En tradition byter skepnad

Tittade du på årets Last Night of the Proms från Royal Albert Hall? Många är vi ju som har som tradition att titta varje år men om de senaste åren var en slags obstinat orgie i EU-flaggor så var årets corona-anpassade version något helt annat. Något som faktiskt kändes som ett slags farväl.

Att coronan skulle bjuda på en annan sorts konsert var självklart för mig. Jag förväntade mig avstånd mellan orkestermedlemmar och körsångare men jag hajade ändå till av att se konsertsalen helt utan publik efter decennier av knixande människor. Hela konsertsäsongen har faktiskt varit så omöjlig för Royal Albert Hall att den nu hotas av konkurs. Vem hade trott det? Vill du vara med i räddningsaktionen så finns det information på hemsidan även om du har färre betalningsalternativ utanför Storbritannien.

Så här ska det ju se ut. Foto: Ed 2gs (WikiCommons)

 

Den traditionella fantasin av maritima sånger och Rule Britannia blev i år liggande i konsertsalen lite som festliga ballonger någon petat hål på utan publikens tjo och tjim. Sopranen Golda Schultz gjorde ett fantastiskt framträdande i sig men arrangemanget av Jerusalem gillade jag inte alls utvöver humorn med paus i sången och jag var lättad att få höra att originalet skulle följa senare. Bara att peta i just den sången är lite heligt för mig och återigen kändes det som ett tecken i tiden även om det här bara skulle vara just ett originellt arrangemang.

Eftersom ingen kunde samlas i stora parker som vanligt heller utan bara ett fåtal fick samlas på stort avstånd så fick de hitta på annat att visa men det tycker jag var fint ordnat och lite kul för just mig att Tenby som jag tjatat så om här på bloggen fick vara med på ett hörn när det sjöngs i Wales. Det enda jag inte förstod var varför i hela friden God Save the Queen fick symboliseras av tråkiga Buckingham Palace där drottningen inte vistats sedan pandemin började. Varför inte ett panorama av pampiga Windsor? Det är trots allt där hon spenderar det mesta av sin tid nu (jag kan förstå att Balmoral där hon är i augusti-september kan kännas lite för mycket).

Nej  jag är som sagt tidigare ingen rojalist men jag gillar pompa och ståt. Drottningens avsaknad i samhället sedan hennes tal för fem månader sedan gör också sitt till för att det ska kännas att något är på gång i landet nu. Så här tyst har hon aldrig varit. Jag kan inte skaka av mig känslan av olust.

 

7 kommentarer

 1. Det kändes verkligen i hjärtat, tragiskt slut på traditionen? Inte mycket verkar räddas av ”staten” utan det bygger helt och hållet på människors välvilja. Nu när många får välja mellan hyra och mat är RAH kanske inte det första man tänker på. Gamla Bettan borde ju kunna avvara en slant av familjelojalitet.

  Gillad av 2 personer

  1. Visst var det lite småjobbigt att titta på? Drottningen kanske redan har det, vem vet. Samtidigt är det ju mycket som hotas nu och som du säger kan inte alla som vill betala. Hade jag tvingats välja så stöttar jag hellre Towern.

   Gillad av 1 person

  2. Inte klokt att vi alls har den här diskussionen.

   Gilla

 2. Såg ett program om prinsessan Anne och där var en kort sekvens med nå’n form av Zoom-möte. Där var Bettan med så hon må vara tyst och tillbakadragen, men arbetar tydligen ändå.
  RAH är väl en institution i England! Att den skulle försvinna måste vara otänkbart för många britter.

  Gillad av 2 personer

  1. Ja jobbar gör hon säker, flitig som hon är men hon syns dåligt. Ja åtminstone i London är det otänkbart att inte ha RAH.

   Gillad av 1 person

 3. Jag tittade inte på det.
  Rule Britannia var ju också under debatt.
  Ja, tyst är det från drottningen, men måste tyvärr säja att jag inte saknar henne.
  Ha det bra!

  Gillad av 2 personer

  1. Nej personligen saknar jag ju inte heller kungligheter men det är en konstig känsla när det är så tyst från dem. Rule Britannia ja, det kommer kanske något i ett inlägg om den debatten med statyer och grejer. Den pågår ju över hela västvärlden.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: