Bästa boken om London

Hur har ni det? Hemskickad från kontoret i två veckor som säkert blir fler sitter jag nu och jobbar hemma. Det innebär att jag plötsligt har två timmar extra om dagen eftersom jag slipper pendla (även om vi som jobbar i Danmark faktiskt fortfarande kommer in i det nu stängda landet). På morgonen använder jag den timmen till att sova men kvällstimmen blir det nu mer tid för läsning. Här kommer därför tips på en bok som är perfekt för den som nu sitter och saknar London.

Böcker om London finns det många av men ibland dyker det upp sådana som inte är som alla andra. Sådana som inte handlar varken om Londons historia eller är guideböcker för förstagångsresenären utan istället något för den som kan en del och vill veta mer om lite av varje. Ofta är sådana böcker skrivna av britter och sällan är de översatta men sommaren 2018 kom boken London: en berättelse om en stad  av Gunnar Pettersson som raskt seglade upp som något av det bästa jag läst om huvudstaden. Journalisten och författaren Pettersson har bott i London sedan 1972 och det betyder att han haft tid att lära känna staden ordentligt. Han har bott i olika stadsdelar och haft blandade jobb och därmed fått en insikt som få svenskar har om denna jättestad och hur den fungerar.

Boken börjar med hur London blev den turistdestination vi känner den som idag. Innan 60-talet var det mest ändamålsenligt resande hit med specifika mål och staden var full av bombskador och tråkig mat men sedan hände något. Musik och mode exploderade och resten är historia. Hur har det då gått sedan dess? Staden är ju faktiskt i ständig förändring. Hur har den hanterat allt nytt? Och finns det plats för något av det gamla?

Vem äger Londons mark? Familjerna Grosvenor och Cadogan och kungahuset äger stora delar av West End, Kensington och andra stadsdelar som därför kanske inte är så sönderbyggda medan det ursprungliga London, City, styrs av Corporation of London som har mer att säga till om än vi kanske är medvetna om (men det får bli ett eget inlägg någon gång när jag är i brexittagen) så där är det egna tillstånd som gäller och det passar finansvärlden. Allt det här reder boken ut och berättar hur det påverkat inte bara byggnationer utan också annat runt om i staden.

 

Sociala orättvisor i stadsdelar är något som intresserar mig som haft det som delkurs i min kulturgeografi och den här boken visar gång på gång på gentrifiering och splittring i kommundelarna som tillsammans utgör London. Om du till exempel tycker om att strosa i till exempel Chelsea har du kanske märkt att det inte finns så värst många fotbollsplaner någonstans. Även övriga centrala London lider idag brist på uterum där barn kan röra sig och detta gäller även skolor som nu knappt har ordentliga skolgårdar åt eleverna. De har istället sålts av och nybyggnationer tagit deras plats på populära adresser. Barns villkor i London kommer boken förövrigt in på lite varstans.

Har du tänkt på att städer med floder och annat vatten alltid delar sin befolkning i två delar och invånarna föredrar alltid ena sidan. Du ser det i Paris, Budapest, Stockholm och såklart i London. Jag själv som bott i Crouch End och Harringay är definitiv ”nordbo” medan jag har en svensk kompis som bott på många adresser söder om Themsen men aldrig på norra sidan. Den här boken tar upp även detta och hur södra sidan inte har något utpräglat centrum men desto mer av spännande historia och musikscener. Detta i en stad där musiken också den tvingats bort från de höga hyrorna i centrum – idag hittar du de roliga musikklubbarna längre ut. Marknader både i söder och i östra London besöks och du får lära dig hur du ska göra för att se det fuffens som också försiggår medan du och alla andra handlar.

Tunnelbanans dåliga luft har jag själv skrivit om tidigare men visste du att tuben också har sin egen art av mygga?  Ja, det är faktiskt inte klokt så mycket fakta från olika stadsdelar och företeelser den här boken är packad med och jag vill inte avslöja allt. Fakta varvas dessutom med författarens egna och mycket personliga funderingar kring sitt liv och Londons för- och nackdelar. En oemotståndligt härlig blandning som gör detta till en bok du bara måste äga om du älskar London.

Annons

11 kommentarer

 1. Annica · · Svara

  Nu blev jag lässugen!

  Gillad av 1 person

  1. Så bra för den här är riktigt intressant.

   Gilla

 2. Jag blir också lässugen!

  Gillad av 1 person

  1. Kul. Man lär sig massor.

   Gilla

 3. Kan inte gilla ditt inlägg – kan vara nå’t fel i min ände. Roligt och intressant med författare som bott länge på en plats och när de skriver lyfter fram andra saker. När jag läste inlägget kom jag att tänka på Knut Ståhlberg som skrivit många bra böcker om Paris och Frankrike. Jag minns att jag ”såg” ett annat Paris än det som man fångar som turist eller i guideböcker när jag läste några av hans böcker.

  Gillad av 1 person

  1. Ja visst är det spännande med sådana böcker. Jag tror internet och diverse applikationer lider av att hela Europa är hemma och online just nu.

   Gillad av 1 person

   1. Lider av – hur menar du?

    Gilla

   2. Att det blir lite tjall på våra IT-applikationer ibland när så många är uppkopplade.

    Gillad av 1 person

   3. Aha! Jag har märkt att bl a wordpress ibland tar längre tid än vanligt att hämta information som t ex kommentarer. Så du har nog en poäng där!

    Gillad av 1 person

   4. I Europa har Facebook och Netflix båda dragit ner på den rörliga bildkvaliteten så att vi ska kunna jobba hemma t.ex.

    Gillad av 1 person

 4. […] 12. Bästa boken om London Det är Charlotta på bloggen ”Bara brittiskt” som skriver: […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: