Långkörare

Jag gillar fina traditioner men är som sagt tidigare inte rojalist. Dock är det inte mer än på sin plats att kommentera den enastående händelse det är att drottning Elizabeth II idag har varit drottning i 70 år.

Det är lätt att säga att det bara är en titel utan jobb men jag rekommenderar ett besök ombord på The Royal Yacht Britannia i Edinburgh med audioguide så får du en uppfattning om hur mycket hon faktiskt jobbat genom åren när du ser arbetsrummet ombord och hur det fungerade. Ha också i tankarna att hon måste hålla tungan rätt i mun och vara diplomatisk och artig även en dålig dag och formulera sig rätt efter person. Lägg till det alla flygtimmar och representationer och det blir en hel del.

Visst har hon de allra bästa lärare och läkare och den bekvämaste av sängar men det krävs ändå mod och beslutsamhet att våga allt man lärt sig och stå för saker man kanske inte gillar för att man ändå måste. Jag har svårt för hur familjen ofta kommer i andra hand för så många i brittisk överklass med sina privatskolor och undertryckta känslor men det är skickligt ändå att navigera genom livet på detta vis under allmän beskådan när det inte ens var meningen att man skulle hamna i tjänsten och familjelivet på senare år kantats av flera praktskandaler.

En av dagens bättre sammanfattningar av händelsen hittar jag otippat i Aftonbladet där du kan läsa om drottningens hela liv.

För henne själv präglas dagen kanske mest av tankar på sin egen far, han som plötsligt fick bli kung istället för sin abdikerande bror och som dog idag för 70 år sedan på slottet Sandringham dit drottningen själv flögs i helikopter häromdagen. Efter hans död ägnades månader åt att förbereda den stora kröningsceremonin som slutligen gick av stapeln i juni 1953.

Naturligtvis vill drottningen inte fira idag så är du den flaggviftande typen så ska du bege dig till London fredagen den tredje juni för då sker själva platinumjubiléet. Eftersom britterna alltid har en så kallad Bank holiday på våren och nu får en extra för att fira så har de gjort en långhelg av allt sammans så boka boende i god tid. Mellan 2-5 juni kommer det garanterat vara livat i huvudstaden. Naturligtvis blir det evenemang även i övriga landet och det är nog en rolig tid att besöka Windsor eller något av de andra kungliga slotten. Denna rekordtid på tronen firas självfallet också i de samväldesländer som även de har drottningen som statsöverhuvud. Mer om firandet kan du läsa på kungahusets sajt.

Annons

4 kommentarer

 1. Jag lämnar England några dagar före firandet (om jag kommer iväg) och det är nog tur!
  Hoppas nu bara Bettan kan hålla sig på benen ända fram till firandet.

  Gillad av 1 person

  1. Du kommer nog iväg nu. Vi får verkligen hoppas att hon hänger med ett tag till så det inte blir ett antiklimax.

   Gillad av 1 person

 2. Där väcktes fina minnen till liv. Vi tog promenaden längs havet till den Yachten och jag tänkte på så folktomt det var, alla var på samma ställen mitt i stan, här mötte vi någon med hund bara. Och så fin båt, jag har många foton och det var lite speciellt att vara där och se den, en viss känsla. Och så vackert och exakt allt, kökshandukarna måste matcha porslinet, ja allt, tror toalettpappret med:-). Jag köpte ett par kökshanddukar som först fick bli dukar på frukostbordet.
  Mitt första besök här med dotter Anna som guide som varit fler gånger och valt tror jag det finaste hotell någonsin jag bott på. Slott inräknade.

  Sen en hel del shopping, så god mat och museibesök där det stod en grupp svenskar men vi var fortsatt brittiska:-) och en härlig röd ullsjal har jag som älsklingssjal.

  Tror nog aldrig det blir någon mer resa till Skottland men gärna till Sheffield.

  Nu får vi hoppas att drottningen håller ut och kan fira men den där jättekronan Camilla ska ha när och om det blir dags tycker jag de ska lämna tillbaka till Indien. De har säkert någon annan hon kan ha:-)

  Ha det så bra och var försiktig i fortsättningen med tills vi vet mer hur allt utvecklas nu med allt ”lössläppt”.

  Gilla

 3. Härligt med minnen. Sådana från Edinburgh hör till de bästa för mig. Jag hoppas du kommer till både Skottland och Sheffield igen. Jag ser att Anna skrivit på bloggen igen. Det blev tyst när hon slutade.
  Jättekronan och en hel del annat borde verkligen lämnas tillbaka.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: