I skuggan av ett palats

Det börjar klia i restarmen och jag börjar dessutom orka ta tag i tekniken hemma efter månader av prokrastinering nu när jag måste ansvara för familjens IT-lösningar själv. Fram kommer digitala fotoalbum och uppgraderat system. Dags för en tur till en av Oxfordshires mest berömda småstäder, Woodstock.

Kvarteren runt kyrkan

Bara en dryg mil nordväst om Oxford hittar du staden som ligger alldeles på gränsen till natursköna Cotswolds och du ser att många av husen är byggda i den honungsgula sten som är så karaktäristisk för de norra delarna av området. Det finns många byar och småstäder i Cotswolds som är ännu vackrare men Woodstock kan stoltsera med ett av Englands mest kända palats så gott som mitt i byn, Blenheim Palace. Trots att så många kommer för att se detta världsarv där Churchill föddes är det få som faktiskt tar sig tid att upptäcka staden efteråt. Om du bilar skulle jag faktiskt vilja säga att Woodstock är en bra bas där du enkelt ställer bilen och tar bussen in till Oxford medan du sedan kan köra runt på landsbygden eller till Churchills grav i byn Bladon borta vid Oxfords flygplats. Var bara beredd på att betala ganska bra för boendet för nästan alla är av hög standard.

På kontorshuset vid stadsentrén till Blenheim Palace sitter regler

Woodstock är en lastgammal stad som började som en kunglig by, omnämnd redan i Domedagsboken 1086. Flera kungar har jagat i den skog som varit med och gett staden sitt namn så det är inte konstigt att detta tillsammans med Blenheim Palace gett staden ett tydligt välmående. När Blenheim stod klart och hertigen av Marlborough började bo här på 1700-talet byggdes själva staden om en del och fler regelbundna besökare kom och det är kanske därför det är smockfullt med fina gamla värdshus än idag. Mest känt är The Bear som under olika skepnader härbärgerat gäster sedan 1200-talet, idag under drift av hotellgruppen Macdonald.

Park Street leder till Market Place med stadshuset längst bort
Honungsgult
Det finns förvånansvärt mycket service kvar i staden
Macdonald Bear Hotel med anor från 1200-talet. Bara ett av alla med mer än fyra stjärnor och här får du ekpaneler och eldstäder i massor.
Mysiga inredningsbutiker finns det gott om längs Oxford Street

Handskar har tillverkats här från 1500-talet vilket inte är så konstigt för Cotswolds är känt för sina får och kanske ännu mer så förr. Idag fortsätter Woodstock att vara en stad med mycket shopping för sin storlek och framför allt om du tycker om engelska kläder, antikt och fina möbler och prydnadssaker, det är inte hit du kommer för Poundland. Här finns såklart också mysiga tea rooms om du inte fick nog av te på Blenheim Palace och de fina hotellen har bra restauranger.

Att komma hit är lätt även med buss för den går utanför Oxfords järnvägsstation. Väl framme är det bara att börja strosa och kanske påminnas om Downton Abbey eftersom Woodstock ligger bara knappa tre mil norr om Bampton där byscenerna i serien spelades in och de två liknar varandra en hel del.

6 kommentarer

 1. Även om vi var iväg en vecka på sydligare breddgrader så drar det i restarmen ordentligt. Har en resa i September till London, men vill verkligen resa mer.
  Bila runt i England vore en dröm. Alla dessa mysiga små byar och charm. Regeln var ju ypperlig

  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är ju inga avstånd för en svensk att bila heller även om det ändå tar tid för att man vill åka på småvägar och de är verkligen just små och smala.

   Gilla

 2. Katarina · · Svara

  Tack för trevlig läsning! Bra tajming på inlägget då jag och maken åker till Oxford imorgon och tänkte oss en dagstur till Woodstock 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Där har jag inte varit, intressant.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Tack detsamma! En mysig och välmående liten stad.

   Gilla

 4. Tack för detta inlägget! Jag tänker mig till Blenheim Palace på min majresa (om den blir av…) så kanske också blir en titt i den här staden.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: