Allt du ville veta om brexitpolitiken

Det hör till ovanligheterna att jag bloggar om bokserier jag inte läst ut själv men det har sin anledning. Idag blir det rejäla böcker om brexit och jag vill att ni som är politiskt intresserade ska kunna ta er an dem medan vi är mitt i detta och inte när jag har råkat läsa ut den fjärde delen – jo för det är fyra böcker om eländet och fullproppade med händelser är de två som hittills kommit ut. 

Tim Shipman är politisk redaktör på konservativa Sunday Times som är Storbritanniens största söndagstidning med många populära krönikörer och därför har en hel del blandade läsare. Med andra ord är han en som kan vad som pågår i Westminster och som har ett brett kontaktnät. Det har han kombinerat i bokserien som uteslutande ägnas åt brexit och där den första boken heter All Out War. Jag köpte den och tvåan Fall Out till paketpris och började läsa och nu väntar jag på trean om brexitförhandlingarna som ska komma i mars.

Redan i inledningen säger han klart och tydligt att det här inte är skrivet som något för eller emot brexit utan att det är historien om hur det hela gått till. Vad som hänt bakom kulisserna och vilka som varit inblandade. Inte heller tar böckerna upp de samhällsfrågor som lett många britter till att vilja lämna EU utan här är det spelet i Westminster och det politikerna gjort i media som avhandlas.

Jag ger mig i kast med första kapitlet och är fast. Det är något i hans driv som gör att det är mycket mer lättläst än jag förväntat mig för att vara en sådan här bok. Jag sugs in i det drama som vi nu är mitt uppe i och märker också att kapitlen är ganska korta vilket gör det enkelt att plöja vidare. Det blir också flyt genom att författaren inte tar ställning utan att det är just journalistik.

Tegelstenar om brexit

Det underlättar om du har koll på några fler än Cameron, Corbyn, Johnson och Cummings för han förklarar inte vilka de mest uppenbara är (du bör känna till åtminstone Gove, Raab och en handfull till liksom ett par av de mer gammeldags Torypersonligheterna som Sir Kenneth Clarke) men därefter nämner han titlar på de han radar upp av presskontakter, rådgivare och assistenter. Där blir det en salig massa folk att hålla reda på i vissa kapitel men det släpper jag för att istället fokusera på själva handlingen.

En del av det som hänt vet man om man följt med i brittisk press men här blir det bakgrund till händelserna som ger mer kött på benen. Mycket har man dessutom aldrig hört talas om och så får man en ny syn på en del av personligheterna beroende på deras roll i denna soppa och de motiv de haft för sitt agerande. Ian Duncan Smith är en sådan jag själv lärt mig mer om och det är spännande att se hur vissa stått och vacklar mellan ja- och nejsidan.

Kampanjarbetet tar upp en stor del av första boken och där ser man hur grupperingar går samman över partigränser och splittras beroende på olika medlemmar och hur de tas emot i olika delar av landet. Hur det gick till när vilka som skulle få representera nejsidan officiellt valdes ut får du också veta. Jag läser fascinerat bakgrunden till Johnsons två kända artiklar för och emot EU och hur han slutligen bestämde sig för nejsidan – så svajigt har allt detta kaos genomgående varit. Naturligtvis får du också läsa en hel del om Arron Banks och andra stora kampanjdonatorer under folkomröstningen.

Shipmans hustru Charlotte Todman har varit både mediachef hos Cameron och personlig assistent (i dess internationella betydelse) till förre premiärministern Gordon Brown samt jobbat med Ed Miliband. Dessutom har hon varit Head of Events för Britain Stronger in Europe. Det sägs att en av Shipmans artiklar om brexit i Sunday Times gjorde att han fick sova på soffan i två nätter. Tänk att vara en fluga på deras vägg.

2 kommentarer

 1. Vi köper Sunday Times varje vecka, så jag är ganska bekant med honom.
  Han skriver ganska neutralt och har stor kunnighet i ämnet. Så gissar att hans böcker är läsvärda.
  Ha det bra!

  Gillad av 2 personer

  1. Ja han håller sig neutral som en bra journalist ska.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: