Englands mest kända palats

Buckingham Palace må vara Englands mest kända palats men håll med mig om att det är rätt fult. Utanför den lilla byn Woodstock strax väster om Oxford hittar du ett som är både större och vackrare. Häng med till Blenheim Palace, där självaste Winston Churchill föddes.

Redan palatsets grindar är maffiga. Tänk att köra in här med häst och vagn.

Vi var här en vårdag när fotovädret inte alltid gav palatset den gyllene lyster man ser på bilder men inget tar bort wow-känslan du får när du efter en vandring längs uppfarten och biljettkassorna äntligen kommer in till den stora entrén – den är gigantisk!

Flyglarna var under fula presenningar på framsidan så de får ni titta efter själva
Vågar man gå in?

Blenheim Palace ritades av den berömde arkitekten Sir John Vanbrugh och är idag uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Det byggdes 1705-22 på land som gavs till John Churchill, den förste hertigen av Marlborough, som belöning för hans framgångar i det spanska tronföljdskriget mellan Europas kungahus. På motståndarsidan fanns bland annat Bayern och just där stod 1704 det betydelsefulla slaget vid Blenheim som gett slottet dess namn. Det är en av Englands största byggnader och du får sätta av nästan en dag, speciellt om du också vill promenera i den stora parken och besöka den fina byn Woodstock alldeles vid palatsportarna. Det är dit du kommer om du tar buss från centrala Oxford men du kan också köpa färdiga dagsturer med buss från London.

Vanbrugh var ingen storhet när hertigen valde just honom som arkitekt och hertiginnan var inte alls imponerad. Hon ville inte bara ha något som visade makens hjältemod utan också ett praktiskt hem. Det var dessutom såklart ett otroligt dyrt bygge och därmed politiskt debatterat också så det tog sin tid innan det blev det populära slott det är idag. Vanbrugh hade jobbat mycket med den då mer berömde Nicholas Hawkesmoor med bland annat Castle Howard i Yorkshire. Det var något liknande hertigen hade i tankarna här men resultatet är trots senare justeringar mot mer palladisk stil en explosion i barock som till och med dåtiden tyckte var lite mycket. Vanbrugh förbjöds till och med av hertiginnan (som hade hand om kontakterna medan maken var i fält) att sätta sin fot på Blenheim från 1719 även om han lyckades smita in en gång när hon var bortrest.

Det första du kommer in i när du når själva huvudbyggnaden (det känns konstigt att skriva ”corps de logi” om detta jättepalats för uttrycket känns mer som en annons för någon sörmländsk herrgård) är The Great Hall som genast sätter stämningen – här finns det ytor. I taket ser du barockmålaren Sir James Thornhills stora målning av slaget vid Blenheim. Efter detta börjar en rundvandring genom salar fulla av vackra möbler, gobelänger som firar framgång och såklart massor av konst, trots att familjen på 1800-talet tvingades sälja av inte bara juveler och en känd bibliotekssamling utan också en Van Dyck, en Raphael, en högt värderad Rubens och mängder av andra målningar för att klara kostnaderna för slottet. Jag skulle hålla på i evigheter om jag försökte räkna upp alla skatter som ändå finns att se fortfarande, bland annat fint porslin, men att så mycket räddats hänger till stor del ihop med att den nionde hertigen Charles Spencer-Churcill gifte sig med en amerikansk Vanderbilt med pengar i massor i vad som blev ett skandalöst bröllop på andra områden. Något ingen har kunnat ta ifrån Blenheim är dessutom de vackert utsmyckade taken med och utan takmålningar så missa inte att titta upp när du går runt och ta gärna med en audioguide från biljettkassan för då kommer du lära dig mycket.

The Great Hall
Green Writing Room

Mina favoritsalar i slott och palats brukar vara biblioteken och Long Library skapat av Nicholas Hawksmoor 1722-25 klår visserligen inte favoriten Arundel Castle men är imponerande i sin pampighet. Dessutom avslutas ena kortsidan med en orgel från 1891 så det här är inget tyst läsebibliotek utan här hör du klassisk orgelmusik som tar dig till Royal Albert Hall i tanken (och är byggd av samma orgelbyggare som där).

Elegant bibliotek, rent av storslaget!
Ett riktigt palatsbibliotek

Det är inte bara palatsets arkitektur som lockar besökare utan många kommer också för att se var Winston Churchill föddes 1874. Hans farfar var den sjunde hertigen av Marlborough men hans föräldrar Lord Randolph och amerikanskan Jennie Jerome bodde inte på slottet utan råkade vara på bal här när den store statsmannen plötsligt ville göra sin entré i värden. Idag finns på Blenheim flera rum om honom och hans liv men de flesta stannar längst vid den säng där han föddes. Vill du veta mer om Churchill så kan jag verkligen rekommendera Churchill War Rooms i London.

Minneshörn
Helt säkert en av världens mest berömda sängar

Ett av Churchills stora glädjeämnen som riktigt liten var ridturerna på ponnyn hos farmor Frances på Blenheim. Som gammal hästtjej kunde jag ju inte låta bli att fascineras av hans sadel som ser ut att vara en blandning av en riddarsadel och en dansk designad hotellfåtölj. Naturligtvis hade familjen tillgång till de allra bästa sadelmakarna men jag kan ändå inte hjälpa att jag tycker den ser obalanserad ut. Skönare för Winston än för ponnyn.

Många sadlar har jag suttit i men inte denna

Stora slott har naturligtvis egna kapell och Blenheim är inget undantag men det känns väldigt enkelt för ett så storslaget palats. Jag är väldigt förtjust i hur orgeln bakats in i det hela så den tycker jag du ska leta upp.

Palatsets kapell

Den italieninspirerade vattenterrassen är en fin plats att vila fötterna på en stund. Den skapades under mellankrigstiden av Achille Duchêne vid platsen för en fontän gjord av amerikanen Waldor Story. Där finns ett café med skön atmosfär och går du till terrassens kant får du vackra vyer ut i den stora parken som började anläggas 1764 av Capability Brown, denne parkernas gigant.

Fikadags

Hur trött du än är efter din rundvandring så ge dig själv nog tid i souvenirbutiken för det är en butik utöver det vanliga på sådana här ställen. Här finns inte bara pedagogiska böcker och leksaker, pennor, vykort och kökshanddukar utan också en hel del till den som vill ha en lantligt anglofil garderob, delikatesser till middagsbjudningen eller bara något vackert att ge bort till kattvakten. Naturligtvis finns här också tonvis med böcker och annat om och med Churchill men också om klassisk arkitektur, engelska slott och natur och jag vet inte allt. Själv föll jag pladask för ett skrivetui i läder och förvånades över att priset inte var högre än 400 pund ändå på just ett sådant här ställe. Kanske borde jag skicka efter det som present till mig själv för jag har svårt att glömma det. Fast när skulle jag använda det?

I’m in love!

Trädgården och parken fick inget jättelångt besök av oss i det trista vädret så vi kom inte till Dianatemplet där Churchill friade till sin hustru Clemence. Du kan gå runt hela den sjö som anlagts genom att ån Glyme dämts upp och bland annat se vattenfallet som skapats av detta. Innan Vanbrugh lämnade Blenheim hann han börja på en bro, Grand Bridge, och den färdigställdes i parkarbetet och blev riktigt romantisk. För att renovera den så att den klarar om sjön i framtiden börjar torka ut mer tömdes hela sjön 2018 och man hittade små rum i bron som tidigare varit gömda under vattnet.

Grand Bridge
Parkvägen ut till byn Woodstock – ta den på hemvägen

Jag som bott i York och ofta passerat Castle Howard hade förväntat mig lite samma känsla med tanke på Vanbrugh och Hawkesmoor. Blenheim känns dock klumpigare och vräkigare. Visst är det pampigt men inte lika elegant ute och inte lika ombonat inne. Vanbrugh själv sa alltid att man ser slottets skönhet bäst på avstånd och det håller jag med om. Sevärt är det hur som helst. I skrivande stund kan vi ju inte resa dit men klicka på länken ovan så kan du gå på virtuell rundtur.

Annons

6 kommentarer

 1. Intressant tur.
  Jag har, trots att jag inte bor så långt bort, inte besökt slottet, bara sett det utifrån i alla hast. Slottet står på min ”att göra lista”.
  Brittisk titel och amerikanska pengar en klassisk kombination.
  Churchill är ju nu lite kontroversiell här, så vi får se hur det går.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är intressant med den där Churchill-debatten och att man nu får debattera. Visst är det en välkänd kombo av titlar och pengar. Du får ta dig en titt när de öppnar igen. Det är verkligen gigantiskt.

   Gilla

 2. Jag måste boka om min resa till England i maj i år till maj nästa år. Jag ska bl a till Oxford – skulle du säga att det är värt att lägga till en dag för att besöka Blenheim? Har funderat på det, men England är inte direkt billigt….

  Gilla

  1. Ja jag läste det. Inte helt förvånad. Om du ska till Blenheim eller ej känns som om det beror på vad du gillar. Det är som du ser inte mitt favoritpalats och för dig som ska vandra i Cotswolds kommer byn heller inte att sticka ut. Med det sagt finns det mycket fint att se interiört och det är ju ett världsarv. Men jag skyndade mig inte själv dit.

   Gillad av 1 person

   1. Jag gillar slott och herresäten, målningar osv, men är väl inte så intresserad av Churchill. Funderar över att det skulle vara roligt att se parken…att i verkligheten få se något som Capability lagt sin hand över…och i maj borde utemiljön vara fin…får kanske fundera vidare…

    Gillad av 1 person

   2. Ja gillar du Capability så är det ju extra sevärt med allt han gjort med fördämmning av ån och annat. Vädret inbjöd som sagt inte till strosande när vi var där men det vi såg var fint och det är definitivt vackrare i maj.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: