Utan öl försmäkta vi på denna ö

Här sitter jag och är frustrerad. Jag är bjuden på mingelkväll på den brittiska ambassaden om ett par veckor men den ligger som bekant i Stockholm och här sitter jag i Malmö och det hela äger rum en torsdag. Mina hela åtta veckors semester i år (reste ju nästan inget förra året) har såklart försvunnit i och med vår stora förlust och jag har nu inte en enda semesterdag kvar utan kan bara hitta på något under allhelgonaledigheten (d.v.s. åka upp till landet och tända ljus på kyrkogården) så det är högst osannolikt att jag kan mingla med britterna den här gången.

Jag kan iallafall glädja mig över att jag slipper mötas av tomma hyllor i snabbköpen. Det har de i Storbritannien just nu. Inte överallt och inte på alla avdelningar i butikerna men tillräckligt för att det ska vara ett stort problem.

Det som hänt är att det saknas runt 100 000 lastbilschaufförer. Det går inte att transportera i tid helt enkelt och det gäller inte bara livsmedel utan också annat men just mat och dryck är ju en viktig sak och där märks det mer öppet och kollektivt. Det är svårt att veta om alla bilder på tomma snabbköpshyllor som delas på sociala medier är äkta eller bara bilder på trasiga kylar som lagts upp av EU-vänliga ”remainers” men helt klart är att många är äkta, industrin själv har bett om hjälp och till och med svensk media har tagit upp nyheten om att McDonalds fått stryka milkshake från menyn och att populära Nando’s stängt flera restauranger på grund av brist på sin viktigaste ingrediens, kyckling.

En kombination av att tusentals EU-medborgare lämnat landet efter brexit och att fler sedan reste till sina hemländer när pandemin slog till har lett till denna stora brist. Livsmedelsorganisationer har bett regeringen om att ge tillfälligt uppehållstillstånd till EU-medborgare men det säger den bestämt nej till. En av de stora branschorganisationerna med stormarknaden ASDA i täten föreslog att man skulle låna armén till att köra ut varorna för där har många lastbilskort men problemet med det är att de som alls kör lastbil inte kan köra långtradare så det blir ingen större hjälp och regeringen sade ändå nej. Armén får nog istället ta hand om hungerprotester om det blir långvarigt och jag tror inte att så värst många EU-medborgare vill återvända för de har redan flyttat till Spanien och andra länder där de behövs.

De enda som inte lider lika mycket är nordirländarna vilka förvisso har svårt att få in vissa brittiska livsmedel nu när EU:s handelsgräns går i Irländska sjön men mat har de eftersom den kommer via Irland och med chaufförer som redan har rutter upp dit.

Som om det inte var nog med allt detta så råder det som förväntat efter brexit stor brist på jordbruksarbetare. Häromdagen såg jag i en av mina Yorkshiregrupper på Facebook ett inlägg från en gård som var tvungen att prioritera sina grönsaker så deras hallon skulle tvingas ruttna bort. Detta slöseri kunde de inte stå ut med så de bjöd in allmänheten att komma och plocka gratis och blev helt nersprungna så populärt blev det. Nu är nästa problem att fågelbranschen saknar så pass mycket folk att det hotar tillgången på kalkon till jul när en femtedel av produktionen försvunnit. Det blir hur som helst en dyrare jul. I de här branscherna pratas det också om att få hjälp av fångar hur de nu ska övervakas.

Om julen är hotad så är människor just nu mest oroade över att det är svårt att leverera öl till pubarna. Många har ovanligt tomma källare med ett fåtal tunnor i och det är storbryggeriernas öl med många kontinentala märken som saknas mest verkar det som. Kanske blir det ett uppsving för dyrare lokala ölsorter, vem vet.

Det ironiska är att till de som klagar mest hör kedjan Iceland med frusen mat, bagerijätten Warburtons samt pubkedjan Wetherspoons, samtliga ägda av människor som talat sig varma för brexit.

Annons

4 kommentarer

 1. Oj Hade ingen aning om att det är så illa. Tack för att du rapporterar!

  Gillad av 1 person

 2. Har en bekant här nere på Kreta som är från England och röstade för Brexit. Just nu är personen ”over the moon” över sitt nya blå pass där det står ”Great Britain”…..roligt att nå’n är glad och nöjd….

  Gilla

  1. Jösses. Antar att han har uppehållstillstånd. Under tiden saknas det mat på hemmaplan och sjukvården får inte ta blodprov för det är brist på rör…

   Gillad av 1 person

   1. Jodå, ”biometric” är fixat. Fast jag fattar fortfarande inte hur man kan bo i ett annat land, rösta Brexit med skälet att ”det är för många invandrare i England”. Men så dum jag är! Britter är ju expats, inte immigrants!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: