Har du alltid undrat hur klipporna runt Dover alltid håller sig så vita bland nutidens övergödning och luftföroreningar? I dagens inlägg får du svaret.

Jag har tidigare skrivit om hur England krymper och ibland når nyheter även Sverige om det blir stora klippras. De här rasen, framför allt längs ost- och sydkusterna är speciellt vanliga under det blöta vinterhalvåret och det är alltid en utmaning att hålla kustnära vandringsleder säkra. Nu har det hänt igen men inte var som helst utan vid Samphire Hoe vid den inte minst efter andra världskriget så symboliska klippkusten utanför Dover.
Hur det såg ut kan du se på filmen nedan där det först börjar lite försiktigt innan man lite senare hajar till. Många EU-vänner har naturligtvis tagit tillfället i akt och sagt att till och med klipporna vill flytta till kontinenten. Andra spekulerar i att det nog är ett slags domedagsaktigt meddelande om att landet går åt helskotta nu med Covid-19 och allt. Rent känslomässigt håller jag nästan med. Det händer så mycket elände nu. Häromdagen försvann Merlina, en av korparna på Towern i London och dessutom en ledare bland de runt sex fåglarna och hon är inte tillbaka. När de alla försvinner säger legenden att monarkin ska falla och Storbritannien med den. I dagsläget känns det inte helt orealistiskt faktiskt.
Läskigt!
GillaGillad av 1 person
Ja det är stora krafter.
GillaGillad av 2 personer
promenerat däruppe
GillaGillad av 1 person
Visst är det maffigt.
GillaGillad av 1 person
Riktigt skrämmande!
Det är lite kusligt att gå på dessa nära havet vandringsleder, för ibland rasar det ju som filmen ovan visar.
Ha det bra!
GillaGillad av 2 personer
Ja man får hoppas att de som ser över lederna ändrar sträckning när det ser riskabelt ut men ibland överraskas ju alla. Tur att det mest sker vintertid. Värst är nog alla som sitter på stränderna rakt under klippor de vet är instabila snarare än ut mot vattnet.
GillaGillad av 1 person
Oj vad dramatiskt! Man ska inte gå för nära kanten kan jag tänka …
GillaGillad av 1 person
Nej, men folk går ganska nära ändå.
GillaGillad av 1 person
Inget är beständigt – inte ens berg. Jag är extra försiktig här nere på Kreta efter vinterns regn och smältvatten. Vi har en ravin i närheten som rör sig hela tiden – jag minns inte om den blir lite större eller mindre varje år.
GillaGillad av 2 personer
Nej det är ju så det är. Skånes kust försvinner ju också. Det blir bara så dramatiskt med de där höga klipporna rakt ner i havet. Kan tänka mig att Kretas geologi är spännande. Läskigt med det stora glaciärskredet i Indien förresten.
GillaGillad av 2 personer