Häng med ut på landet

Tio miljoner britter bor på landet och det inkluderar skådespelerskan Penelope Keith som du som tittade på serien Ombytta roller (To the Manor Born) på svensk TV i skarven 1979-80 känner igen väl. Vi har inte sett henne så jätteofta i Sverige efter detta men hon sågs i många mindre kända serier under den tiden som gav henne både BAFTAs och Olivierpriset och har sedan dess gjort massor av teater och blivit en Dame. Är du yngre kan det hända att du sett TV versionen av Döden kommer till Pemberley (Death Comes to Pemberley). Sedan en tid tillbaka kan du se henne resa runt brittiska byar i de tre säsongerna av serien Storbritanniens charmigaste byar (Penelope Keith’s Hidden Villages) på SVTPlay. 

Serien började 2014 och jag nämnde den för några år sedan när den gick på Channel 4 och FilmOn var ett pålitligt sätt att se brittiska TV-kanaler på. Hur jag fastnat för byar som Little Snoring och andra och att det här är ett riktigt mysprogram för den som gillar när kända britter reser runt i sitt land.

Cartmel i Cumbria får besök. Foto: Strider52 (WikiCommons)

Det har varit en trend i brittisk TV i några år nu att resa runt med guideböcker från förr. Jag vet inte om det var Michael Portillo med sina järnvägsserier som startade den men det är en trevlig trend tycker jag och den finns också här i Sverige där den fina bloggen Vintagemannen reser till bland annat Köpenhamn på det viset.

Även Penelope reser runt så och har tagit hjälp av Batsfords guider till gamla byar där Brian Cook Batsford gjorde de fantastiska illustrationer som man känner igen om man letat brittisk reselitteratur där många moderna omslag inspirerats av honom. De går i en alldeles unik retrostil med speciella färgskalor som gör att man känner igen dem. Serien besöker flera ställen jag skrivit om såsom mysiga Combe Martin i norra Devon och Tregothnan med sin teodling och många byar längtar jag tillbaka till när jag ser.

Samtidigt tilltalas jag av den här serien just för att jag själv lär mig så mycket nytt. Grevskapen runt London är ju ganska kända och jag har bott i Nordengland och varit mycket i Cornwall men här får jag se många landsdelar jag inte alls kan lika mycket om och även i välbekanta grevskap dyker det upp en och annan by jag helt har missat som Brompton by Sawdon i Yorkshire med sin flyghistoria. Penelope har nu fått mig att vilja resa till puttinuttiga Kersey i Suffolk som jag aldrig hört talas om trots alla konstnärer och till Wycoller i Lancashire med sina gamla klapperbroar jag inte visste fanns. I Arnside i södra Cumbria fascineras jag av att den ”bandvagn som ingen kan slå i terräng” jag sett på militärdagar i Växjö plötsligt dyker upp för att rädda folk från det rekordsnabba tidvattnet. Svenska arméns bandvagn på en strand på den engelska landsbygden.

Avsnittet jag lärt mig mest av är tveklöst Pembrokeshire. Så likt Cornwall men med hälften så många besökare. Jag har alltid velat resa till Tenby som du som hängt med länge vet och visst vill jag till Storbritanniens minsta ”city”, lilla St Davids med sin katedral och till Pembrokes slott med sin Tudorhistoria men Penelope tog mig med till helt nya ställen här. Jag som vistats mycket i Virginia Woolfs St Ives ser storögt bilder från byn Manorbier utanför Tenby där hon tydligen också vistades. En by jag inte visste fanns och så visar det sig att dess vackra medeltidsslott där jag gärna skulle dricka te  också använts i filmatiseringar både av Narnia och boken I Capture the Castle. Vi får också hänga med till Llangwm och lära oss om flamländare som flyttade dit på 1100-talet med en kultur av matriarkat och visst visste jag att det inte talas så mycket walesiska nere på sydkusten men nog trodde jag de pratade engelska med walesisk dialekt ändå men icke!

När jag var liten var Cawdor Hywel en welshponny som många av våra svenska ridskoleponnier härstammade från. Inte visste jag att det var namnet på en familj nerifrån från Pembrokeshire eller att Tjugondag Knut är nyår i trakten av Fishguard. Dessutom lärde jag mig mer om en av mitt favoritbands låtar. Jag visste att Ironmasters handlade om en orättvisa i Wales men inte så mycket mer. Plötsligt fick jag veta att Rebecca egentligen hette Tom och dessutom träffa en av hans ättlingar!  Och att Storbritanniens bästa matmarknad finns i lilla St Dogmaels. Vad kan jag säga. Jag som i många år dreglat över den stora kända i Ludlow.

Manorbiers bastanta slott. Foto: Wiki

Penelope Keith är en speciell personlighet och en del tycker att hon verkar precis lika snobbig som serien hon är mest känd för. Hennes fina uttal och uppväxt i Sydengland blir svårt för en del, inte minst från norr. Det är därför överraskande att se henne i Lancashire som hennes man kommer från och där hon lever upp lite extra liksom i delar av Skottland där hon spenderar mycket tid privat och har familjeföretag. Jag tycker om hennes genuina intresse för vissa ämnen och inte minst dialekter som hon som skådespelerska är ganska bra på att lära sig även om det smyger sig in lite förutsägbart engelska kommentarer om att hon inte förstår vissa landsändar och ”we are an island race” nämns på ett sätt som går att tolka lite för gammeldags. Hon missade också chansen att berätta att ”Wald” är tyska för skog när hon berättade om hur Weald betyder just skog på gammal engelska även om jag vet att det här inte är ett språkprogram.  Penelope kan också se dagens utmaningar för byarna så det är långt ifrån bara puttinuttiga avsnitt.

Gillar du serien så kan du nu även köpa boken som hör till och som naturligtvis går i Batsfords stil med jämförelser av förr och nu. SVTPlay visar första säsongen i serien ända tills den 4 februari medan uppföljaren Storbritanniens charmigaste kustbyar går att se tills 17 februari. Skulle du missa den så finns den på Amazon Prime om du skaffar abonnemang.

Annons

8 kommentarer

 1. Underbart sätt att resa nu när man inte kommer nånstans….

  Gillad av 2 personer

  1. Ja visst är det. Många avsnitt och ämnen.

   Gillad av 1 person

 2. Jag har sett några, ska se några till. Tycker det ligger på en nivå som intresserar även en utlänning.
  En annan serie som jag tittar på för tillfället på Channel4 är George Clark’s National Trust Unlocked. Också intressant plus att Clark är så engagerad och har glimten i ögat. Det enda jag har svårt för är att han går och säger ”Good dog!” till sin hund hela tiden när de promenixar….

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tipset. Ska kolla om den går att se även utan VPN. Channel 4 har alltid varit min favoritkanal.

   Gillad av 2 personer

 3. Jag gillar hennes program. Har inte sett alla, men flera av dem. Dessutom gillar jag henne.
  Portillos serie är också trevlig, men mer internationell.
  Jag har varit i Manorbier, men vi hann aldrig med fästningen, tyvärr.
  St David’s har jag besökt och gjort en video från på bloggen.
  Ha det bra!

  Gillad av 2 personer

  1. Ja din video minns jag, den var fin. Portillo spenderar för mycket tid på att dansa och greja själv och för lite på tåg och landskap bara.

   Gillad av 1 person

 4. Tack, alltid så mycket matnyttig kunskap här inne! Ps. Älskar Vintagemannens resor.

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv! Ja visst är Vintagemannen härlig.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: