Hotell för matnördar

Oj så tiden går. En blandning av tidsbrist på grund av mer jobb, ensamhetskänsla när ingen längre knattrar på sitt tangentbord bredvid mig och ett överväldigande intag av trista nyheter om ännu mer matkris och rekordhögt pris på gas i Storbritannien har gjort hack i mitt tidigare mer regelbundna bloggande. Det är dags för något roligare. Häng med till stålstaden Sheffield.

Sheffield, en av landets billigaste storstäder är kanske inte det första du tänker på när du vill turista och i synnerhet inte om du gillar matresor. Nu får du tänka om för restaurang Jöro nämns faktiskt med Bib Gourmand i Michelinguiden – väl värd ett besök och strax under stjärnorna alltså.

Restaurangen hyllar Sheffield som stålstad och är byggd i stylade containrar. Där serveras variationer på pilgrimsmusslor från Orkney, skotsk wagyo med wasabi och annan fusion och överhuvudtaget är asiatiska inslag populära men råvarorna oftast inhemska, gärna ekologiska. Det görs också en husets gin. Studera bara hemsidan noga för de har ett antal veckor om året då de håller semesterstängt – en ovanlig touch i restaurangbranschen att sprida ut dem så. Om du tycker maten låter god kan du också spana in deras ställen Konjö och Nama i Liverpool också

Jöro (egentligen Jörð) är gammelnorska för Jorden och restaurangen är i både atmosfär och inredning inspirerad av kända nordiska kockars ställen. Såklart ska du kunna vila ut när du ätit all god mat också. Det gör du nu i den nya hotelldelen, House of JÖRO som räknar sig som boutiquehotell och har fyra dubbelrum men också ett kockens middagsbord för tio personer. Du kan alltså trumma ihop ett gäng på åtta personer och hyra hela huset och boka specialmiddag om du vill och det här utrymmet används annars också för kockuppvisningar. Har du och din partner något att fira så finns också B&B-paket med dubbelrum och en åtta rätters smakmeny så länge ni bokar de dagar restaurangen har öppet (onsdag-lördag).

Stålminnen Foto: Wikipedia

Du hittar Jöro i de gamla stålkvarteren Kelham med sin blandning av gammalt och nytt och ett industrimuseum. Det ligger i företagscentret Krynkl, i sig fullt av spännande startups och ny arkitektur. Jag tror jag sagt det förr: Sheffield är en underskattad stad som också passar som bas om du vill upptäcka Peak District nationalpark alldeles söder och väster om staden när du sett alla kanaler, industriminnen och musikhistoria. Inte minst byn Hathersage med minnen av både Lille John och Charlotte Brontë är lätt att nå med lokaltåg mot Manchester om du är sugen på att vandra en stund bland fåren på kullarna och i mitt inlägg om Penninerna kan du se en film från tågfönstret längs just denna Hope Valley Line. Jag har varit i Sheffield två gånger men bara några timmar i taget mellan tåg så jag har inte tyckt mig kunna göra ett inlägg än men det låter du ju ändå inte stoppa dig, eller hur?

12 kommentarer

 1. Låter som ett mysigt ställe!

  Gillad av 1 person

  1. Ja värt att spana in.

   Gillad av 1 person

 2. Tänk om man hade råd att ge sig ut på en världsomspännande matresa – himmelskt härligt för en matälskare….! Detta stället skulle kunna kvala in!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det vore en dröm bara i Europa för mig. San Sebastian, fiskarbryggorna i Sydostasien, toppställen i Paris, michelinkrogarna i Yorkshire och varför inte godsaker på Kreta.

   Gillad av 1 person

   1. Italienska köket, Red Ox i Geneve, skaldjur i San Fransisco…..”äta sig runt klotet” – ett nytt koncept! 😉

    Gillad av 1 person

 3. Låter gott och spännande!
  Kanske finns något positivt med Sheffield också numera.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Ja Sheffield har definitivt positiva sidor.

   Gilla

 4. Monica · · Svara

  Sheffield, Storbritanniens grönaste stad och aldrig långt till någon av alla 200 parker, naturområden, trädgårdar och slottsparker som givits till staden även om senaste generationen bor i slottet. Och som du säger, nära till andra småstäder, sagostäder. Och en tredjedel av Sheffield finns i underbara Peak District. Älskade stadens utbud av musik, musikaler direkt från London och konst och museer. Kelham så fint när det blev upprustat och nya bostäder runt industrins historia på 2010-talet. Och där åt vi så gott på en ny restaurang när vi varit på julmarknad och mött så mycket trevliga människor. Och aldrig har jag hittat lika god mat i Stockholm som i Sheffield, här har jag ledsnat att betala dyrt för halvdan mat. Och alla Afternoon tea, mmmm, Gamla stan har en lång bit att nå till den nivån eller Diplomat, Strand m fl. Så kul att de har denna restaurang med.
  Annat är mindre kul nu i hela Storbritannien, brist på mycket vare sig det är bensin, mat, välutbildad personal inom sjukvård, undervisning och mycket mer. Universitetssjukhus i London kan inte öppna många av sina avd pga att personalen flyttat hem. Och kriminaliteten ökat i UK och fattigdom. Var många som förra året frös ihjäl i sina kalla bostäder. Men Boris har nog både värme och bensin. Så tragiskt mycket men även i vårt land är det komplicerat och mycket galenskap. Kul att du skrev om Sheffield, saknar staden men upptäcker det bästa här numera. Ta hand om dig och hoppas du har det så bra du kan på alla sätt.

  Gilla

  1. Ja Sheffield är grymt underskattat med all sin grönska. Det vore kul att strosa runt i Kelham och det är mycket jag inte hunnit se. Jag tycker det finns mycket god mat i Stockholm också men bra mat är ofta mer prisvärd i England och ja, just afternoon tea har många svårt att få till i Sverige. Hoppas nu bara att britterna får personalen tillbaka i servicebranschen. Det här är nog bara början på fattigdomen. Vi får hoppas att de iallafall kommer igång med att prata om sin historia de kommande åren genom den här krisen och hittar sin nya plats i världen.

   Gilla

  2. Och tack! Jag har det lite upp och lite ner men har ändå landat på något sätt.

   Gilla

 5. Helt plötsligt blev jag nyfiken. Man tänker ju mest på London att turista I. Ska till London i September nästa år, då det står Abba i kalendern. Så Sheffield går vänta, men detta på listan över intressanta resmål
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  Gillad av 1 person

  1. Haha, nej det finns hur mycket som helst utanför London. Yorkshire har hur många michelinkrogar som helst plus allt asiatiskt i Bradford och coolt i Leeds. Jag har bloggat om flera restauranger i Cornwall också. Kändiskocken Rick Steins ställe i Padstow, coola strandrestauranger i St Ives…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: