Årskrönika 2020

Hur summerar man detta konstiga år? Det började med afternoon tea på Grand i Lund och några sköna timmar på spa i Malmö men sedan har ju inget varit sig likt.

I vanliga fall har mina årskrönikor listat månad efter månad men sedan mitten av mars i år har alla liksom flutit ihop. Då skickades vi plötsligt hem från jobbet en eftermiddag och när jag packade mina vardagssaker i ryggsäcken den dagen kunde jag inte ana att jag vid årets slut fortfarande inte skulle ha återkommit till kontoret, eller faktiskt ens korsat Öresundsbron. Jag ser Danmark från vardagsrummet och det är hur konstigt som helst att tänka att där sitter många av de kollegor jag nu pratar med på Zoom och Teams. Andra har blivit kvar i sina ursprungsländer runt om i Europa när gränser stängts och de har familj kvar där och årets virtuella julfest var onekligen något av det konstigaste jag upplevt även om vi hade valfria knäppa hattar på oss. På bron ser jag hur tågen går som vanligt men utan mig. I augusti till november har vi kunnat återgå till kontoret men på frivilligt basis och högst 30% personal samtidigt så man har fått registrera sig. Jag har liksom de flesta valt att slippa sitta på tåg och tunnelbana och det är jag glad för eftersom den danska gränskontrollen i början ledde till helt okontrollerade köer på Kastrup.

Redan i mitten av mars var det allvar på väg till jobbet.

Sedan några veckor tillbaka har smittan ökat enormt i Skåne som följer utvecklingen i Köpenhamn mer än den i Stockholm och kontoret är inte längre att tänka på för någon. På jobbet följer vi danska myndigheters rekommendationer och dessa har alltid varit striktare än de svenska. Dessutom har vi företagsläkare nere i Bryssel som tidigt rekommenderade munskydd och detsamma gällde för mina släktingar i Tyskland så jag har hela tiden stått med ett ben i varje förhållningssätt. Jag tycker många svenskar är otroligt ansvarslösa, myndigheterna pålitliga men röriga och jag tycker kontinentens lockdowns inte visat sig ge så stor effekt de heller men det tas på större allvar där även om det också protesteras.

Resor? Nix, nope, nada. Till och med till släkthuset i Småland där jag inledde 2020 blev det smått hopplöst att ta sig till slut. Vissa släktingar hade antikroppar, andra inte och till slut kändes det som ett andelsboende där vi plötsligt satt och dividerade veckor med varandra istället för att bara dyka upp som alltid. Vi skulle fira att kusinen i Holland gift sig men det gick såklart inte heller. I början av sommaren satt vi och väntade ut de hiskeliga siffrorna i Sörmland för att kunna ta oss dit men när de väl gått ner hade vi inte tillgång till chaufför och tågen hade slutat med sina erbjudanden om egen kupé. Hjärtskärande men det får bli en påminnelse om att inget i vuxenlivet varar för evigt. Apropå att vara bestående så började vi i samma veva att stödköpa värdebevis och hämtmiddagar på favoritrestaurangerna här hemma och jag vill verkligen uppmuntra dig till detta du också om du inte redan gör det eller har fortsatt att äta ute. Vill du att dina hemtrakter ska vara sig lika efter detta så stöd dina restauranger. Bara jag själv har två restaurangägande vänner som kämpar på i stark motvind utan hjälp ens från kommunerna ifråga med uteservering och annat som hade hjälpt.

Vi hjälpte dottern att köpa leasingbilen när avtalet gick ut och det får nog sägas vara ett av de bästa besluten i år. Vi vet vad den lilla Toyotan varit med om och den är väldans bensinsnål (bilen med bäst andrahandsvärde av alla läste jag senare). Tack vare den har vi sluppit kollektivtrafik när vi handlat åt mamma och för att under hösten ta oss ut med det stormkök vi hade långt innan det blev årets julklapp – min man är campingnörd och har du hängt här ett tag så vet du att han övernattat i en grotta i Lake District i januari.

Utöver bilen blev det faktiskt istället bra fart på sparandet – jag spenderade ju inget på resor. Däremot gjorde jag ett tröstköp. Jag har alltid velat ha en bättre kikare här vid havet så det unnade jag mig och trots att det inte är ett teleskop så har jag märkt att den är toppen även för att spana in månen. Som alla andra har också vi spenderat mer på hem och inredning så en persisk matta på rea fick bli en tidig födelsedagspresent till mig själv och har faktiskt gett hela vardagsrummet ett lyft och mig ett nytt lugn hemma.

Det fick bli bil och matta i år. Så vuxet det låter.

Vad jag väntar mig av 2021

Jag är känd som anpassningsbar på jobbet och förväntar mig mest det oväntade. Jag börjar tämligen omgående med att fylla jämt och hade för några år sedan tänkt att det skulle firas på giraffhotellet i Kenya eller åtminstone ett spahotell i Grindelwald med utsikt över Jungfraumassivet från den varma infinitypoolen. Något av de lyxhotell i London jag aldrig kostat på mig hade också varit kul alternativ. Nu kommer jag knappt ut på fine dining i Malmö med familjen men då gläder jag mig i stället åt att i år ha sparat extremt många semesterveckor så att jag till och med med tåg skulle kunna ta mig längre framöver. Fest får det bli i Småland när tillfälle ges. Jag hoppas såklart också på extra tid i Sörmland nästa sommar och att det inte behövs svåra (ute på klipporna) och dyra reparationer efter vinterstormarna där. Medan jag väntar hoppas jag på en vår med lantliga uteserveringar som Skåne har massor och där jag har många kvar att upptäcka.

I Storbritannien är smittoläget nu värre än i våras och jag har inte en tanke på att åka dit tyvärr. Min gamla hemstad York gick nyss in i Tier 3 och det pratas om hur hela landet snart ska in i en helt ny Tier 5 som innebär total lockdown igen. Eftersom deras muterade virusvariant nu hittas mer både i Sverige och inte minst Danmark tror jag dessutom att det kommer mer av den varan här. Det pratas om att öppna de Nightingale-sjukhus i form av mobila tältsjukhus som i våras fanns bland annat vid mässan i Londons Docklands men precis som i Sverige är problemet personalbrist och i England har den förstärkts av att så många inom just vården varit EU-medborgare som nu flyttat hem. Det som skulle vara så lätt att ersätta med brittisk personal enligt ansvarig minister…Just nu har Post Office förövrigt även problem med att skicka internationella paket vilket du kan ha märkt om du försökt beställa något. Nya regler kring hur paket ska märkas från Storbritannien till EU skapar kaos för inte alla är medvetna om detta. Vi slapp undan tullar i det avtal som till slut godkändes av båda parter men det blir mer papperskrångel och därmed dyrare hantering och det märks alltså redan. Jag hade tänkt skriva ett inlägg om allt nytt men så mycket är ännu oklart att det får vänta.

Om det går att resa framåt sommaren så vill jag till min kusin i Tyskland. Vi har pratat en del i detta elände och det vore en perfekt start på resandet. Jag vill så gärna stå på slitigt och slumrande Hamburg Hauptbahnhof snart igen och vara på väg och jag saknar Tyskland. Det här vore perfekt att kombinera med ett kluster på önskelistan i form av Gryére, Geneve, Annecy och Yorks vänort Dijon som har betydelse för maken och mig genom ”vår” sång If I had a Million Dollars med Barenaked Ladies. Frankrike lockar mig överlag mycket just nu för vi såg alldeles för lite under vår tid i Belgien (mycket av tiden som utlandssvensk går åt till resor till familjen i hemlandet och i vårt fall hade vi ju två hemländer).

När det äntligen går att komma iväg över Nordsjön igen har jag lust med det där stoppet i London jag skrev om häromsistens (fast jag då glömde att jag också vill till Andrew Wong vid Victoria och äta hans annorlunda dim sum och annat spännande från hela Kina) men mest av allt vill jag ta färjan från Amsterdam till Newcastle och bege mig till Skottland. Jag har fått upp ögonen för Argyle på sistone och så finns det ju så mycket annat att se och göra. Jag får troligen resa ensam för maken har i och med brexit fråntagits möjligheten att någonsin flytta tillbaka till sitt ursprungsland igen så länge han inte överger oss eller har blivit miljonär. Det har gjort att han inte är sugen alls. Själv känner jag mig konstig av att nu inte kunna flytta som jag vill. Tillbaka till tonåren.

Gott nytt år vad du än har för egna planer!

5 kommentarer

  1. Tack för din årskrönika, en annorlunda från ett annorlunda år.
    Intressant läsning.
    Jag sitter mitt i skiten och kommer inte här ifrån, så mycket ovisshet. Inte rolig.
    Däremot hade jag en väldigt trevlig nyårsafton, alltid något att glädjas åt.
    God fortsättning på det nya året!

    Gilla

    1. God fortsättning! Ja ni verkar instängda. Min dotters kusin bor ju uppåt Mold så jag ser lite därifrån också. Hoppas det vänder snart men det är väl tyvärr tveksamt.

      Gilla

  2. God fortsättning! Genève….där har jag bott och vill gärna åka tillbaka, men det får vänta till nästa år. Vill du ha några tips när det blir dags så hör av dig!

    Gilla

  3. Annica · · Svara

    God fortsättning på det nya året!

    Vi får hoppas att det så småningom blir ett godare år än det förra. Även om jag fortfarande gråter i hjärtat p g a Brexit.
    Jag längtar också efter att resa och John lockar med en stuga i Cornwall i slutet av sommaren. Jag har också en längtan till att åka till Frankrike och Tyskland. Frankrike för att det var så länge sedan, gärna västkusten i så fall och om jag får sällskap med någon annan som vill dit. Jag har ingen lust att resa själv, jag vill knuffas och säga ”titta där” och uppleva tillsammans. Tyskland för att jag har anor därifrån och gärna vill se varifrån de kom, mina anfäder (1632).

    Gilla

    1. Tack detsamma! Var i Tyskland kommer anorna från? Jag väntar med spänning på mer info om Johns farfar från Vena. Vi kan ju vara släkt! 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: