Konstgjort och världsarv

Här sitter vi nu alla anglofiler och väntar på att kunna resa till Storbritannien. Faktum är som du nog vet att du nu kan resa igen om du testar dig innan resan och väl på plats. Karantänskravet är slopat för den som testas negativt men det känns ju fortfarande krångligt även om jag vet ett par stycken som rest nyligen. För min del vill jag inte resa förrän jag vet hur det går med deltavarianten nu även om jag är fullvaxinerad för situationen kan snabbt ändras och jag kan fortfarande både smitta och bli smittad. Ett par bekanta har smittats och symptomen varierar. Dessutom kan jag inte resa eftersom jag såklart tagit ut alla mina semesterveckor den här sommaren (och ändå var de åtta veckor eftersom vi inte kunde resa ens inom Sverige förra året när vi var hänvisade till tåg och bussar).

Vad är det då vi vill resa till? Ja inte sjutton är det den nya Marble Arch Mound som byggts alldeles bredvid Marble Arch i London. Det är Westminster City Council som har beställt vad som kommit att bli en total flopp för två miljoner pund. Det kostar normalt £4.50 att gå in vardagar (ett pund till på helgerna) men nu i augusti är det gratis så det lockar alltså inte besökare direkt. Ser man på den tidsbokning som rekommenderas att göra så är där lediga tider nästan jämt.

Foto: Andrew Davidson (Wikipedia)

Installationen är tillfällig och kommer att tas ner i januari nästa år. Lokalbefolkningen rasar och skrattar åt vad som blivit betydligt mer kantigt än lummigt och påminner om dataspelsgrafik. Meningarna med den var egentligen behjärtansvärda men de kunde kanske ha kommit på något annat. Bland annat ville kommunen skapa arbetstillfällen men det ser inte ut som så många skapades jämfört med vad den som ritade det hela säkert fick betalt. De ville också att denna kända trafikkorsning skulle bli lite grönare men nog borde något göras mer permanent då? Det är ju ett långvarigt problem. Meningen för besökarna var att de skulle kunna följa Oxford Street och de andra stora gatorna här uppifrån och se mer. Är det värt 134 trappsteg upp till 25 meters höjd för det? Oklart för mig. Klart är att själva Marble Arch liksom drunknar.

Det här är inte det enda man undrar över just nu. I juli tappade Liverpools kända hamnområde sin status som världsarv. Anledningen är att fotbollsklubben Everton fått grönt ljus att ersätta sin hemmaplan Goodison Park med helt nya Bramley Moor Arena just vid dockan med detta namn vilken ingått i världsarvet. UNESCO menar att det förändrar hela området att byggnaderna här rivs och att det försämrar upplevelsen av landets historiskt största hamn och inte minst dess del i slaveriets historia.

Bramley Moor Dock. Foto: Sue Adair (Wikipedia)

Liverpools borgmästare och många med honom menar att just den här dockan ändå bara var sliten med byggnader i ruiner sedan länge och högar av sand och damm. Det var 1988 den slutade användas för kolexport och kanske hade kunnat göra något tidigare för att rädda upp situationen. Samtidigt tycker jag själv att han har rätt som också säger att hela staden måste ha plats att utvecklas och att detta även gäller fler ytor till sociala sammanhang som sport och fritid. Det ryktas också att Everton lovat att spara bitar som är känsliga även om det naturligtvis inte kan bli samma upplevelse med en stor arena på området. Dockan ligger långt ut och för mig finns det redan stora delar längre in mot centrum som fortfarande ger mig en historisk uppfattning även om olika dockor haft olika funktioner och gränsen måste gå någonstans för UNESCO. Det finns redan över 50 hotade världsarv. Självaste Stonehenge ligger nu också risigt till på listan på grund av ett vägbygge som diskuterats i många år och som skulle ändra hela området. Där är det enklare att protestera tycker jag. Det är både mindre, mer unikt och ute på landet.

Har det då inte hänt något bra? Jodå, en tre meter lång del av Hadrianus mur har hittats mitt i centrala Newcastle när man skulle byta ut gamla vattenledningar. Tänk hur lång den är den där muren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: