Utflykter från soffan

I åratal har ju många av oss anglofiler dreglat över serier som Fantasy Homes By the Sea och Escape to the Country som sänts på Kanal 9 och andra. Du kan fortfarande se dem när de visas på de kanalerna eller om du skaffar abonnemang på till exempel Dplay men det finns många fler liknande serier att inspireras av för dig som vill dregla över en ”Rose Cottage” eller över de fantastiska naturupplevelser och utflyktstips som också ges som bonus när du tittar på den här typen av serie. 

Här kommer ett par serier som kommer att ge dig massor av roliga tips men jag varnar dig – du kommer också att sucka frustrerat över att du inte kan boka en resa direkt.

Vintage Roads: Great and Small (Acorn TV)

Sin titel har denna tredelars serie fått av att Christopher Timothy och Peter Davison från All Creatures Great and Small  (I vår herres hage) och det finns faktiskt en scen i del ett där vattnet sprutar runt bilen (en gammal Morgan) som vore det inledningen till just den berömda serien. Här kör de en skotsk militärväg från Inverness till Skye och hamnar på delvägar som är ”unfit for civilized life” och en serpentinväg gjord för småbilar av racerbilstyp.  Vi får lära oss att det finns 100 trafikljus i skotska högländerna att jämföra med hundratusentals i södra England och jag ser fascinerat hur östra sidan Loch Ness har en mer exotisk natur än den västra jag själv åkt och inte alls samma hysteriska trafikmängd. Man blir sugen på ett stopp vid Five Sisters of Kintale och övernattning i Glenelg innan man får se världens äldsta vägfärja över till Skye.

Del två går mellan London och Land’s End och den som kan Cornwall vet att A30 är den blodåder som tar tusentals londonbor ner till stränderna varje skollov men här får du se hur vägen ser ut långt innan Cornwall. Den finns ju faktiskt hela vägen från just London men folk tar större vägar ner till Plymouth. Här kör herrarna längs vad som faktiskt är en liten landsväg och får se var Storbritanniens första bilresa gjordes längs A30 med en fantastiskt vacker bil. Peters tidigare hippiestil blir en extra bonus och trakten runt Shaftesbury i Dorset visas just så vacker som den är med pubar som The Grove Arms. Herrarna dinerar hos kändiskocken Michael Caines på michelinkrogen Lympstone Manor i Exmouth där man genast vill övernatta och efter detta diskuteras H B Mortons dramatiska historia vid Warren Inn ute på det vackra Dartmoor. Väl i Cornwall blir det dramatiska Tintagel samt besök hos gruvmuséet Wheal Martyn som har en gammal ERF i sin samling för bilentusiasten.

Black Mountains. Foto: Philip Halling (Wiki Commins)

I sista delen går det mellan Cardiff och Snowdon i Wales fantastiska bergslandskap och jag fascineras av att Christopher visar sig vara född walesare men knappt har varit där. Paret beger sig genom de gamla kolgruvebyarna i Rhondda Valley och upp över bergspassen i Brecon Beacons nationalpark där de som av en händelse kommer rakt på en veteranbilsträff. Vidare ner över Black Mountain Pass med sin kända serpentinväg går det på väldigt lugna vägar med lite trafik mot Aberystwyth så här får den turist som aldrig vågat köra smala bergsvägar i vänstertrafik idéer om att det kanske går. Det blir ett stopp vid Devil’s Bridge, känt från TV-deckaren Hinterland, där de hittar en ”AA Box” från Automobile Association’s heydays. Idag känner vi nästan AA bättre som utgivare av guideböcker och restaurangbetyg än den hjälp för strandade bilister de är. Harlechs underbara slott passeras innan Blaenau Ffestiniogs skiffergruvor undersöks och Christopher får komma hem till Bala där han föddes.

Alla resor görs utan GPS och med kartor från 30-talets gryende bilturism och serien peppras med gamla filmer om roliga bilar, trafikkontroller och sevärdheter. Peter och Chris har en jargong som bara de som känner varandra väl kan ha. De träffades under inspelningarna av All Creatures för sisådär 40-år sedan och har umgåtts från och till sedan dess.

Bamburgh Castle. Det bor folk här!  Foto: Glen Bowman (Wiki Commons)

Charlie Luxton’s Homes by the Sea (Viafree med reklamavbrott men därför gratis)

Det här är ett program för husknarkare för här följer du den brittisk-australiensiske designarkitekten Luxton i jakten på makalösa hus längs den brittiska kusten. Det är såklart inte bara spännande hus han hittar utan också lite lokalhistoria men också de miljöer där husen ligger. Varje del tar sig an en specifik landsände. Jag trodde jag skulle älska avsnittet från dramatiska Skye men det här är serien som överraskar för husen låg inte i den mest spektakulära naturen där. Istället föll jag pladask för ett mysigt hus nere vid vattnet i Pembrokeshire som jag redan vet att jag måste se mycket av eftersom det påminner om Cornwall. Jag fascinerades också av att folk faktiskt bor på Ivanhoe-slottet Bamburgh i Northumberland. Vilket ställe att bo på! Apropå just Cornwall så blev det avsnittet också en favorit eftersom jag kände igen så mycket och de besökte ett hus i Mousehole vars ägare hade en rolig anekdot om hur hans hus fanns med i familjhistorien redan under hans barndoms semester i byn. Avsnittet om Yorkshirekusten blev inte helt otippat favoritavsnittet för där känner jag till varenda liten kustby efter min tid i York. Den sockersöta stugan ville jag ha på studs och huset i Robin Hood’s Bay har jag suttit nedanför så det var hur kul som helst att se den maritima insidan. Titta och njut.

Annons

4 kommentarer

 1. Jag har sett en hel del av dessa program, bra.
  Från mitt hus kan jag se delar av Black Monúntains som du visar på bilden, vackert.
  Vägen genom Wales och de ställen du nämner är också välkända för mig. Wales är vackert!
  Ha det bra!

  Gillad av 2 personer

  1. Ja jag tänkte på dig när jag skrev. Du måste ju ha åkt där en del i dina dagar. Så fint att se dem hemifrån.

   Gillad av 1 person

 2. Leslie Moody · · Svara

  Och sedan finns det minsta huset i UK i Conwy (Wales), som även den har ett slott och lite hav och stränder . Men kör du i Wales – se upp för får på vägen !

  Gillad av 2 personer

  1. Haha, ja fåren är lite överallt som i North Yorkshire fast fler. Min dotters kusin bor mellan Chester och Llangollen och där dräller det av får i bergen. Det lilla huset i Conwy minns jag att Lena i Wales bloggat om. Jag har bara åkt igenom just Conwy vilket är häftigt med tåg på grund av slottet.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: