Nu är goda råd dyra

Brexit har blivit en enda lång lista på saker som slutat fungera, precis som många av oss fruktade. En av de största förändringarna och som påverkar oss svenskar på ett väldigt direkt sätt är att vi nu inte längre kan flytta till Storbritannien och jobba utan får nöja oss med att turista i upp till ett halvår om vi inte redan är på plats och har hunnit ansöka om uppehållstillstånd. Inte ens om du har brittisk familj som jag själv kan du nu räkna med att få detta om inte din brittiske partner har god ekonomi eftersom du måste tjäna mer än 26 500 pund om året eller åtminstone det högsta i din yrkeskategori. Inget för en vanlig kontorsarbetare eller servitör alltså. En bransch som drabbats svårt av denna förändring är au-pairernas. Så pass att brittiska karriärfamiljer nu fått det svårt.

Runt 45 000 brittiska familjer har varje år haft en au-pair i sitt hem men från och med i år räknas au-pairer som ”skilled workers”, det vill säga kvalificerad arbetskraft. Detta innebär att de nu lyder under samma regler som alla vi andra och måste tjäna över 20 480 pund. Det säger sig självt att det inte fungerar för en grupp ungdomar som tjänar omkring 400 pund i månaden och är inneboende.

De agenturer som specialiserat sig på au-pairer och som protesterat kraftigt utan att hörsammas säger att upp till 90% av deras kunder kommit från EU och EES-länder och att detta nu tvärstannat – det kommer inga nya ansökningar härifrån. Istället har de fått se om de kan vända sig till länderna med speciellt ungdomsutbyte med Storbritannien, så kallat YMS. Dit hör Kanada, Australien och Nya Zeeland. Problemet är bara att de är engelskspråkiga nationer och en av de största anledningarna till att resa till Storbritannien och leva på hundra pund i veckan ju har varit att få lära sig engelska på köpet och det behöver man knappast som australiensare.

Agenturerna har bett om att de specialregler som fanns för au-pairer fram till 2008 ska återföras men regeringen vägrar. Reglerna tillät den här typen av servicejobb men de togs bort eftersom de var överflödiga när alla ändå hade fri rörlighet i EU och EES (Norge m.fl.) Från regeringen sägs att några specialregler inte behövs eftersom den vill uppmuntra britterna själva att söka barnomsorgsjobb.

Foto: Sebastian Ballard

Du förstår ju hur dumt det hela är. Vilken britt med egna bostadskostnader skulle ha råd med så låg lön? Vilken familj utöver den rena överklassen skulle ha råd att betala normallön för barnskötare på heltid? Dessutom är ju hela grejen med en au-pair att de inte är utbildade barnskötare och alltså inte kan ha rätt att ha en sådan lön för vad skulle man då ge de som utbildat sig?

Det här med att lågutbildade britter ska ta över både grönsaksplockande, barnskötsel och andra jobb som inte kräver utbildning är något den här regeringen är mycket förtjust i medan samarbete med Europa tvärtom verkar vara helt bortprioriterat. Det märks också i det nya utbytessystem för studenter som ska ersätta Erasmus och där främmande språk prioriterats ner.

Hur det här ställer till det för barnfamiljer med karriärer behöver jag naturligtvis inte säga. Många kommer nu precis som i familjer med lägre inkomst att få ha ena föräldern hemma eftersom de inte har råd med nanny och barnomsorgen i övrigt sviktar. Det kanske är en lyx att ha au-pair men det underlättar onekligen för läkare och andra specialistyrken och inte minst för alla internationella familjer där man vill ha hjälp med att låta barnen prata mer än engelska hemma för att man kanske ska flytta hem igen senare eller bara vill hålla liv i familjens språk.

Har du själv varit au-pair? Själv flyttade jag till London på grund av min anglofili men några av mina svenska kompisar åkte som au-pairer och jag har delat boende med andra från övriga Europa. Senare i livet har jag som utlandssvensk haft väninnor med au-pairer runt om i världen och alla har varit så nöjda åt bägge hållen. Många har hållit kontakten och blivit vänner för livet. Tänk om det hade betytt något även för andra.

7 kommentarer

 1. nej, men drömde om att bli au.pair för några år sedan… men fick då vårt första barnbarn, och insåg att vår dotter behövde hjälp, kändes inte bra att sticka iväg och ta hand om andras barn…

  Gillad av 1 person

  1. Så mysigt med barnbarn. Ja det är nog ofta svårt att lämna dem om man är nära.

   Gilla

 2. Har inte varit au-pair, men det fanns många här en gång i tiden.
  Britterna som au-pair och plocka grönsaker, skrattretande, men detta är regeringens strategi.
  Fy, vad det är jobbigt här nu.
  Fast idag skiner solen, så det är bättre än regn.
  Skön söndag!

  Gilla

  1. Kram själv! Ja det är svårt att se hur britterna skulle ens klara sig på de jobben. I Lincoln bor plockarna ofta sex personer i en tvåa och körs ut till fälten i minibussar…

   Gilla

 3. Känns som om dörr efter dörr stängs….”bra dräng reder sig själv”….

  Gillad av 1 person

  1. ”bra karl reder sig själv” ska det givetvis vara!

   Gillad av 1 person

  2. Ja de sluter sig mot Europa.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: