Vänner, romare, landsmän!

York är staden som får den ena upplevelsen efter den andra, ibland utan att det ens har något med stadens egen fantastiska historia att göra som när den medeltida slaktargatan Shambles blev en del av Harry Potter. Besökares pengar betyder mycket när all tillverkningsindustri utom chokladfabriken flyttat eller lagt ner. Nu är däremot något riktigt lokalt på gång.

För mer än ett år sedan hörde jag att ett kvarter nere vid busstationen, inte långt ifrån där jag bodde skulle rivas. Man blir alltid lite orolig över sådant men det visade sig inte vara någon av de vackrare byggnaderna och gatan är väldigt sliten och behöver rustas upp. Det kom fram att platsen förhoppningsvis skulle bli inget mindre än ett centrum för York under romartiden. Sedan kom coronan och det blev knäpptyst om saken så jag skrev aldrig något om det men nu verkar det röra på sig ordentligt och spännande ritningar har kommit ut.

Kvarteret efter svängen av röda hus till höger ska bli The Roman Quarter. Foto: Nilfanion

York har i många sekler varit en av Englands mest historiska städer och vi är många skandinaver som besökt Jorvik Viking Centre med utställningar om de vikingar som varit med och grundat staden de gav namnet Jorvik. Innan dess var dock romarna där och på deras tid kallades staden Eboracum så detta är vad romarcentret i så fall kommer att heta. Staden där kejsar Konstantin kröntes och med många andra romarlämningar får nu alltså kanske ett helt eget besöksmål. Precis som på Jorvik utlovas ett interagerande med besökarna redan i entrékön i form av möten med ”romare” som lär dig latinska uttryck och annat medan du väntar men här kommer du också att kunna prata med dem inne på centret eftersom du kommer att få gå runt själv och inte färdas i en vagn genom den stad som ska byggas upp.

Jag var först orolig att Eboracum kommer att ta en del arkeologiska fynd från länsmuseet Yorkshire Museum men det kanske inte blir så för det är nämligen tänkt att de närmaste åren ska ägnas åt utgrävningar på platsen innan bygget börjar och sedan står färdigt runt 2026. Yorks romerska historia kretsar mycket kring området runt den stora Minstern i vars krypta det finns spår av ett romartempel men faktum är att det var på den här, västra flodstranden, som den civila staden låg med en bro emellan de två. Jag har varit på jobbintervju i grannfastigheten och redan när den byggdes gjordes det utgrävningar. Det är tänkt att man ska kunna se en del av den byggnad som hittades då, genom ett glasgolv i källaren.

Trots pandemin verkar alla tro att det här ska gå att genomföra och lokala York Archaeological Trust har slagit sig ihop med byggherren i en bygglovsansökan. Dock har de inte Historic England och andra arkeologiskt involverade organisationer med sig. Dessa är oroliga för att bygget är för stort och snarare förstör de historiska lämningarna. Själv tänker jag att ingen ser ju dem ändå där nere under jorden där de bevarats i fukten nära floden. Jag irriterar mig mer på detsamma som lokalbefolkningen. Ovanpå centret ska det byggas flera våningar kontor och bostäder, typiskt sådana som medelinkomsttagaren inte har råd med. Dessutom är byggnaden mer lik de fula byggnader som just rivits, inte något romerskt. Jag gillar inte ännu en hög byggnad så nära stadsmuren även om jag vet att städer måste utvecklas. Själva romarcentret tycker jag däremot är hur coolt som helst och påminner mig om både Rom och Köln. På onsdag vet vi om bygglov beviljas. Hoppas nu bara de hittar resterna av en amfiteater snart. En romersk stad av Yorks storlek måste ha haft en men ingen vet var även om det finns teorier.

Annons

10 kommentarer

 1. Spännande! Har besökt York en gång. Men det var länge sedan. Någon gång på 90-talet, på väg mot Skottland. 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Bättre än ingen gång. Nu får du en anledning att återkomma och hinner planera. 😀

   Gillad av 2 personer

   1. Ja, vi får väl se hur det blir. Hann i alla fall med det där vikingamuséet Jorvik den gången. Och ringmuren. Men romerskt museum låter också spännande. 🙂

    Gilla

 2. Intressant!
  Vi har ju mycket av romersk historia här i UK, inkl romerska muséer och amfiteater i Wales.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det finns ju massor. I York även en pub med bad i källaren. Då har jag inte nämnt en spökande legion men den har jag bloggat om tidigare tror jag. Utanför York finns också en romersk villa utgrävd men amfiteater saknas alltså en. Chester har en liten men fin.

   Gillad av 1 person

 3. ”…lär dig latinska…”

  Snälla, inte igen…. **traumatiserad** :p

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja det var lite kämpigt med latinet.

   Gillad av 2 personer

   1. ”eheu servus, canis est in via…”

    Bara det plus någonting om myror och björnar efter två års tortyr…

    Gilla

 4. Leslie Moody · · Svara

  School latin: ”Caesar adsum iam forti” . Translate: Caesar had some jam for tea…….

  Gillad av 1 person

  1. Haha, underbart!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: