Prins Philip och Birger Jarl

Efter en helt oplanerad bloggpaus har jag nu kommit tillbaka till dig. Ledsen att du fått vänta och hade jag planerat den så hade jag såklart sagt något på förhand.

Pausandet har berott på tre olika saker. Det första är att jag känner att det är lite trist att inte kunna blogga om brittiska pubar, hotell och restauranger just nu eftersom man inte vet vilka som överlever. Jag tröttnade på allt bloggande om TV-program och jag tycker att svensk media just nu täcker händelserna i brittisk pandemi och politik rätt bra så det känns inte heller som ämnen nödvändiga att blogga om lika mycket som förr.

Jag har också känt mig lite deppig de senaste veckorna eftersom sommaren har blivit så konstig då vi inte kan ta oss runt när vi inte vill trängas på tåg och bussar och just nu typiskt nog inte har tillgång till bil som vi brukar. Jag som redan i normala fall älskar utflykter har varit frustrerad. Det sammanföll med att kollegor började försvinna på semester och det blev tystare runt mig generellt dessutom men nu börjar det kännas bättre. Hemma är det fortfarande skönt att slippa pendla men lugnet gör att jag mest slappar istället för att ta mig för saker.

Undantagen är två – jag läser böcker som aldrig förr och så har jag fastnat i släktforskningens klor vilket alla som gjort vet hur det känns. Man kan hålla på i timmar så detta är den tredje anledningen till min frånvaro. Jag har släktforskat lite förr och en del av släkten är redan ganska väl kartlagd på båda sidor men nu tar jag mig an att sortera allt och att forska på de jag vet mindre om och människor längre tillbaka samt släktingar som inte är direkta anor och så min svärmors sida i England. Det här har lett till att jag på både pappas och mammas sida har hittat fem nu levande släktingar i min och mammas ålder bara här i Malmö (som vi inte har någon släkthistoria i) varav en bor så jag kan se hans hus från min balkong!

Det tilltalar detektiven i mig också. Vissa kvällar hittar jag inget i 1700-talets kyrkböcker med bläckplumpar och oäkta barn men så byter man fokus, det dyker upp ny släkt och vips kan man fortsätta lite till. Massor av emigrerad släkt har jag också hittat att rota vidare i och nu väntar jag bara på att jag ska hitta någon gemensam nämnare mellan mammas och pappas sida där bådas anor till stor del är från spridda byar i Kalmar län. Ja, och så på att det ska visa sig att jag är släkt med någon vän. Egentligen är vi ju alla släkt i ett fåtal grupper i Europa men jag menar på något närmare håll. Det sägs att världen har fler som är ättlingar till Gustav Vasa än det finns invånare i Sverige och nu i dagarna läste jag apropå denna bloggs tema att Prins Philips anfader är vår egen Birger Jarl genom prinsens danska släkt. Just det hade jag inte väntat mig trots familjebanden mellan våra kungahus.

Det är dessutom inte bara själva letandet efter släktingar som tar tid utan också det att man fastnar i sidospår. En släkting gick till sjöss och man vill genast veta vart han seglade och börjar leta, en förlorade fyra barn och två fruar och man undrar om det var på grund av epidemier. Allt detta och mina många småländska emigrantfynd har fått mig att läsa Svälten av Magnus Västerbro (Augustprisvinnare 2018) om de stora svältåren 1867-69 och det tycker jag du också ska göra bums om du inte redan läst den. En otroligt informativ bok om hur svält påverkar människor och om hur det moderna Sverige formades och full av information om allt från svamp till järnspisar. Full med paralleller till idag är den också. Man upptäcker att en del saker knappt ändrats alls trots globaliseringen medan annat som du trodde att vi alltid gjort visar sig vara ganska nya påfund.

För att återknyta till det brittiska så har det här lett till att jag börjat återupptäcka Vem tror du att du är? Eller snarare det brittiska originalet Who Do You Think You Are? Det är förvisso dramatiserat och tillrättalagt och inget djupare släktforskningsprogram men det ger mig tips om arkiv där jag kan söka vidare i England och det är spännande att se hur kändisar själva trott att de var från djupaste Sydengland och så visar det sig att de har anor i Yorkshire. Till mina favoriter med spännande släkthistorier hör Stephen Fry, Annie Lennox vars namn redan avslöjar en skotsk bakgrund, Brian Blessed, bakningsdomaren Paul Hollywood med mycket gemensamt med min familj, Emilia Fox från Tyst vittne och Amanda Holden från Britain’s Got Talent. Ett annat intressant avsnitt är det om Kim Cattrall från Sex and the City som jag inte ens visste är engelska. Vilken soppa hennes morfar satte sig i! Du ser dem alla på en kanal på YouTube som gjorts av någon som gillar serien men där är de uppladdade i en salig röra snuttar så bäst är att ladda ner Vimeo-appen och se hela avsnitt där de finns. De mest intressanta personligheterna finns tyvärr oftast på den där YouTube-kanalen. Boris Johnson? Det har jag inte brytt mig om att se än.

 

6 kommentarer

 1. Annica · · Svara

  Ha ha, med anledning av vad vi messade om häromdagen! John, exmaken, heter Johansson i efternamn och hans farfar kom från Småland, Vena, nära Hultsfred och Vimmerby. Han gick på sjön och träffade en walesisk flicka, blev kvar där, gifte sig och fick 7-8 ungar, varav Johns pappa var en. Ingen lärde sig svenska och visste inget om Sverige. De trodde att ”farfar” var efterlyst i Sverige för mord och därför gått på sjön. Först när jag kom in i bilden kunde jag rätta till det. Han stack för att hans flickvän var otrogen! Jag kunde översätta breven mellan honom och hans mor.

  Gillad av 1 person

  1. What!? Vena är den socken där jag har mer kontinuerliga anor än någon annanstans. Mormors mors släkt ägde gård i Visböle och släkten har nog varit runt på var- och varannan gård i byarna! Som liten i Västervik var jag ofta på en av hennes kusiners bondgård i trakten. Detta måste vi nog nysta i. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Intressant att gå tillbaka i familjens historia,men mycket jobb.
  Jag och också läst Svälten, bra bok.
  Har sett några avsnitt av Who do you think you are, men är kanske inte så storförtjust. Lite för tillrättalagt för min del.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Ja precis, ”Who do you think…” är inte djup släktforskning men det hjälper mig en del som också forskar om dotterns släkt i England. TIll exempel har jag fått tips om en släkting som jobbade på teater.

   Gillad av 1 person

 3. Jag brukar också se Who do you think you are och höll på att ramla ur soffan när Kate Winslet hamnade i Halland! Och jag tror att det var Charles Dance som kom från arbetarklass men som ofta fått spela aristokrat och han hittade nå’t i den stilen lite längre bak. Och…ja, man kan fortsätta. Jag tycker de brittiska programmen är intressantare än de svenska, troligen beror det bl a på det gamla imperiet (man vet aldrig var huvudpersonen hamnar) och tidvis ganska dramatiska historiska händelser.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är nästan alltid mer spännande med de brittiska. Paul Hollywood var till exempel i Anzio och tittade på det slagfält där min svärfar också hamnade. De lyckas också ofta få in någon oäkta från en aristokratfamilj eller någon industrimagnat och så emellanåt rena Dickens-historier med fattighus och East End.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: