Drömskt om författarlandskap

Hur har ni det med semesterläsandet? Själv har jag just läst en lite annorlunda bok som passar dig som tycker om att gå in och ut i olika perioder och liksom jag gillar surrealism och mystik.

Eva Marie Liffner har jag skrivit om tidigare när jag recenserade hennes prisvinnande debut Camera som utspelar sig i Göteborg och London. Nu har jag gett mig i kast med boken Blåst! som också den tilltalade mig.

Liffners böcker rör sig alltid kring något historiskt och den här gången är det familjen Brontë som står i fokus men inte genom att vara huvudpersoner. Snarare är det huvudpersonerna som dras till dem och deras verk och barndom. Fast är det bara det de gör när de hamnar vid prästgården i Haworth? Blir inte allt snart ganska sammanflätat?

Jo, det blir det och på det där viset Liffner är så bra på. Där dimman lägrar sig denna gång inte över Themsen utan Yorkshires svindlande höjder där du undrar vad som är hemligheten när hunden Keeper dyker upp och sniffar runt och du plötsligt inte vet hur Ned och Emily Brontë hänger ihop. Det är något med den där hunden.

Huvudpersonerna bor i Oxford så det är ju passande att jag just bloggat om staden även om de befinner sig i både Haworth och Flandern lika ofta. Varför just Oxford när det handlar om Brontë? Den frågan får sitt solklara svar en bit in i boken.

Ja, jag läste en faktabok också och de två blev roliga bredvid varandra.

Historien inleds med mekanikern Ned Shaw och hans studerande vän vilket bara det känns passande i universitetsstaden som också gav oss Morris. Läsaren förstår att Ned slagits i skyttegravarna i Ieper (mer känt under sitt engelska namn Ypres) för han uppvisar skador och har jobbiga minnen. Är det därför det känns så normalt att spränga gränser för tid och rum där i Yorkshire?

Den som kan sina Brontësystrar vet att Charlotte spenderade tid i Bryssel och jag som bott där kom på att jag nästan inte tog reda på något om henne under mina år där. Nu blev jag rejält sugen genom miljön runt Waterloo som också beskrivs. Det blir arkeologiska utgrävningar i samband med ett motorvägsbygge och vad är det egentligen man hittar? Har det något att göra med den karta över Brontëbarnens fantasiland Gondor som också hittats på en gammal klostervägg i Belgien?

Dessutom dyker Tolkien upp bland skyttegravarna eftersom han faktiskt deltog i kriget även om jag stör mig lite på att han i verkligheten var med vid det kända slaget vid Somme som inte ligger i Belgien där allt annat krigsrelaterat äger rum i boken. Dock störs jag inte mer än att jag uppslukad läser vidare. Det är helt enkelt bokens stil och du bör inte förvänta dig att förstå precis allt i dess sammanflätade framfart för då kommer du ha tråkigt. Det viktiga är vem som visar sig vara Tolkiens vän och vad som diskuteras. Mot slutet kommer jag på mig själv med att tycka att det är riktigt klurigt påhittat och önskar mig en pint ale på en viss Oxfordpub. Däremot funderar jag fortfarande på vissa av händelserna när boken får sin avslutning i mer modern tid där George och hennes väninna Mags försöker reda ut de hemligheter Ned och för den delen Tolkien har sprungit på. En del får läsaren leva med att aldrig helt förstå men man vill nästan själv börja läsa engelsk litteraturhistoria och börja nysta i både Mordor och bortglömda Brontëutkast när man läst klart.

2 kommentarer

  1. Låter som något jag skulle gilla.
    Ha det bra och hoppas du har bra väder. Här i Wales regnar och blåser det, burrrrrr.

    Gillad av 2 personer

    1. Det kan bli kallaste juli sedan 1962 här.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: