Resa till Cornwall

Jag säger just nu att man ska vänta med att resa till Cornwall till alla som undrar. Att jag gör det har inte med att jag tröttnat på hertigdömet att göra eller med min stora besvikelse över alla där som röstat för brexit trots att just Cornwall fått så mycket i bidrag av EU. Pengar de inte alls får i samma mängd från regeringen i Westminster fast de faktiskt är en av Nordeuropas fattigaste regioner.

Nej att jag rekommenderar andra delar av ön just nu beror på att Cornwall länge varit en av landets stora turistdestinationer och nu när brexit trätt i kraft på riktigt och vi lägger coronan på det så har britterna naturligtvis som vi själva valt att semestra hemma som aldrig förr. Det här gör att priser på stugor och annat är skyhögt, inte minst sommartid och att det är svårt att hinna boka boende med kvalitet. Det finns skräckhistorier om brittiska familjer som avbokats bara dagar innan avresa för att någon annan varit villig att betala flera tusen till och det finns de som betalat 3000 pund för en vecka i stuga. Den lilla trebäddsstuga i St Ives vi själva hyrt många gånger kostar nu 1500 pund en vecka i juli. Om man till detta lägger att restauranger fått lägga ner på grund av den nedstängning som varit och att det råder brist på servicepersonal när många EU-medborgare rest hem, ja då inser man att det man får uppleva inte nödvändigtvis är Cornwall så som det brukar vara.

The Headland Hotel. Foto: Tony Atkins (WikiCommons)

I surfmeckat Newquay ligger kända The Headland Hotel ute på sin klippa ovanför en av stränderna. Det familjeägda hotellet saknar 30-40 säsongsanställda och har därför fått stänga tjugo rum så att den ordinarie personalen klarar jobbet och kan ta semester. Det säger ju sig själv att det ekonomiska läget inte blir bättre av det när de behöver få in personal. Ingen söker de jobb som annonseras ut och de vet inte om det är brexit eller coronan som är huvudorsaken till att EU-medborgarna rest hem, de som kunde leva på den löjligt låga lön turistindustrin ger eftersom de ofta inte behövde betala för dyrt boende till en hel familj. Hotellet erbjuder även rum till anställda men inget hjälper.

Uppdatering 29 april 2022: Jag ser i konsumenttidningen Which? hur St Ives hamnat långt ner på listan över Storbritanniens bästa kuststad. Tittar på kriterierna och ser att boendet är mer än dubbelt så dyrt som samtliga andra med undantag av det erkänt snofsiga Salcombe i Devon som är tvåa på listan. Detta trots att staden får höga poäng för stränder och utsikt. Många andra platser i Cornwall ligger också över genomsnittet på boendepriser men har iallafall högre betyg för lugn och ro. Slut på uppdateringen.

Jag blev lite förvånad när jag häromveckan såg att UR visar en tvådelad dokumentär om Cornwall och den visade sig ta upp både detta och mer positiva saker. Det är Simon Reeve som reser runt och pratar med lokalbefolkningen. Bland annat med några bekanta som driver en matvagn på stranden men inte får permanent hjälp med tillståndsarbetet utan flyttar till Devon istället. Reeve tar också upp frågan som länge varit ett problem i Cornwall och nu också blivit det i delar av Sverige, nämligen hur priserna på fastigheter trissas upp av sommarboende med högre inkomst så att lokal ungdom inte har råd att flytta hemifrån. Vi får också se hur det delas ut mat i fattiga i städer som Camborne och Redruth. Gamla gruvstäder som du som förstagångsbesökare knappt kommer i kontakt med men som är riktigt slitna ställen där inte alla barn varit vid havet trots att det syns från städernas höjder. En man som tar emot mat öppnar dörren i välstruken skjorta och ser inte ut som man förväntar sig en låginkomsttagare. Det visar sig att hans hotell klappat igen under pandemin. Jag tittar och tänker att det är helt galet att de konservativa röstats fram i nästan alla valkretsar här. De som inte alls förstår det här med ”food banks”. Jag tittar och tänker att visst behöver Cornwall mina pengar nu men att jag hyr stuga av en londonbo till överpris och handlar min frukostmat på Tesco ger dem inte lösningen även om jag spenderar några pund i den lokala grönsaksaffären och på att hyra våtdräkt. Jag kan bo på B&B men då kan jag inte småprata om vad jag gör eftersom samtalet lätt glider in på EU och stämningen kan ändras totalt. Det har hänt.

Det mest hjärtskärande i serien

Det finns goda nyheter i dokumentären också, inte minst om jordbruket där bävern hjälper till och där vissa lyckats ställa om sin produktion till högre kvalitet och mer miljömedvetenhet i allt detta för även jordbruket är en jättestor del av Cornwalls ekonomi. Likaså nyheter om att vi ju under klimatomställningen insett att vi behöver nya metaller och att vi borde utvinna fler utan barnarbete i länder långt bort utan miljöskydd. Cornwall har flera sådana metaller så kanske återkommer gruvdrift i modernare format och skapar jobb. I det gamla kaolinbrottet i St Austell ligger däremot den underbara besöksattraktionen Eden Project där jag kan bli lite sur över att det aldrig nämns att det öppnade tack vare EU-stöd men det är bara att acceptera att så produceras TV i Storbritannien nu, inte minst av BBC. Man nämner helst inte EU utan vill gå vidare trots att det fortfarande skapar problem.

Just nu finns det ju andra problem också i form av prins Andrew som kallats till rättegång om vad han egentligen haft för sig och som fråntagits titlar, liksom härvan med Boris Johnson och hans partyn på 10 Downing Street som nu inte bara utreds utan även polisanmälts men dessa stora ämnen täcks bra i svensk media som det är så jag har inte tänkt blogga så mycket om dem. Det enda jag vill säga är att det är bra att BoJo polisanmälts för ”Partygate” eftersom en utredning av en statsanställd inte ensam vore nog när så mycket i den kan hemligstämplas. Jag tror Boris själv klamrar sig fast så länge han kan och de konservativa som ännu inte tagit avstånd från honom är kvar för att använda honom så länge det bara går i egna syften. Min stora oro är vem som ska efterträda honom när han väl går. Ingen är vidare vettig av de som framstår som alternativ så allt kan bli ännu värre. Boris har iallafall en hustru som bryr sig om djur och miljö.

Annons

18 kommentarer

 1. Jag känner samma Brexitbesvikelse vad gäller Wales, så tråkigt.
  Det kommer att vara fullt värre med hemestrare även denna sommar och alla måste ta igen det de missat ekonomiskt under pandemin, vilket innebär höjda priser. Tror det gäller fler platser än Cornwall.
  Dessutom står konstigt nog pundet högt just nu, vilket innebära att det blir ännu dyrare.
  Många Eu-medlemmar som jobbat i UK drar sig tillbaka hemåt eller till något annat ställe inom EU, tror jag. Svårt att få tillbaka.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det gäller helt säkert även inte minst kusterna i Wales, Yorkshire osv. men jag tror Cornwall tar priset sådana bilköer det är dit ner och med sina ikoniska surfbyar. Lake District och Yorkshire Dales är också galet och jag läste senast igår att de planerar vägtullar in i Peak District för turister för att stoppa bilåkande.
   Ja den desperata brexitsorgen har lagt sig för mig men det är ju inte för att det blivit bra utan för att jag bearbetat det. EU-invandrarna får de inte tillbaka. Det är ni som är kvar där nu men de som vänt hemåt av brexit och corona har nog hittat andra jobb. Det syns ju i intervjuer med lastbilschaufförer m.fl. men nu pratas det ju om att välkomna indier istället. Vi får väl se.
   Trevlig helg till er också!

   Gilla

 2. Det där med höga fastighetspriser kan helt förändra en bygd. Det har vi upplevt på några platser i Skåne, inte minst Österlen sedan 80-talet. Trist. Vintertid finns fiskelägen där flertalet hus är nersläckta, inga butiker….svårt att vara bofast. Jag ser det också här i Grekland. Inte så långt ifrån där jag bor finns en by som numera inte har någon helårsboende grek.

  Gilla

  1. Ja Österlen var ett av de områden jag tänkte på när jag nämnde Sverige. Bohuskusten och Bjäre är andra. Kulturserien ”Sverige” i SVT besökte en konstnär i Skillinge nyligen med nästan bara stockholmska grannar.
   I sydöstra Småland är det lite annorlunda. Där överlever byarnas service året runt tack vare kundunderlaget med tyska sommarboende.

   Gillad av 1 person

   1. Syrran och jag var på Skillinge teater på sommaren för 2-3 år se’n. Ingen i kön pratade skånska och givetvis inte österlenska. Vi var inte förvånade, vi har ju sett förvandlingen, men det känns väldigt märkligt.

    Gillad av 1 person

   2. Ja jag tycker det känns konstigt bara att kika in på Systembolaget i Simrishamn sommartid. Har en väninna från Skillinge och tänker på hur det måste kännas för henne. Lustigt hur ställen förändras. Jag som vuxit upp med Älmhult på loven ser idag hur orten fått cricketlag och mat från hela världen.

    Gillad av 1 person

   3. För några somrar sedan var jag på Apoteket i Simrishamn. Hon förstod inte vad jag sa, jag upprepade en gång och funderade sedan på om jag som österlening skulle behöva gå över till engelska…..ja, jisses!

    Gilla

 3. Intressant om Cornwall och läget för turister och turistbranschen under pandemin. Trist att priserna går upp så. Det här med hotell som avbokar gäster i sista stund för att ta in andra som betalar mer är så jäkla fräckt! Hoppas att alla som råkar ut för det lägger ut recensioner på lämpliga ställen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det värsta fallet här hamnade i tidningen. En barnfamilj som sett fram emot strandliv.

   Gillad av 1 person

   1. Förstår det. Hotell som gör så gör verkligen bort sig!

    Gilla

 4. […] Bara Brittiskt skriver om Englands sydvästra hörn: ”att jag rekommenderar andra delar av ön just nu beror på att […]

  Gilla

 5. Susanna · · Svara

  Ojdå, vi som nyss bokat flyg till och från London i sommar. Vi hade tänkt oss att bila ner mot Cornwall. Men det kanske är dumt då… Något tips på annan rutt.? (27 juni-6 juli åker vi) Vi var där sommaren 2019 och upplevde det ganska lugnt med turister… någon sa att britternas sommarlov inte börjat ännu och att det var därför det var lugnt.

  Gilla

  1. Nejdå, det blir säkert bra bara ni bokar boende i tid och är beredda på lite stängt här och var. Det verkar ju också som om ni inte tänker resa mitt I värsta högsäsong. Håller man sig undan de brittiska loven så är det redan mycket bättre.

   Gilla

 6. Det är mycket som är tråkigt med Brexit och Boris, saknar ändå England mycket! Mina vänner säger dock att det England jag saknar inte finns mer och att de också saknar hur det var innan allt drog igång.
  Svårt att veta hur man vågar resa i sommar med allt som pågår i Europa, både pandemi och krig.

  Gillad av 1 person

  1. Kul att se dig här igen!
   Ja det är svårt att veta hur det blir till sommaren. Hoppas komma iväg till England igen men vem vet. Sedan jag blev själv har jag pratat mer med min svägerska än någonsin tror jag så jag vill dit och hälsa på igen nu. Senast vi var i England var det verkligen förändrat till det sämre och nej, det land man älskat finns inte mer men nu känner jag att det vänt lite mer och stabiliserats. Inte politiken alltså men människorna. Vi får se.

   Gilla

 7. Carina Tyskbo · · Svara

  Hej, hittade dig via andra som skrev om Cornwall. Vi är nybörjare på just detta område, men undrar om man fortfarande borde vara tveksam med tanke på priserna..? Vi hade tänkt fara ev i juni och in en liten bit i juli, alternativt från 1 juli och framåt. Bila från Stockholm. Vet du när britterna har lov/semester?
  Har du tips eller så kring att bila från Sverige får du gärna skriva det. Fördelar/farhågor osv.
  Ska läsa mer på din sida nu när jag hittat den. Tack!

  Gilla

  1. Hej! Kul att du hittade hit. 🙂 Jag skulle vilja säga att nu är det kanske inte specifikt Cornwall som sticker ut utan priser på resor överlag i Västeuropa har ju skjutit i höjden så det blir nog inte värre än andra ställen längre. Bered er på smala vägar nere i Cornwall, när ni väl kommit ut på kustvägarna, ibland med en skock kossor på väg till nästa fält, så blir det hur fint som helst att semestra där. Fredagar och inte minst lördagar är stora stugbytardagar med tätare trafik från London. Britterna har lov runt tredje veckan i juli och så hela augusti. Då är det som dyrast.
   Vägen Penzance till St Ives (i den riktningen) via Zennor är makalös om ni kommer så långt västerut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: