Sverigefavoriter

”Vafalls! Är detta inte en blogg om Storbritannien?” hör jag dig undra och det är det ju men eftersom jag misstänker att det kommer att ta ett bra tag innan någon av oss kan resa dit så tänker jag att ni kan få lära känna mig lite bättre och samtidigt få lite tips på platser i Sverige att resa till. Jag hoppas verkligen att ni inte reser ens till sommarstugan de närmaste veckorna men att vi ändå i slutet av sommaren ska kunna ta oss runt lite mer samtidigt som det kanske är än mer tveksamt om vi vill resa utomlands under de förutsättningar som då ges och ens är försäkrade om vi gör det.

Här kommer en lista på Sverigefavoriter från mig till dig, inspirerad av Annika med bloggen Resfredag.

Min favoritplats i Sverige

Du som läst bloggen länge har läst det förr: min sommarstuga i Sörmlands skärgård. Där ute på klipporna hämtar jag energi för resten av året och känner mig ett med naturen och mina kreativa sidor. Som solklar tvåa kommer Västervik där jag bodde som liten. Andra favoriter är Tällberg, Fårö och Visby, Ven, Österlen, Jämtlandsfjällen, Öland och hela trakten Kalmar-Karlskrona. Ja och så Jukkasjärvi under polarnatt när himlen är en explosion av turkos, rosa och orange och slädhundarna ylar utanför ishotellet. En magisk plats.

Kvällssol i paradiset.

 

Ishotellet, upplaga 2004.

 

Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till

Finns det sådana i Sverige? Jag tycker visst att förfulade stadskärnor med gamla Domusbyggnader kan vara tråkiga och utan liv men ofta har sådana städer väldigt vackra omgivningar som väger upp. Likaså finns det fikaställen och annat som inte levt upp till förväntningarna men inte så att jag aldrig skulle sätta min fot där igen.

Bästa utsiktsplatsen i Sverige

Högst upp i tornet på Stockholms stadshus med Gamla stan och Saltsjön framför dig. Oslagbart. Andra favoriter är Monteliusgatan i samma stad (tänk att min farfar bodde i de kvarteren en gång), utsikten över Visby från dess höjder över staden och havet och så gillar jag utsikten mot Oviksfjällen från Frösö kyrka och Wilhelm Peterson-Bergers vackra hem.

Bästa vyn av vackraste staden, här tyvärr mitt under ett åskmoln.

Mitt bästa loppisställe

Öland. Det är som att det finns en loppis i varenda lada sommartid. Annars tycker jag auktioner är kul och saknar utbudet från förr.

Jag drömmer om att resa till

Nora. Jag har varit massor i Eksjö och jag har besökt Hjo men den sista av de tre prisbelönta trästäderna har länge stått på listan. Dessutom vill jag till Härjedalen med både Hudiksvall, Funäsdalen och Järvsö-Delsbotrakten. Jag vill se Gammelstad kyrkby, Härnösand, Skyttmons trähus, Läckö slott och Grisslehamn. Diverse kända och genuina konditorier i Norberg och annorstädes står också på listan och matupplevelser i största allmänhet – Paltzerian i Öjebyn inte minst. Jag vill också till Frykensjöarna i Värmland och till Fjällbacka, Kosteröarna och norra Bohuslän i största allmänhet eftersom jag under alla år i Göteborg alltid hamnat söder om Smögen på mina utflykter ditåt.

Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Sverige

Det kan vara när jag var med Riksteatern på turné då min mamma jobbade där och jag råkade ha sportlov. Jag var sex-sju år och vi reste runt i Jämtland. Byggde scenen med mamma och de andra teknikerna till föreställningarna och sedan kunde vi dagtid roa oss med att försöka åka utför i Oviken och rida connemaraponnier i Åre. Bodde på det då mycket enklare Granen vill jag minnas när jag ser gamla suddiga Agfafoton från Åreskutan.

Den där utsikten från Frösön mot Oviksfjällen…

Min finaste fikaupplevelse

Jag har fått många goda rimbobullar och annat hemma men pratar vi kända ställen så älskar jag Systrarna Lundgren på Kullahalvön i Skåne med sin gammaldags atmosfär (bara stolarna tar mig tillbaka till barndomen). Dyrt men ack så mysigt och med Sveriges bästa jordgubbssaft.

Systrarna på Skäret är bara så otroligt mysigt.

Sveriges bästa hotellfrukost

Här vill jag säga Post i Göteborg för där finns absolut allt och mer därtill liksom på systerhotellet Malmö Live. Tyvärr störs jag på båda av skrikande barn som far runt överallt sommartid och helger och att det är trångt mellan borden vilket inte gör det lättare att hantera yrvädren som borde fått sin egen familjedel. Jag är en nattuggla som älskar generösa frukosttider så tipsa mig gärna om hotell som har det. Vet ni vad, jag slår till med Västerviks Stadshotell som har mängder av lokala delikatesser bland sitt utbud utöver det man förväntar sig. Dessutom har de ofta just de där generösa tiderna.

Sveriges bästa hotellupplevelse

Jag har ännu inte provat Steam i Västerås som jag är nyfiken på men jag gillar The Box i Linköping trots att de tar inträde till spaavdelningen. En annan favorit är Åkerblads i Tällberg med sina öppna brasor, pool och storstuga, allt i vacker bymiljö i Dalarna. Bäst är nog dock Varbergs Stadshotell med sitt Asia Spa. Älskar det avslappnande asiatiska (och har aldrig övernattat på Hasseludden) samtidigt som frukosten är generös och restaurangpersonalen kunnig. Sängarna? Supersköna. Badrummen? Stora. Frukosten? Omelettkock.

The Box. Perfekt för en road trip.

 

Storstugan på Åkerblads. Gemytlig dalakänsla.

Sötaste staden i Sverige

Eksjö vinner. Kanske delvis för att jag varit hos kusinerna där mycket som barn för det finns ju många fina trästäder men jag det är faktiskt något med stämningen också. De gamla kvartersgårdarna med kullersten på innergårdarna med träbalkonger och något lummigt träd, de många vackert målade dörrarna längs sidogatorna, den gamla stenbron över ån. En riktigt gammal stad med husarhistoria mitt i trolsk granskog på Höglandet.

Reservfavoriter är Sigtuna, Vadstena och Ystad.

En av Eksjös alla fina dörrar.

 

Skog, hav eller fjäll?

Hav. Jag älskar alla tre men havet ger mig en frihetskänsla och en känsla av att det finns en stor värld att upptäcka där ute. Det ger också alldeles fantastiska upplevelser av väderfenomen både för att det är vatten i sig och för de stora horisonterna även om öppna fjäll och brittiska berg med skuggmoln också gör det. Havet är vad jag är uppvuxen med även om skogen också finns med från Småland. Vem älskar inte havet?

Havet är så bra på att visa väder.

 

Bästa tågresan genom Sverige

Nattåget Stockholm till Abisko med hela familjen med Lapporten i fonden var en höjdare och även till Gällivare några år senare för den delen med älgar hoppandes över staket utanför fönstren vid frukosten. Det är så härligt med riktigt långa tågresor. Annars är jag svag för alla sommarresor jag gjort över östgötaslätten med gula rapsfält och mörka åskmoln och säger inte nej till Åre-Trondheim via de fantastiska Snasahögarna heller men jag älskar tåg så det finns massor av fina minnen, även av tågresor både till och runt Storbritannien för den delen.

Frukostvy strax innan Gällivare

 

Hit åker jag helst på roadtrip

Till platser som är svåra att nå med annan transport men ändå har mycket sevärt i form av auktionshus, loppisar, gamla konditorier, skärgårdsrestauranger, klosterruiner och naturupplevelser. Jag älskar gamla huvudvägen mellan Halmstad och Falkenberg, liksom kustvägen Nyköping-Trosa med Svärdsklova och Nynäs slott liksom trakten runt Omberg men ser fram emot en massa oupptäckt också. Fler oskiftade byar runt Siljan, mer av Höga Kusten än de få timmar jag sett…

I Svärdsklova kan du äta så här gott på somrarna.

 

Bästa bok om att resa i Sverige

Här hade det helt klart varit svårt att välja bara en bok även om England för jag har läst så många reseböcker på det ämnet. Om Sverige blir det istället svårt eftersom jag som kulturgeograf inte har så många heltäckande böcker (då roar jag mig mer med KAK:s kartbok) utan istället har hyllorna fulla av böcker med titlar som Södermanland (ett stort gammalt svartvitt verk med foton från mina egna klippor inkluderade fast felaktigt namngivna som Nynäshamn men jag kan ju minsta klippskreva), Sällsamheter i Småland del 2 (Tjustbygden), Kungsleden, Weekendvandringar i Stockholm, Se Gotland och Rundvandringar med tåg (Skåne).

 

Vänern eller Vättern?

Omöjligt. För utsikten från Gränna är fantastisk och Varamon är en av Sveriges finaste stränder men Vänern har ju skärgård och därför lite havskänsla. Det får bli Göta Kanal, haha.

Älskade kanalbåtar som passerar även min stuga. Här är det uppehåll i Söderköping.

 

Stockholm, Göteborg eller Malmö?

Ännu omöjligare för vad ska jag göra, född i Stockholm, flyttade till Göteborg som tioåring och nu bosatt i Malmö sedan 2002 efter diverse år utomlands. Stockholm är vackrast, Göteborg har roligaste evenemangen och Malmö, ja det är staden som har ett hjärta som inte är som de andra. En känsla bara de som bott här några år snappar upp. Bland falafelkiosker och solnedgångar över Danmark möts folk på ett sätt de inte gör i de andra två tack vare att staden är så geografiskt kompakt utan förorter i skogsdungar. Man cyklar mellan utsatta och välmående stadsdelar på nolltid och inget går att dölja på gott och ont, mest gott.

Ser ner på mitt hus från toppen av Turning Torso. Insidan är underbar – boka besök.

 

Favoriten bland nationalparker

De är ju så olika i vårt avlånga land! Jag älskar att se in i Småland från Kopparhatten på Söderåsen när bokarna slagit ut och det går att se hur Skandinavien möter kontinenten rent geologiskt. Redan som barn läste mamma för mig om Söderåsen i Edith Unnerstads underbara Farmorsresan och senare har jag både ridit haflinger på åsen liksom lärt mig var det finns hjortron fast du inte trodde att det gick att hitta sådana i Skåne. Samtidigt är det oerhört maffigt att uppleva en arktisk storm i Abisko i januari med den kända ravinen helt frusen och ett Torneträsk du inte ser andra sidan av. Pyttelilla men trolska Norra Kvill ligger i min mormors hembygd, bara kilometer från gårdarna som hennes, och därmed min, familj ägt i generationer.

Liten trollskog

 

Rida haflingerhäst på Söderåsen är en höjdare. Icke ridkunniga kan åka vagn.

 

En svensk restaurang jag ständigt återkommer till

Som teaterbarn älskar jag att äta ute. Det var det föräldrarna och deras kollegor lade sina pengar på när de inte orkade laga mat innan eller efter föreställningarna så jag är uppvuxen med det även om jag själv nog har mer pengar att lägga på det än de hade eftersom det var mycket dyrare att äta ute förr. Jag har varit på flera underbara restauranger i Sverige, såsom PM & Vänner, Djuret och några som inte längre finns. Många skulle jag dessutom besöka oftare om jag bodde närmare, inte minst på Gotland men nu är frågan vart jag återkommer och då blir det hela fyra restauranger här i Malmö – jag har ju nu äntligen chansen att tipsa min bloggkollega Christian på Matochresebloggen om han skulle råka vara i stan, förutsatt att alla klarar coronakrisen.

Årstiderna i Kockska Huset har jag inte råd att gå till så ofta jag skulle vilja men det blir klassisk gåsamiddag i november med både krås och sås och så ett och annat firande vid övriga tillfällen. Fine dining med svenska och internationella klassiker där smakerna sitter perfekt och trevlig service i fantastiska gamla tegelvalv. Här får du kalixlöjrom, renfilé och perfekt vaniljglass.

En av Malmös första kinesiska restauranger är Kin Long och den är långt ifrån din typiska kinakrog. Det här är mer fine dining men samtidigt kan du få mer vardagliga kinesiska rätter också fast i bättre tappning, med svenskt kött och kinesiska torrvaror. Min favorit är trekoppskyckling med kinesisk basilika och maken älskar att avsluta med de specialimporterade téerna som kostar en del. Inte superbilligt men det ruinerar dig inte heller och om ägaren Chien-Chung själv jobbar kan du ge dig den på att servicen är mer fenomenal än vanligt.

Brunch är perfekt för min familj eftersom min man är morgontidig som tusan så det är lunchtid för honom medan vi andra inte hunnit äta frukost. Det finns många bra ställen med klassiker som äggröra och lax men vi har två helt andra favoriter som båda kräver bokning just för brunchtiderna. Laziza finns både i centrum och i Dockan nära oss och har fantasiska libanesiska rätter. Det varma inkluderar lammgrytor och kycklingrätter medan resten är en orgie i jätteoliver i citron, hummus, krämiga vitost, grillade auberginer, bulgur med örter, varma bröd, ett dessertbord med kakor och frukt och massor av annat. När vi inte vill till Mellanöstern blir det istället vietnamesiska Nam Do med sin buffé med baobröd och starka soppor du kombinerar ihop själv samt bord med vår- och sommarrullar, friterad kyckling, fläsk, fisk, diverse ris och nudlar och wok och där det öppna köket och den vietnamesiska inredningen gör sitt till. Desserterna är mer förköpta och Vietnam är kanske lika franskt som asiatiskt när det gäller sött men det duger efter att du njutit av allt det andra.

Lazizas härliga buffé.

OK, jag har faktiskt en till jag återkommer till och det är Charlies i Oxelösund. Varje sommar äter jag antingen på Läget i stadens gästhamn (där jag visserligen har ätit sedan barnsben men inte i Charlies regi förrän de senaste åren – när jag var liten var det gästhamnens grillkorv med pommes) eller på året-runtrestaurangen inne på det fula Järntorget där jag gärna hamnar om jag handlat eller om det till exempel visas stormatcher i fotboll som jag inte vill streama ute i stugan. Här har jag ätit något av det bästa kött jag fått i Sverige, med kappa och allt. Otippat hög klass i Oxelösund och även om viss sommarpersonal kan behöva mer utbildning i allt fint de serverar så har kockarna koll.

 

Sveriges mest romantiska plats

För mig är romantik väldigt engelskt eftersom det var i Yorkshire jag träffade min man (säg bara Whitby till någon av oss) men Sverige är ju fullt av pärlor även för oss. En favorit är Ven mitt i Öresund där ni trampar runt på tandemcykel på försommaren och njuter av rapsfält och backafall innan ni äter gott i Kyrkbackens hamn eller på Turistgården. Övernattar ni så hinner ni både en av Sveriges största whiskybarer eller Spirit of Hven på Backafallsbyn också. Sedan kan ni hoppas att månen går vakt över Ven som i visan för den där lilla extra romantiken.

Andra romantiska tips är Tällberg med flera mysiga hotell där man kan rå om varandra, skärgårdsorter som Grundsund, Marstrand, Utö och Sandhamn och, som alltid, promenadvänliga Visby med rosor och restauranger.

Backafall vid Kyrkbacken på Ven

 

Romantiska Tällberg

 

Öland eller Gotland?

Svårt. Första gången jag var på Gotland ville jag flytta dit och vi gjorde senare en vinterresa för att se hur det var då också. Fortfarande älskar vi ön med så mycket medeltida och så många vackra vyer, geologi och matkultur. Samtidigt måste jag nog säga Öland helt enkelt för att jag vuxit upp med ön på ett annat sätt. Mina formande barndomsår bodde jag i Västervik och då var Öland ett utflyktsmål inte bara för mormor och mig utan också för skolresor. Dessutom har jag anor som varit jordbrukare i Borgen utanför Högby längst upp på norra Öland under tidigt 1800-tal och samma familj har band till Kalmar län i största allmänhet (detta på pappas sida och inte mormors som alltså kommer från norra länsdelen som du såg i nationalparksfrågan). Jag känner mig hemma på Öland och det gör förövrigt hela familjen som du kunde läsa här på bloggen i somras.

Långe Jan i Ottenby

 

Favoriten bland svensk husmanskost

Kroppkakor (du ser dem om du klickar på länken alldeles ovan). Nej, inte för att jag gillar Öland utan för att mormor lagade dem under min uppväxt hemma i Västervik och det är något oslagbart över kombinationen pepprigt kött, lök och potatis med mängder av skirat smör. Vem gillar inte skirat smör?

 

Svenskt godis som alltid finns med på resan

Ahlgrens bilar. Mina småländska morföräldrar bodde i Gävle vid tiden för min mammas födelse och morfars jobb och personlighet gav ett stort samhällsengagemang så de brukade få en låda godis från Ahlgrens med deras produkter i julklapp. Tänk om detta hade fortgått idag, hehe. Vare sig jag åker tåg eller är på road trip så är det nästan alltid bilarna som får hänga med och det är också det svenska godis flest av mina utländska vänner har imponerats av. Polly är stark tvåa och faller mest på att choklad lätt smälter i en varm bil.

 

Här firar jag helst påsk, midsommarafton och jul 

”Småland, Småland det är landet, fullt av lingon och morän. Aldrig, aldrig slitas bandet mellan Kronobergs och Kalmar län”. Så går sången och så är det året runt hos mig som alltid vill flytta hem till smålandskusten men vars morfar kommer från Linnébygden några kilometer norr om Älmhult. Därför har släkten ett gemensamt hus i skogen utanför kyrkbyn där jag är både döpt, konfirmerad och gift och det är där vi firar alla större svenska högtider om vi inte råkar fira hemma (jag jobbar ibland midsommarafton till exempel). Påsken kan det eldas och firas med påskhare enligt traditioner från den tyska delen av familjen där barnen gräver bon vid träden och får sina påskägg. Midsommar kunde jag kanske fira i stugan i Sörmland (mamma och pappa fick en gång se flottans ubåtsparad när de gjorde det) men havet är så kallt då att vädret är opålitligt. Bättre då att vara i Småland där det är fullt av roligt sällskap och större inomhusytor. Vid midnatt händer det att vi sjunger Taube i jordkällaren om vi inte är ute och lyssnar på storlommens melankoliska skrik nere vid sjön. På julen kan vi alla få nog av varandra efter några dagar eftersom vi kan vara fler än 20 personer där samtidigt men å andra sidan har vi ett väloljat system för hur julafton ska se ut och ingen skulle vilja ha det på något annat vis även om det bara är vartannat år de kan komma på grund av familjeåtaganden.

Linnés Råshult – hans födelsehem ett par kilometer från oss och med fint firande Midsommardagen.

 

Saker jag saknar med Sverige när jag är utomlands

När jag bott utomlands längre perioder är det mest vissa ingredienser. Potatisen blir inte likadan som jag är van vid och räkorna är usla för jag äter varken hotade jätteräkor eller små grå från Nordsjön. Kvinnosynen inte minst på TV är det si och så med och sophanteringen och djurvälfärden brukar reta mig bortom Nordeuropa. Om jag bara är på semester hinner jag knappt sakna Sverige. Jag har ju rest för att få se något nytt eller favoriter i repris.

 

Favoriten bland svenska slott

Gripsholms slott är så vackert med sin röda färg och det finns inget roligare än det fula, uppstoppade lejonet. Dessutom har min syssling skött om slottsträdgården så den är fin. Klaraste konkurrenter är Kalmar slott och Skokloster.

Roligast är att komma till Gripsholm med ångbåten Mariefred från Stockholm.

 

 

15 kommentarer

 1. Ja, den utsikten från Frösön är smått oslagbar. Jag tröttnar aldrig på den och varje gång jag åker där uppe vid kyrkan så blickar jag ut och tänker ”Happ, fem minuters bilresa hemifrån!”. För att inte tala om golfbanan som ligger i samma område. Magnifikt utslag från första tee. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Vissa vyer tröttnar man aldrig på och de där med sjö och blånande berg i fonden är underbara, Tällberg hamnade ju också på listan…Visst är det härligt att bo så nära något vackert. Jag njuter av solnedgångar över Danmark så här års.

   Gillad av 1 person

 2. fina tips, testa även Blåhammarens fjällstation med trerätters med lokala produkter och tillhörande drycker efter en mild vandring!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tipset! Är sugen på Saltoluokta själv. Våra fjällstationer har fantastisk mat.

   Gilla

 3. Tack för fina ord och varmt välkommen till oss när du har vägarna förbi!

  Gillad av 1 person

  1. Hade jag obegränsad resebudget hade jag skapat fler anledningar till att alltid ha vägarna förbi, haha. Måste komma och vila i mörkrummet snart.

   Gilla

 4. Jättekul att läsa om dina Sverigeupplevelser och vad du tycker om att besöka. Bra inlägg!

  Gilla

  1. Tack! Ja det var kul att få sätta ihop och verkligen klura på favoriterna.

   Gilla

 5. Åh vad roligt att läsa din lista, fastade verkligen i målande beskrivningar och det märks ändå hur mycket du älskar Sverige ändå – trots temat på bloggen… 😉

  Så häftigt med Monteliusvägen!

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja när jag i min ungdom jobbade på dåvarande Invandrarverket så beskrev en av handläggarna som jag fjällvandrat med mig som ”very Swedish” för en asylsökande. Det stämmer att jag trots nyfikenhet på andra har starka rötter här och det är väl det som gör att jag hela tiden kommit hem från utlandsboenden. Jag kan bli rörd av Jan Johanssons Jazz på svenska (ett måste på tågresor, inte minst norrut, glömde jag att skriva) och älskar mina ekbackar med enar i. Östersjölandskapet som du ju också älskar.

   Gilla

 6. Kul att läsa om dina Sverigefavoriter! Kroppkakor har jag aldrig smakat, men jag har provat pitepalt en gång och det kanske är lite samma? Eksjö får komma upp på listan över ställen vi vill besöka när man får resa mer fritt 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Aldrig ätit kroppkakor? Hur är det möjligt, haha. Det är lite lika men ändå inte. Ja Eksjö ska ni definitivt till och även Skurugata och annat i omgivningarna. Dit får ni ju säga till innan ni åker för det är barndomshäng i massor för mig.

   Gilla

 7. Så roligt att det är så många platser du har skrivit om här som även jag har med i mina senaste blogginlägg. Kul också att läsa lite om dina småländska anor. Och kul att även du gillar Eksjö som var den sötaste staden också i mitt blogginlägg om att resa i Sverige. Västervik är förresten en plats som jag besökt alldeles för lite trots att det inte är så långt från Vetlanda där jag är uppväxt, har bara varit där som hastigast för många år sedan och fikade men hann inte mycket mer. Dit vill jag också tillbaka så småningom.

  Gillad av 1 person

  1. I Vetlanda råkade vi ut för snöstorm i juni tidigt 80-tal. Strax efter Eksjö började det snöa och en kort stund sensre fick mormor krypköra så jag kunde hålla utkik efter avtagsvägen mot Vetlanda (vi skulle till Älmhult). Där blev det sedan stopp för att köpa gummistövlar. Vi hade sommarskor i nät…

   Gilla

 8. […] som annars bara skriver om England och övriga Storbritannien har delat med sig av sina Sverige-tips. Hon […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: