Nyheter från Skottland

Det är den andra september och jag har fortfarande semester om än den tråkigaste någonsin eftersom jag inte åker buss och tåg just nu och bara har tillgång till bil korta sträckor fast jag hoppades när jag planerade att jag skulle ha det vid det här laget och komma till sommarstugan. Nåväl, det finns de som har det värre och så finns det de som jobbar för fullt. En sådan är Skottlands förstaminister Sturgeon. 

Igår lade Nicola Sturgeon fram ett utkast till lagstiftning inför en andra folkomröstning om självständighet för Skottland och det hjälps inte att jag känner mig upphetsad hur tråkigt det än är att Storbritannien skulle slitas itu om det går hennes väg. Nere i England blir stämningen bara värre och värre och skottarna förtjänar inte att dras in i det. Coronapandemin är Skottlands viktigaste fråga just nu men i och med det här arbetet är man förberedd att hitta ett datum när tillfälle ges.

Bland roliga nyheter från Skottland kommer att ön Skye nu fått sin egen flagga. Nästa gång du åker dit kommer du få se ett bekant gult kors på blå botten som länk till de nordiska länderna men med en vit ring som på ett keltiskt kors. På flaggan syns också den lokala båttyp som användes på Hebriderna under medeltiden med fem årpar vilka representerar öns fem distrikt. Flaggan är ett resultat av en tävling bland över trehundra skolbarn och Calum Alasdair Munros bidrag röstades fram som vinnare innan flaggan så godkändes av den skotska heraldiska myndigheten Court of the Lord Lyon. Ytterligare öar på Hebriderna kommer nu att få egna flaggor framöver. Regioner blir viktigare och viktigare i dagens Europa.

Skyeflagga

Känns nästan som hemma.

 

Granne med Skye ligger den betydligt mindre ön Eigg och även där har det varit full rulle. Paleontologer har letat fossiler i tvåhundra år på ön i hopp om stora fynd eftersom det hittats både fotavtryck och en del av en käke från en dinosaurieart på Skye tidigare. Hittills har de mest hittat fiskfossiler på Eigg men nyligen skulle doktor Panciroli från National Museums Scotland springa ikapp sina kollegor när hon närmast snubblade på vad som visade sig vara ett 166 miljoner år gammalt ben av en stegosaurusliknande dinosaurie. Benet finns nu på museum i Edinburgh. Skottland är verkligen fascinerande när det gäller paleontologi och geologi.

Jag lämnar er med lite skotsk humor i form av bonden Jim och hans relationsproblem bland nu levande djur på gården:

4 kommentarer

 1. Kul att Skye får en egen flagga. Det har jag inte sett nyheterna ta upp här.
  Ja, hur ska det gå med en ny folkomröstning i Skottland? Bara att vänta och se.

  Gilla

  1. Nej det var nog en rätt lokal nyhet norr om gränsen.

   Gilla

 2. En av mina väninnor var gift med en skotte och han var så himla rolig, vi skrattade så vi tjöt. Jag gillar verkligen dialekten. Kul med flaggan!

  Gillad av 1 person

  1. Jag skotska dialekter är så härliga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: