Maritim deckare

Annika. Det låter ju inte som något vidare brittiskt namn på en polis och när man sedan läser om SVT:s nya serie med premiär ikväll så ser man att hon heter det skandinaviskt klingande Strandhed i efternamn. Här reder jag ut det hela åt dig.

Åh så glad jag blev när jag först såg trailern. En ny deckare och med självaste Nicola Walker (Saknad, aldrig glömd m.fl.) som jag älskar och därför glatt ser allt med. Sedan hajade jag till över namnet på serien. Det är inte så att ingen hört namnet på de brittiska öarna där inte minst TV-programledaren Anneka Rice var stor på 80-talet men vanligt är det ju inte. Det visar sig vid närmare efterforskning att seriens Annika har norska föräldrar men är uppvuxen i Storbritannien och bara inte ville med hem till Norge permanent i tonåren. En vettig förklaring tycker jag men serien skrevs faktiskt först för BBC Radio 4 och då hette Annika Stranded vilket ju låter mer mystiskt om det nu ska vara en deckare, båda namnen hade ju fungerat i Skandinavien så jag vet inte varför de slängde in ett ”h”. Walker spelade huvudrollen även i den versionen som faktiskt utspelade sig i Oslo.

Fyren på Lismore i Argyll. Foto: PaulT (Wiki Commons)

Den här versionen har Glasgow som utgångspunkt men jag som sett första delen på SVT Play skulle hellre säga hela regionen runt staden för den utspelar sig hos sjöpolisens mordenhet och därmed i alla möjliga vikar och småbåtshamnar runt floden Clyde och inspelningsplatserna är därför runt om i Argyll (Annikas hus till och med vid Loch Lomond). Serien inleds med att Annika just flyttat tillbaka till trakten, nu med sin dotter, för att börja sin nya tjänst. Hon ska lära känna en hel del nya kollegor och få ordning på livet samtidigt som hon löser brott, inte helt ovanligt alltså. Den är filmad så att Walker ibland talar till oss tittare också och det blir en hel del litterära referenser medan Annika funderar över fallen så gillar du böcker kommer du att småle.

Inte det bästa jag har sett deckarmässigt och jag undrar fortfarande var det är tänkt att Annika har vuxit upp eftersom hon inte alls låter skotsk men jag kommer absolut att fortsätta titta även om jag tyckte allt knöts ihop lite fort och hafsigt mot slutet i första delen. Miljöerna är fina, den har humor och så utlovar rollistan att en gammal favorit i form av Paul McGann från min absoluta älsklingsfilm ska dyka upp. Samtidigt får du se skotska skådespelare som du inte redan sett i arton andra serier även om du känner igen några av de återkommande birollerna både från Harry Potter och Grantchester.

En kommentar

  1. har åkt förbi den fyren

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: