Lämnar London

Det blir inget romerskt centrum i York. Kommunen röstade ner förslaget och menade som många sagt att byggnaden inte skulle skapa bostäder folk har råd med och att den var på tok för hög för centrala York som inte får ”förvandlas till ett nytt Chicago”. Ett av stadens moderna hotell i grannkvarteret är nog redan för högt för många och vackert är det inte. Samtidigt har de sagt ja till ett annat högt kvarter i andra änden av stadskärnan men det är kanske mer begripligt då det alltid varit mer industriprägel åt det hållet, nere vid ån Foss.

Apropå just bostäder som människor har råd med så har den brittiska bostadsmarknaden förändrats en hel del i samband med coronan. Precis som i Sverige har fler fått möjligheten att jobba hemma och insett att de behöver få mer plats och ro för ett hemmakontor och att de måste flytta längre ut ur städerna för att ha råd med det. Samtidigt orkar de precis som jag själv pendla längre om det inte måste göras varje dag. I just York som är i storlek med Lund och precis som den skånska staden är populär och har många välutbildade invånare har det blivit dyrare och dyrare att bo och speciellt sedan Londonbor för ett par decennier började upptäcka att det går att veckopendla. Min mans gamla kontor i ett byggnadsminnesförklarat hus med utsikt över Museum Gardens har kommunen sålt och det har gjorts om till lyxlägenheter liksom Terrys chokladfabrik längre ut. Nu har ännu fler insett möjligheterna att få bo i en mysig, historisk stad. Samtidigt flyttar även Yorkborna själva ut till större ytor och mer grönska och i de stora landsortsdistrikten Hambleton och Ryedale i norr och nordost med städer som Herriots hemstad Thirsk, Pickering, Helmsley och den mysiga byn Easingwold har huspriserna stigit med upp till 40% på sina ställen. Detsamma gäller i vissa av byarna runt staden Selby söder om York medan priserna istället sjunkit lika dramatiskt i postnummerområden i centrala Leeds och Bradford samt, lite förvånande kustdistriktet och inlandet mellan Hull och Scarborough där det kanske hänger på att sämre förbindelser gett en mindre effekt. Liknande ser det ut i många andra grevskap som jag har mindre koll på byarna i.

Foto: MoveON

Även i London är förändringarna stora när till exempel City förlorat arbetskraft utomlands i samband med Brexit och de som är kvar jobbar hemma mer och vill ha tillgång till trädgård om det ska bli fler lockdowns. Precis som i Stockholm minskar befolkningen eftersom man inte har råd med trädgård i huvudstaden och städer som Maidenhead, Oxford och, lite förvånande, Windsor har sett stor inflyttning liksom Sevenoaks som den som gjort tågutflykter ner till Kent känner till (där är 39% av husköpen 2020 gjordes av Londonbor). Samtidigt ökar också utflyttning från mera centrala stadsdelar till förortskommuner i öster såsom Dagenham och Leytonstone med bra förbindelser fast de är längre ut.

Maidenhead. Foto: Nigel Cox

Londonborna pendlar också ett betydligt längre medelavstånd än förr. Medelcirkeln har flyttat ut gränserna till 40 engelska mil vilket i de olika riktningarna blir Brighton, Didcot (vid Oxford), Cambridge och Colchester. Bara förstagångsköpare vill enligt The Guardian stanna närmare London och har en kortare medeldistans på 26 engelska mil. De har också varit den grupp som i allt detta fått någon procent lägre priser och ökat utbud jämfört med övriga storstäder eftersom marknaden rör sig mer medan de fått en åttaprocentig ökning i Nordengland.

Förmodligen planar husköpandet ut till hösten och en stor del i allt detta flyttande har också att regeringen sänkte skatten på husköp för hus under 500 000 pund fram till mars i år men fortfarande tros människor fortsätta byta livsstil mer än förr.

Annons

4 kommentarer

 1. världen håller på att förändras… inget kramande, inget hängande på pubar

  Gillad av 1 person

  1. Ja verkligen. På gott och ont. Vissa saker är spännande och andra sörjer man.

   Gillad av 1 person

 2. Det har talats en hel del om detta på TV.
  Jag vet faktiskt inte hur priserna utvecklats i mitt område.
  Mycket i förändring här p g a Brexit, corona m m.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Intressant att de tar upp det ofta. Jag gillar att följa geografiska händelser som påverkar ekonomin, jag som är kulturgeograf. 😀

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: