Brexitbok med humor

I min krönika i januari skrev jag om mina bloggfunderingar efter att brexit påverkat mig och om hur jag tänker mig framtiden. Inte kunde jag i min vildaste fantasi ana hur mycket lästid detta faktiskt skulle frigöra och hur underbart det är att ha just böckernas värld att fly till i det här tillståndet. Dagens tips är en bok som faktiskt handlar just om brexit men i skönlitterär form. En bok som för en gångs skull inte legat länge i en hög bland annat kul utan som jag beställde helt nyligen och genast började på just för att den kändes så relevant för mig.

Jonathan Coe heter en författare som skrivit böckerna The Rotters’ Club och The Closed Circle och det här är egentligen den tredje boken om personerna i dessa men den är helt fristående och faktiskt påkommen som trea lite i efterhand, när Coe insåg att hans bokidé skulle passa de karaktärer han redan hade och skrev Middle England. För mig var han en ny bekantskap efter att jag läst en recension i The Guardian om boken som presenterades som det stora skönlitterära verket om tillståndet i nationen kring folkomröstningen om just brexit.

Middle England som begrepp är just ett namn på medeklassen. De som har pengar nog att bo bekvämt och kanske rösta konservativt eller åtminstone på liberaldemokraterna men inte är överklass. Oftast menar man också att de tillhör livet i provinserna, utanför London. Det är en bra titel på boken eftersom det ju ofta är i just medelklassen det diskuteras livligt om ditt och datt, utan att alla håller med varandra men ofta men viss konflikträdsla.

I sin mysiga vattenkvarn i Shropshire bor Benjamin Trotter som egentligen kommer från trakten av Birmingham och där har han kvar de familjemedlemmar som också förekommer i boken. Benjamin har haft en ungdomskärlek som var svår att komma över och skrivit sida upp och sida ner om detta men aldrig publicerats. Hans systerdotter Sophie är framgångsrik akademiker i konsthistoria men råkar köra för fort en dag vilket leder till att hon träffar en man. Har de så mycket gemensamt att de klarar ett liv tillsammans och måste man ens ha det för att leva tillsammans?

Det här är den yttre ramen för vad som sedan blir en historia om England innan och efter folkomröstningen. Jag var inte beredd på att så stor del av boken skulle handla om perioden innan sommaren 2016 och i de första kapitlen som börjar 2010 så märker man såklart inget av brexit eller så värst mycket av den humor som ska finnas i boken men ge inte upp där. Den kan verka lite seg men det tar sig när Coe bara har fått bygga upp bakgrunden. Då dyker det upp fler karaktärer utanför familjen och då kommer också ett annat flyt (även om han kan Birmingham bättre än Yorkshire vilket märks under en tågresa i boken som bara stör den som brukar åka tåg i just Yorkshire).

Benjamins gamla barndomsvänner från skoltiden dyker upp i boken och spelar stora roller. Där finns Doug som gift sig med en stenrik kvinna i Chelsea och har blivit en ganska vänstervriden journalist. Han har insett att de har en bekant, Nigel, som nu hamnat på David Camerons kommunikationsavdelning och blir perfekt att då och då intervjua om hur premiärministern tänker. Nigel är lite speciell och de bitarna av boken hör inte helt förvånande till de roligaste för mig. Kompisen Charlie flyttade aldrig med till nästa skola som barn men Benjamin och han finner varandra igen som vuxna och plötsligt får Benjamin lära känna helt andra människor än han annars skulle träffat i livet.

Boken blir mer och mer full av de konflikter jag förväntade mig av den men det är uppbyggt så att det sakta liksom smyger sig på, lite som det känts i verkligheten. Plötsligt bråkar folk om politisk korrekthet, invandrare och en mängd annat utan att man riktigt tänkt på hur det uppstod. Det blir allvarligare och på samma gång mer humor i en stil jag läst mig till är typisk för Coe och tusan vet om jag inte kommer att läsa hans tidigare böcker i serien. Det är väldigt mycket engelsk medelklass över det men betydligt roligare än Joanna Trollope och liknande som jag har svårt att läsa ut. Här finns en helt annan värme.

 

 

 

 

6 kommentarer

 1. Annica · · Svara

  Jag blir sugen på att läsa den! Ska se om jag kan hitta den eller om John får i uppdrag att leta.

  Gillad av 1 person

  1. Ja först blev jag besviken men den tog sig och blev mer av det jag väntat på.

   Gilla

 2. Carina Moody · · Svara

  Låter väldigt intressant – Birmingham, förstås. Ska läsa den. Har på avstånd följt resan mot Brexit sedan före omröstningen och inte i min vildaste fantasi kunnat tro att man skulle förvandla detta land till vad det är nu. Sörjer.

  Gilla

  1. Ja det är inte så jättemycket Birmingham men han rör sig i och runt trakten. Visst sörjer man. Otroligt sorgligt.

   Gilla

 3. Tycker tyvärr att det låter mer som min vardag i Wales. Folk som tidigare umgås och är vänner umgås inte längre p g a Brexit. Tror inte jag vill läsa boken, påminner alltför mycket av en hemsk verklighet för mig.
  Nu till något mer positivt : Pasg hapus! Glad påsk!

  Gilla

  1. Glad påsk! Jag tror din verklighet skiljer sig från den här boken. Ett annat persongalleri än i en walesisk småstad. Det låter mer som om du har det lite som jag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: