Vågar jag resa till Storbritannien?

Vågar man åka till London eller någon annan brittisk destination just nu? Corona är ju vad alla pratar om så jag känner att även jag borde skriva några rader.

Det första jag vill säga är att jag inte är rätt person att ge dig råd. Bara du själv har den bakgrundsfakta om din egen och dina familjemedlemmars hälsa som är viktig att ta med i beräkningen och bara du själv har svaret på vad du lagt ut på biljetter och icke ombokningsbara hotellrum och vad detta är värt för dig. Naturligtvis är det möjligt att resa.

Med detta sagt så kan jag säga att jag själv inte är ett dugg sugen på att resa just nu och även berätta lite om situationen i Storbritannien när det gäller Corona. Jag är alltså ingen expert utan förlitar mig på det jag läst hos nationella myndigheter.

England har fyra sjukhus som utsetts till så kallade HCID-sjukhus (High Consequences Infectious Diseases) och som har hand inte bara om Coronafall utan farliga smittsjukdomar generellt. Det är Royal Liverpool Hospital och Newcastle Royal Victoria i norr samt de två sjukhusen Royal Free (i Hampstead) och Guys and St Thomas’ som de flesta känner till eftersom dess två sjukhusbyggnader ligger vid The Shard och London Eye. Hit förs de svåraste, mest smittsamma fall som inte bara kräver hemmakarantän.

De första fallen i landet dök upp 29 januari i York när två kineser på ett hotell insjuknade och togs till sjukhus i Hull och senare vidare till just Newcastle. Den ene av dem studerade i York men hade valt att bo med sin besökande familjemedlem och därför undveks förmodligen smitta på universitetet vilket hade försvårat smittspårningen betydligt så som studenter rör sig mellan pubar och barer. Istället har York trots sin massturism och relativt stora kinesiska befolkning hittills klarat sig undan fler fall (jag kollar ju lite extra kring min gamla hemstad eftersom maken är uppväxt där). Den 18 februari friskförklarades de två fallen dessutom.

Sedan dess har det inte hänt så jättemycket och per capita har Sverige fler fall trots den ”superspridare” från krokarna av Brighton som det skrevs om även i svensk press för några veckor sedan (vi är nog bland annat fler skidåkare i Sverige). Nu i dagarna har det dock börjat komma fall i snabbare takt i Storbritannien och med tanke på hur många fler de är och hur mycket tätare de bor, samt hur många fler utsatta människor med nedsatt immunförsvar där finns så tror jag tyvärr att siffrorna kommer att gå uppåt. I skrivande stund är det 163 fall (och två äldre som tyvärr avlidit) vilket ju är lite i denna jättebefolkning men när det kommer nya fall så är det ju inte enstaka längre utan många på en gång (fjorton nya i Skåne igår till exempel). Precis som i Sverige har många smittats i norra Italien, Japan och Tyskland men nu också flera personer av varandra. Man har alltså inte längre bara  ”importerad” smitta med tillhörande smittspårning utan nu även allmän spridning av smitta vilket kan bli klurigt med den stora befolkningen. Liksom i Norge har smitta dykt upp även bland personal på vissa sjukhus. Dessutom vet alla som spenderat tid i Storbritannien att de även om de städar med klorin oftast kör mer efter ”lite skit rensar magen” än lyder alla hälsoråd slaviskt som vi svenskar. Just i det här fallet är det inte till deras fördel enligt mig som annars kan tycka att det är rätt befriande. Vi vet ju nu också att viruset är aktivt även på hårda ytor i upp till fem dagar även om det är lätt att få bort med rengöringsmedel. För en liten stund sedan kom nyheten att två bagagehanterare hos British Airways på Heathrow är smittade. Kan de ha fått det av bagage? Städas ytorna där du är ordentligt? Några som städar sina kunder är förövrigt affären Costco i Croydon som nu sprayar besökare i entrėn men dit går man sällan som turist. Det påminner mig om de små flygplan som på 70-talet sprayade vårt hotellområde i Rumänien. Vet fortfarande inte med vad eller om det var på grund av myggen eftersom vi var ganska nära Donaudeltat.

Den brittiska regeringen har sedan viktorianska dagar en Chief Medical Officer som är specialist inte på individuell medicinsk behandling, utan på samhällsmedicin, spridningsrisker och liknande. Denne regeringens högste rådgivare har också hjälp av lokala kollegor till politikerna lokalt i Skottland, Wales och Nordirland. Just nu heter han Chris Whitty och han berättar för pressen att Storbritannien nu gått från att försöka stänga in smittan till att konstatera att det blir en epidemi och nöja sig med att försöka försena spridningen. Smittan idag finns över hela landet med ett kluster runt Brighton (den där superspridaren) och i London men även på en del andra platser. I Skottland är det i skrivande stund elva personer på vitt skilda ställen. Någon panik råder inte alls än men rapporter från släkt och vänner berättar om färre människor ute på restauranger (inte minst i Londons Chinatown där de stackars restaurangerna blöder med sina dyra hyror) och i kollektivtrafiken. Från regeringen sägs det att karensdagar ska bort men också att sjukpeng ska kunna ges till gig-arbetare vilket ju vore fantastiskt för jag kan intyga att det är trist att jobba för en brittisk jobbagentur och vara sjuk utan lön. Man smittar hellre kollegorna så man kan betala veckohyran och just nu vore det ju ingen bra idé för gig-jobb är enormt stort i Storbritannien med sin flexibla arbetsmarknad. Vi får se om och i så fall hur snabbt något beslutas.

Den stora frågan är ju åt vilket håll allt detta kommer att gå. Vi vet att det kommer att komma många fler fall men hur länge då? I bara några veckor till eller i flera månader? Själv skulle jag inte vilja ha en resa bokad till april och inte veta något. Även om jag aldrig smittas så finns ju risken att människor omkring mig gör det så att vi alla hamnar i hotellkarantän. En karantän är dessutom inte det enda som skulle kunna stoppa dig från att komma hem utan även inställda flyg. I veckan gick brittiska Flybe i konkurs och Corona var spiken i kistan. Det var inte det enda flygbolag som haft problem med få bokningar och som redan har sämre ekonomi än förr i konkurrensen. Många avgångar ställs dessutom in nu på grund av för få bokningar. På mitt jobb har vi hela veckan fått avboka biljetter allt eftersom möten runt om i Europa ställs in under mars och april. Alla vill undvika folksamlingar och flera vet att deltagare kan ha varit på tidigare möten i smittoområden. Kan hända är detta helt överdrivet men som en kollega sa idag så kommer vi i branschen att bli ihågkomna för att ha gjort vårt för att försöka stoppa eländet.

Det var det där med handtvätt. På Facebook har jag delat NHS version med Macbeth. Här har Jane Austen-fans gjort sin egen version. Humorn lämnar aldrig landet.

 

Till sist: hur roligt är det att resa någonstans där delar av befolkningen är oroad och du inte möter dem under normala förhållanden? Visst kan det vara skönt att slippa köa till turistattraktionerna och att få bord på de bästa restaurangerna och plats i butikerna men hur vet du vad som kommer att vara öppet när du kommer? Nu i veckan meddelades att den stora, kända bokmässan nästa vecka är inställd. Därefter kom nyheten om att nya Bondfilmen inte kommer att ha premiär om några veckor som planerat utan har flyttats till november (gäller hela världen men det är alltid storpremiär i London). Så här kommer det fortsätta är jag rädd eftersom även Frankrike med stor befolkning är ganska drabbat och stänger platser så för min del är valet lätt. Jag vill slappna av och ha kul när jag reser, inte undra om allt är öppet och det gäller inte bara Storbritannien utan jag vill ingenstans nu. Jag vill heller inte ta den extra risken att smitta ner andra. Om du känner annorlunda så är det naturligtvis stort fyndläge nu.

Vill du resa men är tveksam och vill veta mer om den aktuella situationen? Är du redan där och känner dig dålig? Då kan du utöver podden ovan få mer information om läget och rätt kontakt för hjälp på den här officiella sajten.

Uppdatering 9 mars 2020: Tre dagar efter att jag skrev inlägget och nej, det finns ingen som helst anledning att resa någonstans nu om det inte är för att hälsa på din döende släkting. Jag är av olika anledningar ingen beundrare av Agnes Wold, professor i klinisk bakteorologi, men det här känns helt rätt. Lämna inte Norden. Det handlar inte om panik eller att du kan bli sjuk i Storbritannien längre utan om att det ska gå så bra som möjligt att stoppa smittan i Sverige och övriga världen. Utöver att Wolde kommenterar Italien så påpekar hon också att även USA går mot samma öde. På detta tema har jag i den italienska utgåvan av engelskspråkiga The Local läst en artikel av en amerikansk läkare i Rom som är precis lika orolig som Wolde över USA och mycket enkelt förklarar varför. Det handlar alltså inte  längre om att det inte skulle vara säkert att resa till just Storbritannien. I dagens Läkartidningen finns tvärtom en debattartikel skriven av flera kunniga namn som tycker att Sverige ska lära av just Storbritannien när det gäller att ta itu med faran. Att vi inte bara ska smittspåra och isolera sjuka utan ta det ett steg längre och faktiskt låta Folkhälsomyndigheten uppmana svenska folket att hålla sig hemma och att dessutom få stopp på stora arrangemang med folksamlingar.

Nu kan jag själv inte se vad just brittiska myndigheter gjort hittills som skulle vara så bra. Visst har de färre smittade per capita fortfarande men det har med resandemönster att göra (vi ser ju i Sverige nu hur det är Norrlands tur – de sista att ha sportlov) – vänta tills det bryter ut på riktigt i USA och britter reser hem. Johnson sitter i TV och verkar tycka att smittan bara ska få rulla över nationen medan de gör sitt bästa genom att tvätta händerna. Inte heller verkar han ha någon brådska med att låta fotbollsmatcher spelas utan publik och liknande som nu görs i andra länder men vilka nu de svenska debattörerna än menar så har de en poäng. Även de vill få oss att stanna hemma och jag som verkligen inte vill ta onödiga resurser till att kolla alla vid våra gränser kan inte vara den enda som undrar hur Ryanair fortfarande kan få flyga in svenskar från Norditalien till Skavsta utan några som helst krav på karantän. Just detta gör faktiskt britterna något åt nu för de har börjat kräva karantän på resenärer som anländer från Italien efter tidigare kritik att de bara var att resa in från Italien utan någon kontroll alls. Fler åtgärder kan nog därför komma även grån Johnson som pratar om att alla förkylda ska sätta sig i självkarantän. Vi får se vad det blir till slut. 

Så här tre dagar efter mitt första inlägg släpps svenskar inte längre in i Vietnam och hela Italien har stängts ner och jag har vänner och kollegor från Rogliano i söder till Varese i norr som drabbas av splittrade familjer, karantän och annat i sin vardag. Jo visst, de fick viruset innan de visste det och de har en av världens äldsta befolkningar vilket ger många dramatiska dödsfall men det börjar krypa uppåt även i Spanien och Frankrike. Stanna hemma och hjälp oss alla att få stopp på eländet. Jag tittade på brittiska Sky News nu ikväll och såg ett reportage från en av de mest drabbade småstäderna i Frankrike. Den visade sig ligga alldeles norr om Paris stora flygplats Charles de Gaulle och många arbetade på flygplatsen. Just där kände jag att det gick utmärkt att lägga den informationen till det faktum att det idag även meddelades att  flygplatscheferna på både Paris och New Yorks olika flygplatser är smittade. Visst, de vistas på sina flygplatser betydligt mer än du men nämnda flygplatser hör till världens största och det gör även Londons stora flygplatser. Lägg till det att det finns en svensk som smittats på okänd ort och som rest från Amsterdam med byte i Köpenhamn. Även han har troligvis utsatts för flygplanssmitta alltså. Tycker du det verkar värt risken?

”Tänk på alla små restauranger och hotell som inte får dina pengar” hör jag dig säga. Ja. Tänk på alla amerikaner och kineser som plötsligt inte kommer till Sverige de närmaste månaderna heller. Dina pengar gör lika stor nytta på hemmaplan. Återigen, det är inte någon känsla av smittopanik hos mig. Låt dig inte skrämmas av medias uppblåsta nyhetsflöde. Däremot är det nu dags att alla tar ansvar och tänker på varandra. I den andan kommer jag framöver att ge några extra tips om hur du kan vara anglofil i Sverige medan vi väntar på att det här ska ge med sig.

Annons

3 kommentarer

 1. […] Sverige”. Charlotta har i barabrittiskt.wordpress.com skrivit ett inlägg om att resa till Storbritannien. Det finns information i andra resebloggar – googla på blogg och land eller ort så hittar […]

  Gillad av 1 person

 2. Viruset går fram i högfart och man vet inte från dag till dag längre.
  Vågar man åka till Sverige?

  Gillad av 1 person

  1. Jag skulle inte resa någonstans nu. Båda våra länder är ju i kris, för att inte tala om Spanien apropå dig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: