Att flyga för att serva

Redan innan 2020 var slut hade alltså Post Office problem med att skicka internationella paket enligt nya regler vilket jag berättade om i mitt förra inlägg. Nu är det British Airways som fått nästa brexitproblem fast egentligen var det inget problem. Flygbolaget gjorde bara fel.

Under nyårshelgen ville britter bosatta i Spanien flyga hem men se det fick alla inte göra. Spanien släpper fram till 19 januari endast in icke spanjorer om de är bofasta i landet. Det är också krav på uppdaterad coronatest för de resande från Storbritannien. Utöver detta har de liksom många länder ändrat inresereglerna för britter i samband med att övergångsperioden för brexit nu gått ut. Framöver kommer det krävas ett nytt ID-kort med foto och biometrisk data (stackars britter som hatar sådant medan de tillåter massövervakning på många andra sätt) men de gamla gröna certifikaten från förr gäller en period till. Detta har British Airways helt missat och stoppade alltså flera resenärer från boarding till Madrid och Barcelona. Personer som visat upp både giltigt negstivt coronatest och det gröna certifikatet har nekats ombordstigning. I efterhand har British Airways medgett att de gjort fel men bara velat boka om passagerarna till snara avgångar. Det fungerar såklart inte eftersom covidtesterna går ut innan de skulle vara framme i Spanien med de ändrade tiderna. De har behövt göra nya tester för dyra pengar och har också såklart få vänta på testresultaten och under tiden har flera fått boka helt nya biljetter. Dålig stil av British Airways som bara blir mer och mer likt ett budgetbolag, iallafall på Europalinjer. Vill de verkligen serva resenärer enligt sitt storslagna motto ”To fly. To serve.” nuförtiden?

Foto: Anna Zvereva (Wiki Commons)

Apropå samma bolag så lyckades de ju landa utan tillstånd i Sverige häromdagen också. Idag är det istället svenska myndigheter som retar britterna. För några timmar sedan såg jag att det kommit ut i svensk press att den brittiska ambassadören är missnöjd med hur britter som bor och jobbar i Sverige hanteras på flygplatserna nu efter inresestoppet. Det står att ambassadpersonal från idag finns på Arlanda och Landvetter. Vad det inte alls står är att britter med giltigt coronatest suttit fast på flygplatserna när de inte släppts in i Sverige på grund av att personal här verkar ha haft olika information. Den brittiska ambassadens Facebook-sida är idag full av inlägg från människor vars familjemedlemmar övernattat på stolar på Landvetter och annat och de är inte glada. Till slut har en del suttit där just så länge att coronatestet inte längre är giltigt och några har fått vänta timmar i iskalla flygplan med sina barn. Jodå, visst pågår det en pandemi men bättre kan vi Sverige! Om vi nu har regler som folk följer så måste det ju gå att kommunicera dem eller är alla lika usla kommunikatörer som ordföranden i Kopparbergs Göteborgs FC?

Måste du förresten från Storbritannien till Sydsverige just nu och tänkte flyga via Kastrup så tänk på att det sedan några dagar är testkrav även för att komma in i Danmark från UK och då hjälper det ju inte att du är svensk medborgare om du inte ens släpps in så du kan ta dig vidare. Kanske vill man lämna landet nu när hela England stänger ner stort igen och man i London snart inte ens klarar akut cancervård.

2 kommentarer

 1. Intressant läsning.
  Mycket förvirrande, men det var vi ju beredda på att det skulle bli. Jag menar vi svenskar boende i UK, inte britterna.
  Lockdown här i Wales sedan 20 december och detsamma nu i Skottland och England. Mycket hög smitta.
  Bara att försöka stå ut med allt, inte alltid enkelt här.

  Gillad av 1 person

  1. Det blir mer och mer här också. Nu pratas det om att stänga skolorna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: