Nästa flygbolag att gå under

Igår kom den inte helt förvånande nyheten att det brittiska flygbolaget Flybe gått i konkurs och lämnar strandade resenärer efter sig. Bolaget har varit lite av ett hjärtebarn för många britter eftersom de haft väldigt stor betydelse för inrikesflyget och paniken är idag stor på små regionala flygplatser.

Bolaget som grundades 1979 har haft många namn och ägarkonstellationer genom åren men stadigt vuxit till att bli Europas största regionala flygbolag och från sin bas i Exeter har de flugit även till orter i Frankrike samt till Amsterdam och underlättat för människor nere i Sydväst. Samtigt har de också varit stora i Southampton, Birmingham och Manchester med flyg till avlägsnare orter i Skottland inte minst. Från Gatwick och London City har de bland annat flugit till norra England och Nordirland.

Flera faktorer har bidragit till konkursen och man har alltså kunnat se den komma för bolaget som en gång också flugit på Sverige och Finland. Förra året delade jag själv till exempel en artikel på bloggens Facebooksida. Då var aktien nere på rekordlåg nivå i samband med att Brexit gjort att pundet störtdykt och bolaget köptes upp sedan upp av Richard Bransons flygbolag Virgin Atlantic men tvingades nu i januari ändå att be regeringen om stödlån och dessa har inte hjälpt utan när nu Corona med inställt resande dök upp så föll allt till slut.

Foto: Pedro Aragão (Wiki Commons)

Jag kan verkligen  inte säga att sörjer minskat flygande. Däremot är jag ledsen för människorna nere i Sydväst, samtidigt som många just där röstat på Brexit med allt det fört med sig. En livlina ner till Cornwall har varit linjen från Gatwick till Newquay som hjälpt inte bara sommarturister utan också de många veckopendlarna från Cornwall. Det är inte hållbart att veckopendla med flyg i mina ögon men i Cornwall där det mesta handlar om jordbruk och turism finns det nästan inga jobb för högutbildade utan det är pendla eller flytta som gäller. Nattågen sväljer långt ifrån alla som vill pendla och hela Cornwall har inte lika lätt att nå en station. Nu får vi hoppas att järnvägsbolaget Great Western kan skaffa fler vagnar och få fler tider på spåren om inget annat bolag tar över i Newquay. Det är ingen lätt uppgift att skaffa rullande järnvägsmaterial. Jag antar att situationen är liknande i de skotska högländerna. Dessutom gäller detta inte bara resenärerna utan naturligtvis de andtällda. Tvåtusen personer mister jobbet och då har vi inte ens gått in på alla de företag som också påverkas av detta, från flygplatskiosker och taxichaufförer till bolag med teknisk underhållning. Det är chock ute i landet idag.

När bolaget Monarch gick omkull var regeringen snabb med att få igång en räddningsaktion och flyga hem strandade resenärer och Thompson löste det sig också för. Nu är de färre så hjälpen uteblir. Däremot har både just Great Western samt flygbolaget easyJet lovat hjälp till strandade passagerare. Lite goodwill så här i virustider med lågt resande.

Uppdatering 5 mars eftermiddag: Det har just meddelats att skotska Loganair tar över sexton av Flybes linjer, inklusive till Newquay. En extra lättnad också för Southampton där Flybe varit ensamt bolag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: