Att göra upp med barndomen

Benedict Cumberbatch finns det nog inte någon som inte känner igen vid det här laget. Han har spelat allt från Sherlock Holmes till Dominic Cummings och vi är vana vid hans lätt galna uppsyn men kanske aldrig mer så än i rollen som Patrick Melrose. 

Jag hade länge velat se den rosade TV-serien Patrick Melrose på HBO innan det äntligen blev av och det berodde inte på något annat än att jag ville läsa böckerna först och det tog sin lilla tid. Dessutom visste jag att det hela drevs framåt av den brittiska internatskolans traditioner och valde därför att först läsa den fascinerat informativa Stiff Upper Lip om privatskolornas historia och tankesätt. Det här blir därför något så ovanligt som en bok- och en TV-recension i ett.

Böckerna är fem till antalet och det finns flera smidiga samlingsutgåvor som inkluderar dem alla under namnet The Complete Patrick Melrose Novels eller Romanerna om Patrick Melrose på svenska. Den första heter Never Mind och tar avstamp i Patricks barndom när han tillbringar somrarna i familjens hus i Provence. Omgivningarna är perfekta för ett lekfullt barn men tyvärr förmörkas det hela av att familjen är minst sagt dysfuktionell, inte minst Patricks far med sin fina titel men inget kvar av förmögenheten. Han tyranniserar både sin rika amerikanska hustru och sin son när andan faller på mellan deras fina middagsbjudningar. Naturligtvis har Patricks mamma sitt eget sätt att tackla detta vilket inte ger sonen några fördelar. I uppföljaren Bad News får vi därför följa den vuxne och nu missbrukande Patrick i ett jobbigt tillstånd som tog sin lilla tid för mig att ta mig igenom, inte minst för att han dessutom befinner sig i New York och betedde sig allmänt dumt i både gränder och på lyxhotell. Ska han lyckas kasta av sig minnet av den far vars kropp han rest dit för att hämta?

 

Some Hope anger att det har skett vissa förbättringar sedan sist och det har det. Patrick är bjuden på födelsedagsfest till vänners stora gods på den engelska landsbygden där både egna och föräldrars vänner bidrar till en delvis väldigt rolig läsupplevelse som inkluderar prisessan Margaret. Han har skakat av sig en del av eländet och börjat öppna sig för sin allra innersta krets. Festen är full av roliga karaktärer och allt känns så där snobbigt engelskt som böcker om överklassen gör, allt medan Patrick såklart är bokens fortsatta fokus och dessutom börjar få problem med att hans alltid välgörenhetsengagerade mor mer och mer påverkats av en grupp hippies som närmast flyttat in hos henne i Provence med sina meditationskurser. Det finns inte längre obegränsat med pengar i familjen efter all välgörenhet och Patrick hade nog inte tänkt att han skulle behöva tänka på detta.

När turen kommit till Mother’s Milk blir man inte förvånad att se att det nu är dags att göra upp med mor. Patrick som nu bildat egen familj har en oerhört sympatisk hustru men kan hon vara kvinnan att hjälpa honom loss ur familjeklistret och de nya problem som uppstår för Patrick? Hon är bra på att se fler sidor än en men tar inte vad som helst utan barnen kommer först, först och först. Tillsammans besöker de mamma Melrose som nu är svårt sjuk på ett hem och bara vill lämna jordelivet, allt medan hennes roll i Patricks liv framträder tydligare. Sviten avslutas sedan med At Last där det är begravning och återigen blir humoristiskt mitt i det hela med den bitska överklassen och hippies om vartannat.

Det här blev ingen favoritbok eftersom överklassen och dess missbruk inte är min grej men ändå en unik läseupplevelse som ingen annan. Språket är för det första i en väldigt egen stil som inte liknar något jag läst tidigare. Det måste ha varit ett litet helsike att översätta böckerna tänker jag och rekommenderar verkligen att du läser just de här om något på sitt originalspråk. Det tog som sagt sin tid även för mig som läser massor på engelska för det snirklar runt i allehanda utsvävningar men det var det värt för en språkintresserad. Pausade ett tag gjorde jag mest när det blev lite mycket missbruk men snart var jag tvungen att läsa vidare.

Edward St. Aubyn själv kommer från den klass han skriver initierat om och tillhör faktiskt familjen som huserar på den kända tidvattensön St Michael’s Mount i Cornwall. Redan som tonåring gick han på kokain och heroin och jo, han lär ha legat drogad på hotell i New York han också efter en lika jobbig barndom så det här är inte något fantasifullt broderande utan plockat ur en hel del egna erfarenheter.

TV-serien då? Strålande! Se den om du inte redan gjort det – jag är ju sen på bollen. För det första är Cumberbatch perfekt för rollen vilket inte är så konstigt för han har själv gått på privatskola och älskade tydligen boken så pass att han är en av seriens två producenter. För det andra följer den boken som få andra serier med ett stort undantag: den börjar i andra boken så att du kastas in i den trasige Patricks värld utan att först förstå bakgrunden från barndomen för att skapa drama. Det blir kul att jämföra de båda eftersom de förutom detta liksom flätar i varandra så att serien ibland uttrycker något mer tydligt i en scen än boken medan boken i sin tur såklart går mer på djupet bland känslostormar och abstinenssymptom. Det är också ständiga tillbakablickar till barndomshändelser serien igenom. Det är bra skådespelare rakt igenom och jag uppskattar till exempel Pip Torrens som du känner igen som Tommy Lascelles i The Crown, här i rollen som pappans bäste vän. Även Patrick som liten är riktigt bra.

6 kommentarer

 1. Den har legat på min läslista ett tag, nu fick jag en knuff! Men jag kommer att läsa den på svenska, annars ger jag nog upp. Jag läser en del på engelska, men det räcker inte till denna samlingen!

  Gillad av 1 person

  1. Nej den tar tid även för de av oss som läser mycket på engelska men läsvärd är den.

   Gilla

 2. Har hört talas om böckerna,
  Är lite tudelad. Blir ofta så himla irriterad över överklassens beteende i verkligheten här i UK, så…..
  Tack i alla fall för tipsen!
  Önskar dig en fin helg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack detsamma! Ja här handlar det ju visserligen i grunden om övergrepp som kan drabba vem som helst men även det är ju vanligare i de kretsarna än många andra. Irriterad är bara förnamnet på vad jag kan bli ibland. Inte på alla men definitivt de flesta i den klassen som engagerar sig politiskt. Bara kamratskapsjäv.

   Gilla

 3. […] Romanerna om Patrick Melrose (Edward St Aubyn) Detta är en samling med fem romaner. Jag orkade den första och sedan en bit in på tvåan. Då hade jag ännu inte hittat någon person som jag kunde känna med eller för. Är du nyfiken så läs recensionen i bloggen barabrittiskt! […]

  Gillad av 1 person

  1. Nej Melrose är en läsupplevelse som ingen annan på gott och ont. Privatskolebakgrunden lyser igenom.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: