Så fort allt förändras

Min man finns inte mer och det känns helt overkligt att skriva den här meningen.

Det som i vintras började som en enorm trötthet som vi tog för att vara ett allt för inaktivt coronaliv eftersom vi varit väldigt försiktiga visade sig vara något helt annat. Hostan som följde var inte den vanliga bronkiten utan den helt vanliga lungverksamhet vi alla har men som vi inte märker om vi är friska. Om man blir allvarligt sjuk besvärar den däremot och följs kanske av matsmältningssymptom som ju också kunde ha varit något helt vanligt. Inga smärtor utan bara dessa obehag.

Till slut dök det upp allvarligare symptom och han pallrade sig iväg till vårdcentralen men skickades omgående till akuten. Inlagd och testad i en vecka och hemskickad med obotlig cancer som spridit sig och ”några månader” att leva. Nej det gick inte att operera men jo, han kunde få mediciner. De skulle dock bara göra honom dåsig och ge högst någon extra månad och då föredrog maken att istället vara så alert som möjligt med oss den tid han hade kvar. Han skickades hem och vi planerade att kanske hinna någon utflykt på hans födelsedag innan han blev värre däran men det här var en typiskt envis Yorkshireman som ville ha kontroll över sig själv så när vi pratat om viktiga saker så stängde han liksom ner kroppen. Efter två veckor var han borta. Tre veckor från diagnos.

Den stora trösten var att det inte hade hjälpt om han sökt vård tidigare. Tumören satt på ett hopplöst ställe där ingenting hjälpt och han kan ha gått med detta i många år innan symptomen dök upp. Vi är också tacksamma att han lämnade oss utan stora smärtor. Obehaget med de andra symptomen fick han stor hjälp med av det palliativa vårdteam som kom hem till oss när helst vi behövde på dygnet och dessutom med kurator till oss alla. På den punkten fungerar Region Skåne imponerande och ska ha stort tack.

HjII i

Att bli änka som 50-åring var jag inte beredd på. Vi hade på grund av coronan inte ens firat min stora dag i vintras med en helg på ett dyrt hotell, (kanske ett av de klassiskt brittiska som jag från början tänkt). Nu när reserestriktionerna lättas upp sitter jag istället ett par veckor efter hans död och planerar begravning. En begravning hans engelska familj inte kan komma till på grund av brittiska karantänregler så vi spelar in den och hoppas att de kan komma till urnsättningen som man ju får senarelägga. Han hade själv bara en önskesång så nu blandar vi engelskt och svenskt och såklart ska Yorkshires vita rosor finnas med. Vi pratar mer på telefon än någonsin med England för nu finns det ju ingen annan som gör det och alla sörjer vi tillsammans.

Jag har fått fantastiskt stöd av mitt jobb och är fortfarande ledig men får nog börja jobba igen snart för att ha semester kvar senare i sommar – ett måste eftersom vi inte kom upp till Sörmland alls förra sommaren. Redan där hamnade jag i chock eftersom jag varit där varje sommar sedan födseln. Det är alltså min prioritering nu på resefronten. Det är familjära oaser och återhämtning som gäller. En positiv sak mitt i detta är att eftersom maken var för dålig för att klara några biverkningar så prioriterades både jag och vår dotter istället i vaccinationskön och fick snabbt vår första spruta och får nästa i slutet av juni. Efter att ha kommit över den värsta chocken funderar vi nu på en stillsam bilsemester upp till stugan där vi stannar på mysiga ställen på vägen. De senaste dagarna har vi varit på släktens landställe i Småland och det har varit så skönt att få somna till skällande rådjur och vakna till göken på ett ställe som också det visserligen är fullt av minnen men där jag varit sedan jag föddes så andra minnen tar över.

Det är svårt just nu att alls se bilder från York på Facebook och i TV men blir lättare för varje dag även om jag fasar för hur det ska kännas nästa resa tillbaka till hans barndomsstad som vi haft så många romantiska upplevelser i. Jag tar stöd i att han var så fruktansvärt besviken på brexit att vi iallafall nu kan resa till Storbritannien utan frustrerade kommentarer och utan fullt så spända upplevelser vid brittisk passkontroll där han plötsligt skulle ha valt att resa in på svenskt pass för att få köa med resten av sin familj.

Väldigt tidigt i vårt förhållande insåg vi att vi var det perfekta frågesportparet och oj så jag kommer sakna våra quiz-kvällar på puben. Nu när vi inte kunnat gå på puben har vi tittat på gamla omgångar av Only Connect på YouTube på kvällarna tills han inte kunde fokusera mer och jag visste att det inte kunde vara långt kvar. Vem ska jag nu quizza med? Sin teblogg skrev han heller inte fler inlägg i på slutet och det blev viktigt för oss att ge hans dyra kinesiska tesamling till någon som förstod vad det var så den fick en kinesisk butik han brukade handla i. Mängder av pressat te hitskickat från handlare i Kina, Sverige, England och andra länder får nu glädja andra. Själva kommer vi att spara några av de tillbehör han ofta använde, både vackra och fula. Det är lustigt hur sådant man tidigare tänkte mest tog plats nu blivit livsviktigt att hålla fast vid.

Cat Bells. Foto: Diliff

Jag är tacksam att vår dotter är vuxen och därför kommer att minnas sin pappa men arg för att han togs ifrån oss så ung att han inte fick se henne få sin universitetsexamen nu i sommar, få sitt första riktiga jobb och allt annat i livet. Otroligt ledsen att han och jag nu aldrig kommer att vandra uppför Cat Bells i Lake District som planerat. Jag får aldrig visa honom Barcelona som jag tycker så mycket om, inga grekiska öar heller…det kommer nyheter jag kommer på mig med att vilja messa honom om för att fråga om han sett dem och brittisk politik jag vill diskutera innan jag kommer på att han inte finns mer.

Vårt stora problem i vardagen var att han var extremt kvällstrött och jag en nattuggla men vi jobbade runt det där och när jag såg på TV eller satt på balkongen sent så visste jag ändå att jag inte var ensam. Istället tänkte jag att nästa morgon väntade färdig frukost för mig som är morgontrött. Nu känns det väldigt ensamt och jag är glad över alla fantastiska vänner. En skrev till och med att han var en av de roligaste män hon kände och just hans humor var det som drog mig till honom från början och det som gjorde att alla våra ibland intensiva gräl oftast slutade med gapskratt. Till och med en av hans läkare med erfarenhet från Yorkshire sa att ”han har nog humor när han är vaken”. Nu har han tystnat men vi kommer hela tiden på oss med att utbrista i något av alla hans knäppa citat.

Ta hand om varandra medan ni kan.

58 kommentarer

 1. Christel · · Svara

  Jag beklagar sorgen. Livet är så otroligt skört och det gäller att leva det varje dag, inte bara jaga mot helgen eller semestern osv. Ta hand om dig och dottern ❤

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Nej jag hade redan börjat leva så där mer i nuet som man gör med åldern och nu är det definitivt än mer dag för dag.

   Gilla

 2. andreasfrid · · Svara

  Beklagar verkligen er sorg och förlust. Skönt att det verkar som ni kan blicka framåt mitt i allt det jobbiga.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Jag tror det kommer att komma i vågor en lång tid framöver. Men ja man hittar väl någon slags överlevnadsmekanism som får en att se framåt också.

   Gillad av 1 person

 3. Cecilia · · Svara

  Åh så tungt och orättvist. Men så fint du beskriver ert liv tillsammans. Så mycket kärlek. Att livet kan vända så snabbt, beklagar din och din dotters förlust.

  Gilla

 4. Siw Berg · · Svara

  Jag beklagar sorgen🌹
  Varm kram♥️

  Gillad av 1 person

 5. Tack för att du delar med dig. Jag har funderat men inte velat fråga. Tänkt mycket på dig och hur du har det. Förstår att det måste vara ohyggligt jobbigt. Och rimligen närmast obegripligt. Förstår det ännu mer nu när du berättat hur snabbt det gick. Tänker också på hur ni funderat på att så småningom pensionera er tillsammans i England, men tvekat nu efter Brexit. Beklagar verkligen din förlust. Kram.

  Gillad av 2 personer

  1. Ja otroligt fort. Det kommer nog mer om just det där med pensionsdrömmen för nu har nästa dröm också förändrats såklart.

   Gillad av 2 personer

   1. Kram igen. (Ja, berätta gärna om du vill och orkar.)

    Gillad av 1 person

 6. Jag beklagar verkligen förlusten. 😦

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Daniel! ❤

   Gillad av 1 person

 7. Anna-Karin · · Svara

  Så ledsamt att höra. Att livet kan ändras så snabbt. Jag hoppas att du kan uppleva det positivt att din man finns med och lever kvar i minnen och berättelser. Tack också för dina härliga intressanta betraktelser som vi uppskattar mycket i familjen, inte minst dina inlägg om brexit.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Så roligt att höra att ni gillar bloggen också. ❤

   Gillad av 1 person

 8. epsilon · · Svara

  Så sorgligt och omskakande när livet plötsligt vänder och det obegripliga inträffar. Beklagar er förlust

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja det känns mest ofattbart.

   Gilla

 9. Ingrid Grahn · · Svara

  Det känns ofattbart att ta in det jag läser, men förstår att det inte kan mäta sig tillnärmelsevis med vad du känner och upplever. Ta hand om dig och din dotter. Så bra att du verkar ha stöd av goda vänner och släktingar i denna situation, varm kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja vi har bra stöd tack och lov.

   Gilla

 10. Beklagar sorgen❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack Lena! ❤

   Gilla

 11. Annica · · Svara

  Kära C och A,
  så vackert skrivet och så oerhört smärtsamt. Jag kände inte K, men med dina ord kan jag ändå föreställa mig honom och tycka om honom.
  Varma tankar och kramar till er båda.

  Gillad av 1 person

 12. Tack! Ja just du hade kunnat ha intressanta diskussioner med honom.

  Gillad av 1 person

 13. Brita Lapin · · Svara

  Så ledsen för din skull, hoppas du hittar en väg ur sorgen och hittar glädjen igen, allt gott till dig!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja det går upp och ner och jag får lära mig att släppa tanken på att jag inte får skratta ibland också för det får jag ju.

   Gilla

 14. Det här var alldeles fruktansvärt och jag blev bestört och ledsen när jag läste din fina blogg. Tack för att du orkar berätta. Tveka inte att höra av dig om jag kan hjälpa till med något. Kram. Bosse B

  Gillad av 1 person

 15. Det här var alldeles fruktansvärt och jag blev bestört och ledsen när jag läste din fina blogg. Tack för att du orkar berätta. Tveka inte att höra av dig om jag kan hjälpa till med något. Kram. Bosse B

  Gillad av 1 person

  1. Tack Bosse! Ja det hjälper kanske både mig och någon annan att berätta tänkte jag. Nu lämnar jag ju inte längre ut honom vilket var det viktiga för mig.
   Det är fortfarande overkligt och går upp och ner efter dagsform men det får ta sin tid.

   Gillad av 1 person

 16. Annika Lundmark · · Svara

  Beklagar ❤️

  Gillad av 1 person

 17. Så fruktansvärt. Svårt att hitta ord men fint av dig att berätta om det. Varma kramar C

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja alltid kan det hjälpa någon tänkte jag och så fick jag skriva av mig eftersom han ändå inte kan läsa själv och dottern tyckte det var ok. Kram!

   Gillad av 1 person

 18. Tänker på dig varje dag och skulle vilja föra över lite styrka och kraft som du ju behöver just nu.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Gunilla! ❤

   Gilla

 19. Jag beklagar sorgen, hoppas att du och dina närmsta har fint stöd omkring er.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Ja vi har många omkring oss och det hjälper.

   Gillad av 1 person

 20. Charlotta! Det är så obegripligt svårt, det du berättar. Jag beklagar djupt er stora förlust och sorg!
  Tänk hur livet bara kan förändras i en handvändning, det ställer verkligen alla perspektiv på ända. Jag har tänkt på er så mycket och har svårt att finna orden. Man får sig verkligen en tankeställare om att ta vara på här och nu. Så ledsen för er skull! Hoppas så att ni kan finna ro, steg för steg, i det lilla, i välbekanta och avkopplande platser (även om de är fyllda av minnen som både ger glädje och påminner om det svåra). Varmaste kramarna till dig, din dotter och er övriga familj! ❤

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Anna! ❤
   Ja vi tar det steg för steg. Vissa dagar är bättre än andra. En blandning av gapskratt åt minnen och storgråt av saknad. Jag hoppas så att alla som kan tar vara på sin tid tillsammans.

   Gillad av 2 personer

 21. Kan knappt ens ta in det jag läser, livet är bara så fruktansvärt orättvist. Jag beklagar verkligen sorgen, ta hand om er! KRAM!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Kram tillbaka.

   Gillad av 1 person

 22. Monica · · Svara

  Beklagar er förlust. Så chockartat det är och förstår så mycket tankar och minnen det finns och han är med er men inte som ni kan veta mer. Och kämpigt allt, livet är så helt ofattbart så det går inte att ta in och så svårt för er som förlorat er käre även om det i UK alltid sägs gått före, ja det är svårast för er som är kvar. Ta hand om er väl.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja det är ”gått före” för oss. Han öppnade dörren åt oss när vi sagt farväl.

   Gillad av 1 person

 23. Pia Hird Lundberg · · Svara

  Beklagar er förlust och sorg! Så ofantligt tråkigt och sorgligt! Mina barns far var från Hartlepool och gick bort 55 år gammal. Det har nu gått åtta år, och vi upprepar hans engelska skämt och saknar hans humor. Sedan hans bortgång har våra barnbarn fötts och jag sörjer att han inte får dela det med mig. Men det är en tröst att se honom i dom… Ta hand om dig! ❤️

  Gillad av 1 person

  1. Tack! ❤
   Ja visst är det sorgligt med allt man inte längre delar. Han missar precis dotterns första (dröm)jobb. Vi sitter också här och citerar humor.

   Gilla

 24. Beklagar sorgen.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack så mycket! Hade helt missat inläggen den dagen verkar det som. 😦

   Gilla

 25. Men nej, så sorgligt och tragiskt och orättvist!! Blir alldeles bestört och ledsen när jag läser detta. Man ska verkligen inte ta något för givet. Så lätt att göra … Fint att du orkar berätta! Vi tänker på dig och sänder våra varmaste tankar. Ta hand om er!!!

  Gillad av 2 personer

  1. Hoppsan! Det här inlägget låg mitt i femton andra från samma avsändare så jag missade det.
   Tack så hemskt mycket! Ja det hjälpte nog mig att berätta också och nej inget går att ta för givet. ❤

   Gilla

 26. Det finns inga ord mer än Jaques Werups korta dikt
  ”Jag har varit med om dig.
  Jag kan aldrig förlora dig.”
  STOR kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är det som är skönt. Man har minnena.

   Gilla

 27. Yvonne · · Svara

  Stor kram till dig och beklagar sorgen. Förlorade själv min man för ett par månader sedan.

  Gilla

  1. Åh, beklagar. Kram tillbaka helt enkelt.

   Gilla

 28. […] har bloggen Bara Brittiskt och som i sommar har förlorat sin make. Hon skriver själv om det i ett blogginlägg med rubriken ”Så fort allt förändras”. Och ja, livet kan ju verkligen göra det. […]

  Gillad av 1 person

 29. Jag har varit dålig på att läsa andras bloggar i sommar och hade helt missat detta. Så ofattbart sorgligt med din man och jag beklagar sorgen. Det är omöjligt att ens sätta sig in i hur svårt det måste vara att förlora sin livskamrat och så snabbt också. Stor kram till dig. ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack Ann-Louise! ❤ Ja det var en upplevelse jag gärna varit utan. Tack och lov har jag fått se vilka fina vänner jag har i allt detta.

   Gilla

 30. Beklagar verkligen din förlust av din livskamrat. Kan inte föreställa mig tomheten med så många minnen tillsammans. Hoppas att bloggskrivandet ger lite positiv energi, vi återkommande läsare behöver dina inlägg och klokheter. Jag brukar söka efter specifika inlägg i arkivet ibland, inte minst när vi rest till nya platser i England, och skäms lite för att jag missade detta inlägg i somras. Stor kram!

  Gilla

  1. Tack ❤
   Jag har ju helt klart missat massor av dina inlägg också som inte ens visste att ni var i Sverige igen. Det har blivit lite si och så med orken men jag hänger kvar.

   Gilla

 31. Irina · · Svara

  Har läst din blogg i flera år, sedan 2016. Haft uppehåll med läsandet pga egen sorg och idag skulle jag läsa lite ikapp.
  Blev så otroligt ledsen för er skull, vilken förlust ❤
  Tänker på er!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket och förlåt mitt sena svar. Jag har helt missat mina kommentarer också hela veckan verkar det som. Så roligt att se att du hängt med sedan 2016. Hoppas så att du också orkar med din sorg. Det är verkligen upp och ner i perioder.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: