecka, det görs bara inga snabbtester längre. Likadant är det i Storbritannien där det i t.ex. York nu är lika många inlagda på sjukhus som förra januari under alfavarianten även om det inte är så värst många på intensiven längre så var försiktig du som reser.

Annons

4 kommentarer

 1. Tufft för många.
  Bra med lösare restriktioner, men också lite oroande.
  Många i min vänkrets av ”äldre” har drabbats de senaste veckorna.

  Gilla

  1. Oj. Här verkar det mest vara barnfamiljer.

   Gilla

 2. Trist med färjekaos. Och trist med lönedumpning. 😦

  Gilla

  1. Ja och det blev värre än befarat men nu är de stoppade i hamnarna av säkerhetsskäl.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: