Olika värderingar

Har du tittat på deckare under julen? Kanske passat på att sträckkolla serier du inte hunnit med. Just så gör jag med Kommissarie Lewis just nu eftersom SVT Play har massor av avsnitt uppe för den som vill se det man missat. Bäst som jag sitter där och tittar med mamma (som sett alla deckaravsnitt i världen minst tre gånger) så kommer maken förbi och tittar argt på TV:n. Han har fått syn på Lewis assistent DS Hathaway och så får vi höra något förvånande.

Jag har alltid tyckt att skådespelaren Laurence Fox som också syns i fina filmen Gosford Park ser lite känslokall och distanserad ut men i just Gosford Park spelar han stressad lord och ska inte se så avslappnad ut och i Lewis har han ju en roll som kan vara lite motsatt huvudpersonen så jag har inte funderat djupare på det utan bara tänkt att han är en typisk privatskolesnobb (han gick på exklusiva Harrow liksom far och farbror). Nu visar det sig att min känsla kanske inte var helt ogrundad för maken berättar vad jag helt missat, nämligen att Fox under hösten gått och startat ett politiskt parti med tråkiga punkter på agendan. Han säger att han vill ena folket i ”brittiska värderingar”, att britterna inte ska skämmas för sin historia och så ogillar han politisk korrekthet, faktiskt så mycket att han säger sig inte dejta kvinnor under 35 längre eftersom de ”reagerar för mycket på sociala orättvisor och rasism” (han använde själv ordet ”woke” om dem i en intervju i engelsk press).

Foto: Wiki alf

Han har döpt partiet till Reclaim Party och jag vill faktiskt inte länka till det på bloggen. Sök på hans och partiets namn så får ni upp det och är ni som jag så kommer ni chockas lätt av den svartvita bild som påminner om helt andra tider i sin stil. Det står ännu inte mycket på sidan annat än en ilsken krönika om landets lockdown som han jämför med att leva i Sovjet medan han uppmanar människor att umgås som vanligt under coronan. Desto mer står det i pressen där den där sovjetkänslan blommar ut i en massa diskussioner om hur han vill ta tillbaka någon slags konstnärlig frihet i landet och reformera statligt bekostade institutioner, inte minst BBC som han verkar hata. I tidningarna kan du också läsa om uppmärksammade TV-intervjuer, inte minst en där han klankar ner på svarta skådespelare som känt sig diskriminerade men också på de med arbetarklassbakgrund. Han menar att de börjar klaga först när de blivit kända och själva tjänat bra med pengar men är det så konstigt? Det är ju då man har en plattform att yttra sig från. Vem lyssnar på okända utan pengar? Han ifrågasatte också att filmen 1917 med Benedict Cumberbatch och Colin Firth i ett par av birollerna var full av sikher trots att 150 000 sikher stred för Storbritannien i Första världskriget (även om de sändes till Mellanöstern 1915 och inte var kvar vid västfronten) och det fick han pudla för. Förövrigt rök han ihop med en forskare i etnicitet redan i januari när han intervjuades i kända Question Time på BBC. Forskaren satt i publiken och när det diskuterades hur hertiginnan av Sussex, Megan Markle kanske porträtteras rasistiskt i media så kallade han det ”tråkigt med rasistkortet”, sa att britterna är det mest toleranta folk som finns och blev i sin tur kallad vit manlig rasist av henne. Det var efter detta Fox blev känd för sin nya karriär, en karriär som kanske helt tagit död på skådespeleriet hos denne medlem i en stor skådespelarfamilj (hans farbror såg jag i Midsomer häromkvällen som förvirrad bombman) för kritikerna är många inte minst kring hans kulturella reformiver. Själv är han säker på att partiet i nästa val kommer ha flera kandidater att ställa upp med.

7 kommentarer

 1. Trist när det blir snett! Jag gillar Fox som skådespelare, är inte så förtjust i hans musik. Den här sidan av honom….nä, trist.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, kunde han inte hålla på med musiken?

   Gillad av 2 personer

   1. Jag tycker han ska skådespela, men som extra aktivitet hade det varit bättre om han fortsatt knäppa på gitarren än det han sysslar med nu….

    Gillad av 1 person

 2. Fy så tråkigt att höra, där sjönk han som en sten:-( Jag har ju gillat honom i Lewis men det blir nog svårt att se honom på samma sätt nu.

  Gillad av 1 person

  1. Ja visst är det svårt att se honom som förr. Ett tag funderade jag på hur många som skulle känna så men beslöt mig för att det var en för stor nyhet att ignorera.

   Gillad av 1 person

 3. Jag har inte heller hört om detta, trist. Precis det vi inte behöver nu.
  Man kan vara stolt över sitt land, men måste också se det som varit fel för att kunna göra sakar bättre och det finns så mycket mörkt i brittisk historia, som det verkar som många inte är medvetna om. Om de var det, skulle vi kanske inte haft så mycket av hans tankar.
  Ha det bra!

  Gillad av 2 personer

  1. Nej det behövs ju inte alls i synnerhet nu men jag hör att Nigel är aktiv med liknande uppe i Skottland, suck. Hela saken hänger ju som du säger på att de inte pratar om sitt historiska arv. Istället blir de indignerade när de nu stoppas från saker på grund av brexit.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: