Gudars vilken knäpp matlagning

Ja, jag erkänner. Jag tittar på väldigt många matlagningsprogram. Långt ifrån alla är lika bra som Masterchef Australia men jo, även Bäst i köket har jag tittat på eftersom jag var tvungen att se vad det var den allra första gången och raskt fastnade för den norrländska familjen Turdieva vilket jag märkt att jag inte är ensam om. Mamma Maria föddes i Kina men är uigur, ett folkslag du nog hört om på nyheterna och som också finns i grannländerna där jag inte vet om deras status liknar den i Kina. Hon flydde till Sverige och pratar idag rejäl norrländska och lagar ren som om hon aldrig gjort annat tillsammans med sina barn som vuxit upp här men det är framför allt när de ställts inför rätter de inte vetat så värst mycket om som de imponerat på mig som tittare, liksom för deras väldigt lugna men samtidigt känslosamma attityd. Tänk så kul att de sedan vann hela tävlingen.

Jag satt hela tiden och hoppades att de skulle få laga något helt uiguriskt, ett kök jag vet väldigt lite om för här i Europa har vi ju helt andra kinesiska kök och inte särskilt många restauranger från Kazakstan och de andra länderna med uigurer heller. Det var då den kom i mitt nyhetsflöde på Facebook, en ganska ny artikel om att det finns en uigurisk restaurang i London.

Uigurisk laghman Foto: Miso Basyo (Wiki Commons)

Jag vet ju redan att de flesta folkslag finns representerade i London men får veta att det inte ens i denna världsstad finns särskilt många uigurer. På grund av att majoriteten bor i Kina så har maten minst lika mycket gemensamt med kinesiska Han-provinsen som med den uigiuriska ursprungskulturen i Turkiet och länderna i Centralasien som folket passerat på sin vandring österut. Den största skillnaden är att de eftersom de är muslimer inte äter fläsk som kineserna. Själv tycker jag om nästan alla asiatiska kök och blandningar av dem så jag känner att det här låter hur bra som helst. Lite av en paradrätt är laghman-nudlarna och jag inser att det är samma ”lakhman” jag hört en videobloggare på YouTube prata om ofta under sina tågresor i Centralasien och Ryssland vilket är något jag också tittat mycket på i avsaknad av riktiga tågresor. De görs bara med olika mängd buljong och annat som skiljer dem åt i de olika länderna. På restaurang Etles i Londons Walthamstow kan du få dem med både nötkött, lamm och kyckling. När jag skulle hitta restaurangen på kartan så såg jag att den faktiskt öppnat på ytterligare en adress på Finchley Road och när jag då googlade uiguriska restauranger blev resultatet inte bara en utan tre helt andra restauranger. Dilara i Finsbury Park, nära de turkiska kvarter jag själv bott i, är en turkisk restaurang som för några år sedan också började med uiguriskt på menyn. Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att du där också får mycket du känner igen från Turkiet såsom mezze och halloumi också. Alla restaurangerna har runt 4.5 i betyg på Google så det blir till att se vad man gillar bäst på menyerna känner jag. Man ska inte räkna med fine dining utan mer god och traditionell mat i kvarter med smårestauranger från hela världen.

En av domarna i Bäst i köket har varit kändiskocken Niklas Ekstedt som du säkert sett i egna program på TV innan och som bland annat driver den enstjärniga restaurangen Ekstedt i Stockholm vilken är känd för att maten lagas över öppen eld, något han inspirerat en av mina lokala restauranger här i Malmö till också. Visste du att Niklas sedan en tid även driver restaurang i London där han under pandemin tagit över en hotellrestaurang? Ekstedt at the Yard hittar du på Hyatt-hotellet Great Scotland Yard på gatan med samma namn, ett stenkast från Trafalgar Square i en byggnad som tidigare varit inskrivningskontor för soldater till världskrigen. Även i London spelar öppen eld stor roll i hans matlagning och om du undrar varför i hela fridens namn du skulle äta hos en svensk kock i London som har både lingon och hjortron på menyn så är ju bara det i sig en upplevelse. Tänk att sitta och tjuvlyssna till vad andra tycker om sådant. Framför allt dock för att han som seriös kock naturligtvis hämtar många andra råvaror mer lokalt och med sin michelinstjärna i Stockholm lär det inte vara fel på rätterna här heller.

Hotellets historia som inskrivningskontor. Foto: Imperial War Museum (Wiki Commons)

Ekstedt startade som många andra i branschen sin karriär genom jobb hos redan stora kockar runt om i världen och en av dem var Heston Blumenthal känd inte minst för The Fat Duck i Bray utanför London. Tydligen har Niklas och Heston fortsatt bra kontakt för om du har Netflix kan du se dem i det smått vansinniga tävlingsprogrammet Crazy Delicious som är just vad namnet utlovar, galet och ibland delikat. Som du ser i trailern nedan så är Niklas domare tillsammans med Heston och den amerikanska kocken och fotomodellen Carla Hall. Man brukar ju prata om ”food of the Gods” och de är alla ”matgudar” klädda helt i vitt vilka ska imponeras av de mest galna smaker och färger de tävlande skapar med en specialingrediens i fokus och just Niklas kikar såklart lite extra när det grillas. Varje avsnitt börjar med att ingredienser ska plockas bland den mycket färgglada och delvis ätbara dekoren och håller ihop allting gör komikern m.m. Jayde Adams som på sin bristoldialekt peppar och skämtar med de tävlande om vartannat i deras jakt på det gyllene äpplet. Jag kan bara säga att jag inte sett något liknande och om du liksom jag gillar uttalat knäppa men ändå seriösa saker (och Heston) så kan du fastna (jag är inget fan av tramsiga kakbaksmisslyckanden på vilket språk det än sänds utan vill lära mig något). Nog för att Channel 4 som först sände serien måste ha betalat dessa matgudar bra för att släppa sina egna projekt för att spela in detta men du får inte vem som helst att innan pandemin göra vad som helst så lite kul kanske de har haft ändå åt detta lätt egotrippade koncept. Jag undrar så om de faktiskt själva använt några av idéerna de sade sig imponeras mest av. För hur galet detta än låter så ser många av de knäppa rätterna som skapas faktiskt goda ut.

4 kommentarer

 1. Jag måste erkänna att jag inte ser på många matprogram. De har, enl mitt tycke, blivit för många och för mycket tävlande, vilket jag tror tilltalar många.
  Däremot är det roligt med olika mat från olika delar a världen och inom Sverige, det är programformen som inte riktigt passar mig.
  Dock kul att läsa om det på din blogg.
  Ha det bra!

  Gilla

 2. Therese · · Svara

  Masterchef Australia är klart det bästa matprogrammet! Säsong 2021 startade i måndags på TLC kl 18! Gillar även den brittiska versionen av programmet!
  Mamma Maria plus barn va klart bäst i bäst i köket!
  Din blogg inspirerar till vilja hyra bil o åka runt i uk.
  En fråga- hur firar ni jul? Engelsk, svensk eller en blandning av båda?

  Gillad av 1 person

  1. Ja visst är Australien bäst även om jag saknar Matt & co nu. Även det brittiska är bra.
   Kul att du inspireras. Själv tågluffa jag mest runt men min dotter är lite sugen på bil nu och jag kommer gärna runt mer i små byar.
   Vi firar svensk julafton enligt min mormors upplägg och engelsk juldag med crackers, mince pies m.m. De få julklappar vi ger nuförtiden blir julafton.

   Gilla

 3. Så spännande det låter med uiguriskt mat!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: