Londons kortaste avstånd

När min pappa fyllde 50 bodde jag i London och han flydde festligheterna genom att komma och hälsa på mig. Eftersom han var belysningsmästare på teater så var han inte jättelockad av att gå på teater och musikal men en kväll fick jag med honom ändå. Jag bodde norrut längs tunnelbanelinjen Piccadilly och tog den in till skolan i samma krokar varje dag och när vi satt där på väg in till West End så minns jag att jag sa till honom att ”det här med tunnelbana mellan Covent Garden och Leicester Square, det är ju jämförbart med att flyga mellan Göteborg och Köpenhamn, inget avstånd alls”. Har du själv åkt sträckan så vet du vad jag menar. Man undrar verkligen varför det byggts stationer så nära varandra. Samtidigt förstår man ju ändå eftersom det rör sig otroligt många människor i de här kvarteren.

Jag kan naturligtvis inte vara den enda som någonsin filosoferat över detta och eftersom jag jobbar i offentlig sektor och dessutom är tågpendlare så vet jag att det förs statistik på allt, inte minst sådant som transporter som kostar mycket skattepengar. Passagerarantalet per station är noga undersökt med personer som går genom tåget och klickar eller delar ut lappar, det blippas biljetter på stationerna även när du lämnar dem och mycket annat, allt för att samla information men finns det människor som bara gör den korta resan mellan just Covent Garden och Leicester Square?

Här är vi många som stått i ur och skur. Foto: Eluveitie

Jodå, tittar man efter så hittar man att dryga 860 personer varje vecka gör resan som faktiskt går fortare till fots och det antas att de flesta är turister. De vet inte att det bara tar fem minuter att promenera och att det faktiskt inte är särskilt svårt att hitta vägen heller. Framför allt vet de kanske inte att det tar mer tid att faktiskt komma ner till tågen på just Covent Garden där stationsbyggnaden är full av människor och det bara finns hissar att köa till eller långa trappor ner till perrongerna. Mer än 40 000 människor om året betalar alltså för fördelen att slippa blöta ner fötterna och alla dessa resor kostar dem runt 105 000 pund om året även om flera säkert har Oyster Card och andra rabatter nuförtiden.

Det är ynka 275 meter mellan stationerna när du väl är nere på plattformarna och när man vet det känns det ännu löjligare att spendera all den där tiden på att ta sig ner med de där hissarna men visst, det är skönt när novemberregnet bara öser ner och man har tänkt att sätta sig på någon restaurang och se lite fin ut. Är det de enda stationerna med löjliga avstånd? Nej inte minst Charing Cross till Embankment kommer hack i häl och Mansion House till Cannon Street i City kanske klår dem bägge.

12 kommentarer

 1. Carina Moody · · Svara

  Har tänkt precis samma sak om dessa två stationer i London. Mer givande att gå bland alla människor. Motsvarande i Stockholm: det korta avståndet mellan stationerna Medborgarplatsen och Slussen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja faktiskt. Fast där har du iallafall en uppförsbacke att skylla på.

   Gilla

 2. Ja, man undrar verkligen varför man väljer att gå upp och ner och trängas bland folk, även när det inte är pandemi, istället för att gå den ynka sträckan.
  Skön söndag!

  Gilla

  1. Utom när det ösregnar på vintern. Men ja, så mycket folk. Ha en skön söndag.

   Gilla

 3. Oj, det var inte långt mellan dem … kanske gör att man sprider ut folksamlingen lite? Annars verkar det ju lätt att gå den korta sträckan …

  Gilla

  1. Det är väldigt lätt att gå. Dessutom passerar man då den underbara resebokhandeln Stanfords.

   Gilla

 4. Spännande och klickvänlig rubriksättning, jag kunde ju inte låta bli att bli nyfiken på vilket avstånd som är Londons kortaste! Och intressant betraktelse om korta resor och val av färdsätt.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja rubriken gav sig själv. Det är verkligen nästan på krypavstånd.

   Gillad av 1 person

 5. […] låta bli att bli nyfiken på vilket avstånd som är Londons kortaste! Inlägget är en intressant betraktelse om korta resor och val av […]

  Gilla

 6. Ja, den resan har jag gjort både en och två gånger innan jag insåg hur nära de två stationerna faktiskt låg. Men kollar man bara på kartan över stationerna så är det ju inte så lätt att ha koll på avståndet. Jag minns vilken oj-upplevelse det var när jag insåg att det tog mig längre tid att åka än att gå, hehe.

  Gillad av 1 person

  1. Nej precis. Tunnelbanekartor säger ju för det mesta inget om avstånden.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: