Inte skakad men lite rörd

Mörkret har sänkt sig efter en grå och disig dag som ändå avslutades på ett fantastiskt sätt med att solen bröt igenom de låga molnen lagom till solnedgången rakt över Öresundsbron.

Solen till trots har det varit en ganska deppig dag. För en stund sedan slutade jag lyssna på Johnsons två timmar försenade presskonferens men från torsdag nästa vecka är det troligt att vi får se en helt ny ”Tier 4” när hela England åter stänger ner. Om parlamentet röstar ja i början av veckan kommer pubar och restauranger liksom butiker att hålla stängt så att det bara blir livsmedelsbutiker och liknande som får hålla öppet så länge de inte har avhämtning i varuskåp. Skolor och universitet liksom industri och byggarbetsplatser ska hållas igång liksom självfallet vård och domstolar men alla andra uppmanas att jobba hemma. Smittosiffrorna går stadigt uppåt i hela landet, från norr och söderut.

Ändå är det tråkigaste idag såklart att vi fått säga tack och farväl till Sean Connery, denne filmgigant. Känd som den allra förste James Bond gjorde han rollen i hela sju filmer, jag vet faktiskt inte vilken som är min favorit men det var såklart som Bond jag först lärde känna honom. Själv var han ganska trött på att alltid placeras i Bondfacket senare i livet tror jag och jodå, I rosens namn är också den värd att minnas eller för den delen hans mer komiska sida som Indiana Jones pappa. Mindre roligt är att han i en intervju sagt att det kan vara okej att örfila en kvinna för ibland vet de inte när de sagt för mycket. Jag hoppas så att det beror på att han var dryga 40 år äldre än jag och därmed från en annan tid samt att han senare vuxit upp men jag är ändå lite tveksam.

Han må ha bott på Bahamas nuförtiden och anklagats för skattefiffel för det dessutom men han föddes i stadsdelen Fountainbridge i Edinburgh och det är så jag tänker på honom. I sena tonåren hittade jag och en av mina bästa vänner på ett spel om Edinburgh där en av händelserna involverade Sean Connery och på den vägen är det. Det var också i sin hemstad han till slut adlades av drottningen år 2000 efter att det försenats några år på grund av protester från en skotsk Labourpolitiker som tyckte Connery var alldeles för politisk för en titel eftersom han i många år donerat pengar till skotska nationalistpartiet SNP (vilket han bara slutade med när det blev otillåtet att donera från utlandet).

Vila i frid Sean. Jag lämnar dig med en klassisk skotsk sång om kanalen som börjar just i Fountainbridge och som jag för första gången hörde i källaren på den klassiska musikpuben Royal Oak i gamla stan i Edinburgh.

10 kommentarer

 1. Jag satt också och väntade på att höra något från Boris, även om det inte gäller mig så mycket, utan bara England. Wales är ju redan i lockdown och vi går ur 9 november och sedan får vi se.
  Sean Connery, vilken man, vilken skotte, wow. Trots allt fick han 90 på denna jorden, säkert full av både det ena och det andra.
  Skön söndag!

  Gillad av 1 person

  1. Nej hos er i Wales får man ju inte ens köpa kläder. 😉 Ha det bra!

   Gilla

 2. Ja, visst känns det ganska tragiskt och jobbigt nu när siffrorna hela tiden går åt fel håll. Man undrar hur det ska gå? Sorgligt också med Sean Connery, även om ingen ju lever för evigt.

  Gilla

  1. Nej han var ju ändå 90 och lite sjuk. Siffrorna är oroväckande men även nerstängningen som pågår minst till början av december. Ingen tid till brexitförberedelser.

   Gilla

 3. Åh, jag älskar musiken! Även om den påminner mig om begravningen av en skotsk vän här i Stockholm för nästan exakt 4 år sedan. Man spelade säckpipa i början och i slutet av begravningen. En gitarrist spelade Caledonia och en gammal skotsk sång och vi var drygt 300 personer som grät oss igenom, vissa hejdlöst, det hela. Jag saknar Brian och kan inte längre lyssna på Caledonia.
  Sean får mycket skit just nu för sina uttalanden om att örfila kvinnor som käftar emot. Jag försöker enbart se skådespelaren och hör hans fantastiska röst i mitt inre.
  Covid-19 och Brexit, det är bara för mycket. Exmaken var här i en månad, åkte hem 24 oktober och ångrar det nu. Han har p g a att han tillhör en riskgrupp varit isolerad i hemmet sedan i april, så han känner sig van. Trots åldern så pluggar han på universitetet (för skojs skull), biologi och kemi. Han har redan pluggat fysik och matte. Inte så svårt, tycker han, då han är ingenjör. Så länge han får furlogh så är han anställd fast han egentligen borde ha gått i pension. Han har en Co-op c:a 200 meter från bostaden och ska han tvätta måste han ta bilen, han åker tidigt när ingen annan tvättar och så sitter han i bilen och läser när maskinerna går.

  Gilla

  1. Ja både den och Caledonia är underbara tycker jag.
   Det låter jobbigt för exmaken att vara tillbaka. Jag är så glad att jag inte är där nu. Hur gick det med farfarn från Vena förresten? Fick du något namn?

   Gilla

 4. Förstår inte alls varför det måste dras upp gamla synder innan ett lik ens hunnit kallna. Och varför uttalanden och gärningar inte ska ses i sitt sammanhang utan dagens värderingar osv ska gälla. Connery var en stor skådespelare, det är så jag kommer att minnas honom.
  Här i Grekland stramas det åt ytterligare imorgon, men det var väntat. Nu gäller det att vara ännu mer försiktig än tidigare för den här andra vågen verkar nästan aggressivare än den första.

  Gillad av 1 person

  1. Ja Sean var en filmgigant.
   Jag har en kollega från Thessalonikitrakten där det visst stängs ner en del.

   Gillad av 1 person

   1. Thessaloniki ligger i ett av de två områden som har lockdown (nästan) och utegångsförbud (som hela landet hade i våras). Tyvärr verkar de inte acceptera det då det var demonstrationer igår (utan avstånd och munskydd). Sjukvården i Thessaloniki har snart slut på IVA-platser så de bör nog sansa sig.

    Gilla

   2. Fy bubblan. Jag är glad att jag inte bor kvar i Bryssel för där är också fullsmockat.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: