Brenda Blethyn är mer än Vera

Det vimlar ju a brittiska deckarserier och en av mina favoriter är Vera. Jag tycker för det första mycket bättre om de mer realistiska serierna i miljöer jag känner igen än det tillrättalagt snobbiga i Midsomer och Poirot även om de också är bra. För det andra är det speciellt för mig att se just Vera men också Happy Valley och andra som utspelar sig i Penninernas karga landskap som jag älskar och sist men inte minst så är det något med nu 74-åriga Brenda Blethyn som är så bra.

När Vera först dök upp i svensk TV utbrast engelsmannen härhemma förvånat att det ju ”minsann var Brenda!” Det visade sig att hon före min tid i England varit känd som en riktig pingla för britterna. Här ser ni till exempel TV-serien The Imitation Game från 1980 om kvinnliga soldater. För mig är hon i så fall en pingla som åldrats väl. Mest uppståndelse blev det av serien Chance in a Million som du kan se i slutet av inlägget och kanske förvånas.

 

 

Filmen Saving Grace är kanske annars vad hon är mest känd för och som gett henne en Golden Globe och flera brittiska utmärkelser. En intervju med henne om hennes egen stora familj i barndomens Kent kan du läsa i The Guardian i samband med att hon varit röstskådespelerska i filmen Ethel and Ernest om illustratören Raymond Briggs (Jultomten m.m.) föräldrar.

Just nu är Blethyn aktuell med serien Kate and Koji om en afrikansk läkare som tar emot patienter i ett typiskt engelskt ”caff” bland temuggar och toast. Det låter som ett ganska roligt koncept och det återstår att se var vi kan strömma den eller om någon svensk kanal köpt in den. Fler avsnitt av Vera lär vi också få se.

Annons

4 kommentarer

 1. Jag tyckte mycket om böckerna och funderade över vem so skulle kunna spela Vera och Brenda är perfekt. Dock tycker jag böckerna var bättre och tv-serien var bättre så länge den grundade sig på böckerna. Jag tycker att det ofta är så att när serier går från ”baserad på bok” till ”baserad på karaktärer” förloras något på vägen. Tack för tips om ”Kate & Koji” – många glada skratt! De spelar bra och humorn är aktuell och underbart ironisk.

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du sett Kate & Koji. Visst är det bäst när det följer böcker man gillar. Jag slutade se Game of Thrones när det spårade ur.

   Gillad av 1 person

 2. Första gången jag såg serien gillade jag den inte alls, vet inte riktigt varför, men så råkade jag titta på ett annat avsnitt lite senare och föll för den.
  Fortsatt trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack detsamma! Jag gillar ju Nordengland men jag missade den däremot när den körde igång och fick titta ikapp.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: