En skotsk bajskorv

Det blev inget inlägg i måndags för då firades det bröllopsdag här hemma. En dag jag gärna tillbringat på något mysigt hotell utomlands men nu är vi där vi är och hade trevligt ändå. En kedja som har hotell på mysiga platser i världen är W Hotels som är Marriotts lite lyxigare märke och som vänder sig till en ungdomlig typ av resenär. De flesta av deras hotell hittar du i Nordamerika och Asien men de har åtta i Europa varav ett vid Leicester Square i London. Nu öppnar snart deras andra hotell på ön när W Hotel Edinburgh slår upp portarna nästa år.

Jag älskar Edinburgh. Det är en av mina favoritstäder inte bara i Storbritannien utan i hela världen. Därför är det med bävan jag nu ser hur det nya hotellet diskuteras i media och följer hur bygget av det går mot sitt slut och innan det ens har öppnat är jag tveksam till att jag någonsin kommer vilja bo där. Hotellet är nämligen en del av ett helt nytt komplex med köpcentrum, bostäder och kontor vilket har förändrat hela stadskärnan.

Den här vyn är förändrad. Foto: Ad Meskens.

Den som varit i Edinburgh i mer än en dag känner säkert till den stora gatan Leith Street som nedanför Calton Hill svänger sig ner mot vägarna till det gamla hamnområdet Leith. Om New Town med sina butiker och pampiga georgianska hus imponerar i stort så har den här östligaste delen inte riktigt gjort det de senaste decennierna utan faktiskt varit lite ruffig och med ett tråkigt St James Centre från 60-talet utan liv. Därför har det beslutats att ge området ett nytt lyft och resultatet har blivit St James Quarter. Man har i mångt och mycket använt samma ljusa sten som i övriga New Town men gjort det hela modernt men utöver detta har stadens styrande tillåtit den del av komplexet där hotellet ska ligga vilket är något helt annat. Den är nämligen ritad med stålfasad i form av stora kopparskimrande remsor vilka ska påminna om kvarterens historia som hem åt flera tidningspressar. Häromdagen var det dags att sätta på remsan högst upp i toppen och nu står byggnaden där och har gett staden en helt ny silhuett och ett nytt diskussionsämne. Den har fått smeknamnet The Walnut Whip efter hur den ser ut men det har också samlats in underskrifter för att kommunen skulle tvingas sätta ögon på byggnaden så att den helt igenom blir en gigantisk version av bajs-emojin på internet och den kallas nu också helt enkelt The Turd av de som avskyr den. Om du googlar kommer du att hitta bilder även på det.

Jag minns de här kvarteren som lite småläskiga men framför allt extremt trista och är glad att de fräschas upp. Jag tycker byggnaden i sig är lite kul men placeringen i detta världsarv känns helt fel och redan när bygget fick tillstånd menade många att stadens världsarvsstatus var hotad. Det återstår att se vad jag tycker nästa gång jag kommer till Edinburgh för den verkar synas från lite varstans nu när den är färdig och där ligger mitt problem. Jag vill inte ha en stor stålbyggnad där. Den hade passat längs Themsen eller så. Inte förstår jag varför det i dessa dagar ska byggas ännu fler affärsytor heller och även detta har blivit ifrågasatt av många men nu får jag hur som helst vänja mig vid faktum och tänka att där åtminstone kommer att öppna några roliga restauranger. Bland annat ska själva hotellbyggnaden på tionde och elfte våningen rymma SushiSamba, kombinationen av de japanska och brasilianska köken som du kanske redan sett i London eller på någon annan plats i världen där kedjan finns. Jag har aldrig provat den själv men älskar brasilianska churrascerior. I dagsläget vill jag dock undvika brasilianskt kött och det är väl tveksamt om de gör här.

Det händer mycket i Edinburgh just nu med ytterligare byggen bland annat nere vid Canongate längs Royal Mile och det skotska parlamentet där flera myndigheter ska flytta in i kvarteren som tidigare hyste en gammal busstation och ge jobb åt 2500 människor. På Cowgate, även det i Gamla stan, har ännu ett hotell dykt upp i änden vid Grassmarket. Nere i västra änden av Princes Street har istället det gamla varuhuset House of Fraser fått bli hem åt Johnny Walkers nya besökscentrum med takbar som snart öppnar. Ibland känns det lite som i York, de vackraste brittiska städerna blir en enda lång radda av hotell och restauranger. Ett Disneyland för besökare. Tur då att de där 2500 tjänstemännen skänker lite vardag.

4 kommentarer

 1. Intressant! Detta kände jag inte till.
  Kan icke räkna dem alla, som det säjs i bibeln eller i någon psalm, dagarna jag varit i Edinburg har blivit till månader. Så känner till områdena du talar om mycket väl. Spännande.
  Tack för informationen!

  Gillad av 2 personer

  1. Då har du någonting att spana in nästa gång. Jag önskar att jag också kunde spendera månader där någon gång och inte bara dagar. Sökte jobb där en gång men fick det inte så jag blev kvar i York.

   Gilla

 2. Visst är det trist när alltför modernt får spränga loss gamla kvarter. Lund har varit bra på att bevara stadskärnan, men så landade besökscentrum vid domkyrkan – ett rent helgerån! Visst ska man bygga nytt, men det kan vara på väl valda platser.
  Grattis till varandra!

  Gilla

  1. Tackar! 🙂
   Ja besökscentrum blev ingen höjdare. Just nu är jag mest besviken på Växjös nya stadshus och på utbyggnaden av Liljevalchs.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: