Klassiskt engelskt resmål

Var börjar man när en stad som Oxford ska beskrivas? Till och med den som aldrig har varit där har sett dess tinnar och torn på TV, inte minst i serien Inspector Morse och har bildat sig en uppfattning om en stad präglad av sitt universitet fullt av lärda människor och vackra interiörer. Själv kom jag hit för första gången med en kompis när jag pluggade i London och det var såklart en perfekt ålder bland alla studenter. Den gången blev det pubbesök och rundvandring i de centrala delarna där jag föll pladask för Magdalen College – en kärlek som håller än idag för det är fortfarande min favorit bland alla de colleges som tillsammans utgör universitetet. Tyvärr hade jag inte med någon kamera på spontanbesöket från förr men det har jag gottgjort under senare besök för Oxford är en otroligt fotogenisk stad även om vårväder är utmanande. Vart man än vänder sig finns det något fint att ta kort på och när solen skiner så lyser hela staden vackert honungsgul av den lokala sten som husen är byggda av.

Mitt första besök i staden var för trettio år sedan i precis rätt ålder. Jag hade tagit studenten och åkt till London för att gå en hotell- och resebyråutbildning och Oxford välkomnade mig och min besökande bästa kompis med snygga studenter, massor av kultur och så alla de vyer vi sett i vår favoritserie En förlorad värld med Anthony Andrews och Jeremy Irons. Hade jag inte redan bott i London hade jag flyttat till Oxford på studs och efter min gamla hemstad York är det nog min favorit bland Englands mer historiska städer.

Med anor från omkring år 900 är det en gammal anglosaxisk stad där man redan på namnet hör att den grundades på en bra plats för oxar att korsa floden. Inte bara oxar förflyttade sig dock här, för det var också gränsen mellan kungadömena Wessex och Murcia fram till just den 1066 när den normandiska invasionen gick hårt åt staden. Idag märker man inte så jättemycket av just den biten men är du historiskt intresserad ska du inte missa ett besök på Oxfords slott för just där finns både torn och krypta från den saxiska tiden. Normanderna byggde sedan den stora medeltidsdel som utgör det mesta övriga av slottet men det användes bara fram till 1300-talet och bombades sedan tyvärr som så många andra försvarsanläggningar sönder under 1600-talets inbördeskrig och användes bara som fängelse emellanåt. Idag är det däremot en bra början för den som vill veta mer om Oxford och du hittar det enkelt på din väg mellan buss- och järnvägsstationerna och övriga sevärdheter.

Inne i den livliga stadskärnan är Carfax Tower en bra punkt att orientera sig kring för alla vet var det ligger och här möts de stora shoppinggatorna Cornmarket Street och High Street som har mycket roligare butiker än det fula, moderna Westgatecentret i närheten. Precis intill High Street hittar du min egen shoppingfavorit, The Covered Market som är en mysig liten inomhusmarknad där du hittar allt från handgjorda pajer och bakverk till New Age-attiraljer, vintageklänningar och teddybjörnar om vartannat. På Cornmarket Street ligger också den gamla kyrkan St Michael at the North Gate vars torn från 1050 är Oxfords äldsta byggnad. Det här är platsen för den tidigare norra stadsporten och du kan gå upp i tornet och se stadens många berömda spiror. Alldeles bredvid ligger det väldigt vackra 26-27 Cornmarket med sina moderna butiker i bottenplan. Huset som egentligen är tre byggnader i en är från 1400-talet men kraftig renoverat både på 16- och 1800-talen och ägs av Jesus College. Under hela sin historia har här funnits butiker i bottenplan medan ägarfamiljerna bott ovanpå.

Carfax Tower, lite av Oxfords hjärta

Stadens mysiga inomhusmarknad

sdr

Cornmarket Street och kyrktornet

sdr

26-27 Cornmarket

Men visst, det är för de romantiska universitetsbyggnaderna du lockats hit och de gör ingen besviken. En fin promenad är att gå ner längs gatan St Aldate’s från Carfax Tower. Då kommer du först till Museum of Oxford som jag inte hunnit besöka själv men som ger dig den bit oxfordhistoria du inte fått på slottet, samlingar av föremål, mycket om universiteten och om stadens litterära arv inte minst. Efter detta kommer du förbi en stor byggnad med ett maffigt torn på toppen vilket är Tom Tower som markerar ingången till fantastiska Christ Church College. Detta college är unikt eftersom dess kyrka inte bara är universitetskyrka utan även är hela Oxfords stifts katedral. Henry VIII grundade skolan 1546 och idag är det det college som har flest besökare, inte minst eftersom det varit med i filmatiseringar både av Harry Potter och Philip Pullmans trilogi Den mörka materian bland mycket annat på senare år. Robert Peel och William Gladstone är bara två av totalt tretton premiärministrar som studerat här liksom min favoritpoet W.H. Auden (från York) bland kungligheter och många andra. Allt detta gör att du bör studera hemsidan noga innan du väljer datum. Det kan vara filminspelning, storgudstjänst eller annat som gör att du får se vissa delar av interiörerna medan andra kan vara stängda. Hit kan du dessutom köpa biljett på förhand för att slippa köa i högsäsong. Utsidan är det däremot inga som helst problem att njuta om så fortsätt att runda huvudbyggnaden på din promenad så kommer du snart till Broad Walk som är en lång promenadväg längs collegebyggnaderna på deras stora Christ Church Meadow. Innan du går vidare kan du förvisso korsa huvudgatan en kort stund och besöka Alice’s Shop för Alice i Underlandet är också påkommen i Oxford och här handlade den Alice som Carroll inspirerades av sina karameller så den som kan sin Alice vet att butiken är omskriven. På Broad Walk går du sedan längs katedralens utsida hela vägen till den botaniska trädgården på andra sidan ån Cherwell. Du kan också välja att gå nere vid Themsen istället och se där den möter Cherwell innan du svänger av tillbaka in mot centrum på High Street vid Magdalen Bridge. Gör du det så får du se trevliga båthus och i rätt väder många ute på klassisk ”punting” med stakbåtar. Vill du själv ut på båttur så hittar du dem just vid Magdalen Bridge.

Christ Church College från dess promenadstråk

Magdalen Bridge

Vid Magdalen Bridge och botaniska trädgården ligger puntingbåtarna tätt och väntar på sommar.

Efter detta kan du alltså svänga upp längs High Street igen och ta dig en kopp te någonstans, besöka fina Sanders of Oxford med gamla kartor, eller kika på stadens äldsta universitet University College från 1249 men vill du vandra vidare så korsar du istället gatan och promenerar vidare längs vattnet men nu hos fina Magdalen College (uttalas ”Maudlin”) istället. Då kan du svänga upp Hollywell Street efter collegebyggnaderna och leta upp Turf Tavern, puben med anor från 1300-talet som sett både Richard Burton, Elizabeth Taylor och C.S. Lewis och som förekommit i flera delar av Inspector Morse. En klar favoritpub för mig i Oxford på grund av utegården och mysfaktorn och så studentatmosfären, även om det sistnämnda också gör att den är högljudd vissa tider.

Magdalen College

Fina Magdalen College från 1458

I slutet av Holywell Street hamnar du i en korsning full av klassiska sevärdheter men ta först till vänster in på Cattle Street så att du nästa kvarter kan blicka tillbaka ner på Suckarnas bro som ser ut som sin namne i Venedig men inte har en fullt så dramatisk historia. Hertford Bridge som den egentligen heter är bara en bro mellan två byggnader på det college som har samma namn.

Suckarnas bro

När du tagit en titt så fortsätt in i de klassiska kvarter som huserar fantastiska Radcliffe Camera (på min introbild), Sheldonian Theatre och det berömda biblioteket Bodleian. Det sistnämnda är University of Oxfords stora forskarbibliotek men samtidigt ett av Europas äldsta bibliotek och näst störst i Storbritannien efter British Library. Även Bodleian är en sådan där sevärdhet jag verkligen rekommenderar förköp till så att du vet att du kommer in till vackra Duke Humfrey’s Library från 1487 om du är litteraturälskare. Vid den stora gatan utanför Sheldonian hittar du dessutom Blackwells klassiska bokhandel som du bara måste in i och botanisera.

Bodleian

Vid Schools Quadrangle på Bodleian syns spåren av seriöst studerande överallt.

Sheldonian

Utanför Sheldonian känner man sig uttittad.

Oxford

Sheldonian och Clarendon Building, en del av Bodleian.

En pub jag inte nämnt hittills men som också är ett måste är The Eagle and Child. Som pub betraktat har den blivit ganska sunkig på senare år men om du klickar på länken ovan så kommer du till mitt eget inlägg om puben som är världsberömd på grund av att Tolkien och C.S. Lewis träffades där och spånade och just deras hörna är fortfarande mysig. Alldeles i närheten ligger universitetets Ashmolean Museum som grundades 1683 och som är ett måste för dig som älskar arkeologi och konst. Lite som British Museum möter Tate. Alldeles bredvid ligger Oxfords mest kända hotell The Randolph där jag gärna skulle bo någon gång eller iallafall kika in på afternoon tea. Här finns hotellbaren Morse Bar och ja, du kommer att känna igen den om du är deckarentusiast.

Behöver du locka någon icke kulturellt intresserad i ditt resesällskap eller älskar du gamla engelska bilar? I Cowley i utkanten av staden bodde en ung William Morris som  lagade cyklar i ett skjul på gården där, en service det fanns ett stort behov av i universitetsstaden Oxford. Det ena ledde till det andra och han kom igång med bilar och fabriken var ett faktum. Både gamla bussar, bussrelaterade föremål, och en fin cykelsamling finns nu i en återuppbyggd del av det gamla fabriksområdet, Där finns också en samling klassiska Morrisbilar i vad som heter Oxford Bus Museum & Morris Motors Museum.

Morris har till och med Oxfords stadsvapen i sin logo.

Oxford inbjuder alltså till promenader så ha bekväma skor med på resan. Med det sagt är det här en stad där jag också rekommenderar en tur med sightseeingbuss för förstagångsbesökaren eftersom den är så full av historia. Dessutom kan du hoppa av och på lite som du vill med en dagsbiljett och kan hamna både nere vid ån Cherwell, nära området Jericho känt från just Morse eller i de centrala delarna bland universitet, kultur och butiker. Bussguiderna har också stadspromenader vid vissa hållplatser. Det finns trots allt en hel hoper universitet till som jag inte nämnt med massor av historia, vackra All Souls, Balliol, Exeter, Brasenose…man kan hålla på länge.

Vill du promenera på specifika teman så finns det många guidade rundvandringar beroende på ditt intresse. Även om du kan läsa dig till platser på internet så är det ofta guider med extra kunskap och som tar dig till universitet och annat i rätt tid för att du ska få ut mer av besöket:

Walking Tours of Oxford har både privat- och gruppvandringar på temat Morse och Lewis, Harry Potter, universiteten eller Tolkien och C.S. Lewis men du kan också be om annat.

Britmovietours har också Morse Tour of Oxford.

Viator har stadsvandringar med tidigare studenter, filmvandringar, cykel- och båtturer och dagsutflykter till landet i en salig blandning.

Bara åtta mil från London är Oxford en lätt stad att nå med både tåg och buss från London och även Bristol och Bath är nära. Det är också en utmärkt bas för att upptäcka Churchills födelseplats, det magnifika Blenheim Palace, liksom det natursköna Cotswolds med sina vackra byar eller Wallingford med Midsomeranknytning. Bara se till att du ger själva staden nog av din tid.

Annons

8 kommentarer

 1. Tack för det! Lagt som bokmärke inför resan i maj nästa år!

  Gillad av 2 personer

  1. Hihi, varsågod. Jag tänkte på dig när jag lade upp det.

   Gillad av 2 personer

 2. Tack för ett mycket läsvärt och intressant reportage. Har också lagt det som bokmärke för att kunna återkomma till.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack själv. Det är verkligen en underbar stad.

   Gillad av 2 personer

 3. Jag har bara varit i Oxford två gånger, trots att det inte är så långt från mig.
  Första gången var det bara ett snabbesök i förbifarten.
  Andra gången var med det historiska sällskap jag tillhörde och då hade vi guidad vandring i staden och besökte också biblioteket Bodleian. Mitt ressällskap hade legat vid Oxford och tog mig därför runt också till andra ställen. Mycket intressant.
  Har verkligen lust att återvända.

  Gillad av 2 personer

  1. Så kul att få åka med någon som studerat där. Oxford kan man besöka hur ofta som helst.

   Gillad av 1 person

 4. Yvonne · · Svara

  Tack för intressant artikel och var där för ca 30 år sedan då dom spelade in Morse och beundrade den fina röda bilen. Vackert och ljuvligt.

  Gillad av 2 personer

  1. Det känns tidlöst. Man kommer dit och det mesta är som sist.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: