Afternoon tea i Narnia

När jag var liten tittade vi varje år på Narnia som börjat visas i tecknad form på TV under julen och vilket nog var många svenskars första bekantskap med C.S. Lewis berömda saga med kristen symbolik innan den följdes av en TV-serie. De fyra syskonen, lejonet Aslan (som faktiskt även betyder lejon på flera språk och min dotter hade senare en dagiskompis med det namnet för det blir ju som Leo) och herr Tumnus fascinerade oss liksom den iskalla drottningen. Mitt bland alla kentaurer och annat dyker plötsligt även jultomten upp men honom vågar nästan ingen nämna, han som som symboliserar det goda kristna. Sedan några år tillbaka kombineras både tomten och Narnia i en härlig blandning på ett par av de kända engelska palatsen. Det känns som om det är här man vill hänga i december.

Fantastiskt vackra Chatsworth House i Derbyshire är känt för filmatiseringar av inte minst Jane Austen och för de berömda systrarna Mitford. I år kan du i TV här hemma följa med på den stora julutställning palatset ordnar varje år och som för några år sedan filmades för TV. Jag hittar den inte på Youtube utan länkar till filmen på TV4Play då den gick på Sjuan häromdagen. Påminn mig gärna att leta ny länk om du kommer hit igen och ser att den är bruten för det är inte alltid jag kommer ihåg länkkoll på alla äldre sidor. Det är en härlig film där vi får se inte bara den fantastiska inredningen och juldekorationer utan också vilket jobb det är att skapa allt. Dessutom får tittaren hänga med på den utmaning det kan vara att ordna julmarknad och parkering för hundratals besökare mitt i en översvämningsperiod. Undrar hur deras kreativitet fått jobba under coronaåren för de har åtminstone delvis fortsatt att ha öppet med mer distans.

Jag läste efteråt om att de en gång även haft ett tema kring just Narnia och att man kunde gå på afternoon tea hos Herr Tumnus efter att ha klivit in i garderoben. Nu visar det sig att även vårt lokala palats utanför York, Castle Howard, nu har tagit emot Narnia-utställningen. Även där har man länge jobbat med utställningar om historiskt mode, trädgård och annat för att dra in besökare så det känns passande och vem vill inte ha Turkish delight precis som Edmund, här smaksatta med rosvatten och citron.

Isdrottningen på Castle Howard. Foto: Sindy Draper

Medan Johnson och de andra nu funderar på att stänga ner landet ytterligare får vi alltså fortsätta att drömma vidare om att en dag få dricka te på andra sidan garderoben. Jag vet att det inte bara är jag som saknar Storbritannien i december. Mina flöden på sociala medier svämmar över av bilder på julmarknad, vinterdimman och annat i York så här års och det är verkligen en underbar julstad med alla sina kyrkklockor och gatumusikanter, gränder och tea rooms. Den lilla julaffär som fanns på min tid har ersatts av en av tyska Käthe Wohlfarts kända jättebutiker och på de många pubarna sprakar det i brasor…

De kan det här med mys, britterna och det visar sig även i de kreativa juldekorationer man hittar i små kända kustbyar som Mousehole men också på många andra ställen. På flera platser har det på senare år blivit populärt att göra julgranar av hummertinor och dekorera som den nedan från skotska Ullapool. En idé från nordamerikanska fiskesamhällen tror jag men vem vet vilka som var först. Har du sett någon på vår egen västkust?

Årets upplaga i Ullapool. Foto: Angus Chisholm

En jag tycker är väldigt fin är den i Filey längs yorkshirekusten men googla ”lobster pot christmas tree” så hittar du massor från båda sidor av Atlanten.

Här i Malmö är alla adventsljus nu tända på Öresundsbron till fjärde advent och en viss julstämning börjar infinna sig trots att jag rört mig mindre ute på marknader i år av förklarliga skäl.

Annons

4 kommentarer

 1. Känner till väldigt lite ang Narnia.
  Gillar granen i Ullapool, har bara varit där sommartid.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Narnia borde du läsa. Baserat på kristendomen men en äventyrssaga för alla.

   Gilla

 2. Märkligt att jag aldrig ens hört talas om Narnia som vare sig tecknad eller spelad film. Jag slukade däremot böckerna som barn. Men det är så länge sedan nu att jag inte minns mycket av den världen längre. När du nämner karaktärer som Lejonet och Isdrottningen kan jag bara minnas dem mycket vagt. Hoppas att du får ett fint slut på det gamla året och ett Gott Nytt!

  Gilla

 3. Oj, det var lite märkligt som den gick år efter år runt jul i mitten av 80-talet. Du får läsa om dem. Jag har bloggat om puben där C.S Lewis och Tolkien m.fl. satt i Oxford så den kan du besöka sedan. 🙂 Gott nytt år!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: