Cotswolds i kvadrat

För inte så länge sedan skrev jag om Penelope Keiths serie om brittiska byar. Då tog jag upp hur populärt det verkar ha blivit att resa efter gamla tiders guideböcker och idag blir det därför ett tips om ännu en sådan serie, nämligen Exploring the Cotswolds. Robin Shuckburgh och hans lilla terrier Widget tar dig runt enligt cyklisten Herbert Evans bok The Highways and Byways in Oxford & the Cotswolds från början av 1900-talet men till skillnad från Penelope har han i skrivande stund hela 83 avsnitt på sin YouTube-kanal.

Det här är serien som tar dig med till alla de kända byar och småstäder du hört talas om i trakten och sedan dubbelt så många till. Du får hänga med till Cotswolds högst belägna stad Stow-on-the-Wold med sina smala gränder som anlades så för att kontrollera fåren, till Upper- och Lower Slaughter vars dramatiska namn förklaras, puttinuttigt turistiga Bourton-on-the-Water, fina Sherborne, Minster Lovell med minnen från Rosornas krig och många, många andra.

Arlington Row vid Awkward Hill i Bibury. Foto: Saffron Blaze (Wikipedia)

Det nationellt mindre kända Edgehill Battle visar sig vara ett av de större slagen i de här krokarna under inbördeskriget och idag bjuder kullarna på vyer. Den som inte är historieintresserad kan istället se fram emot Cotswolds destilleri och den gamla puben The Royalist, nu åter The Porch Inn. I Hook Norton väntar ett vackert tornbryggeri innan det blir besök i den vindlande staden Winchcombe där tiden tycks stå still utan en massa kommers. Här finns inte bara en långdös utan både romar- och klosterhistoria och dessutom vackra Sudeley Castle alldeles utanför. Du behöver inte ta dig till Frankrike för att se lavendel för det finns på Snowshill. Vandraren kan istället ta sig upp till tornet utanför Broadway och spana in utsikten om inte historien om traktens kända konstnärskoloni lockar. I Chipping Campden blir det hantverkshistoria och så besöks Moreton-in-Marsh där invånarna börjar känna av moderna tider lite för mycket men så ligger den också på gränsen till livet utanför Cotswolds.

Lower Slaughter har haft samma ägare av sitt herresäte i 350 år. Hur påverkar det omgivningarna? Det är iallafall härligt att höra om vattenkvarnarna med mjölnare och andra hantverk som fanns i byn på 1600-talet. Det hela låter som From Lark Rise to Candleford när han läser upp den tidens yrkesgrupper tillsammans med vyer av vattenkvarnar och gula hus och när vi sedan kommer till Northleach mitt emellan Cheltenham och Oxford, ja då kommer vi till en by som liksom i samma serie hotades av att järnvägen kom till grannstaden. Burford med sin arts and crafts får vi veta mer om och det kommer också en förklaring till amerikanska flaggan på The Bull Hotel i Fairford Hotel. Här finns en RAF bas och landets största flygshow Fairford Air Tattoo.

Vill du ha chansen att stöta på kändisar här på pendelavstånd till London så är Lechlade ett hett tips. Shoppa gör man inte minst på Cotswold Woollen Weavers i dessa gamla fårtrakter och Awkward Hill i Bibury är definitivt en av de mest fotograferade adresserna i byn som varit känd som en av landets vackraste sedan 1700-talet. Painswick med den mest kända brytningen av den fina sten husen är byggda av i trakten följs av en sorglig historia från den vackra byn Sheepscombe som jag själv bara sett på kartor tidigare men nu känner att jag måste besöka, innan det blir dags för byn Slad och mer om boken Cider with Rosie.

Shuckburgh har mycket att berätta så programmen är verkligen fullmatade med information och hans engelska är fin nog att hänga med i för de flesta här trots avsaknad av svensk text tror jag. Han är också väldigt fascinerad av just kyrkor så du får verkligen ditt lystmäte om du gillar sådana men just den i Broxham är verkligen vacker. Eftersom han själv tidigare jobbat med mat och dryck blir det en del sådana tips också och så blir det mycket konst och massor om 1600-talets inbördeskrig. Han pratar om vad ”proper husbandry does to a river” och annat som påverkat landskapet. Han vandrar dimmiga vinterdagar såväl som härliga sommardagar och bildkvaliteten blir lite därefter men sugen på Cotswolds, det blir du.

Annons

7 kommentarer

 1. Gulliga engelska hus, slott, och kyrkor! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja Cotswolds är just ”gulligt”. Allt det besökare tror att England ska vara överallt.

   Gillad av 1 person

   1. Bra att få lite tips på sådana ställen. Även om jag inte har några konkreta planer på England just nu. 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Tack för tips! Det blir till att titta, först leta upp avsnittet om ”min” by – Painswick.

  Gillad av 2 personer

  1. Haha, ja här kan du få många tips. Painswick var inte så långt in i serien vill jag minnas men när man sett riktigt många så återkommer byar säkert.

   Gillad av 1 person

 3. Inte så långt från mig, Cotswolds.
  Har besökt en del av ställena, men inte alla. Har mycket kvar att undersöka.
  Ska titta på videon senare, spännande.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Ja snart kanske du kan åka dit igen. Hoppas det. Kram.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: