Bo på bibliotek

Jag har ibland skrivit om fantastiska bibliotek och om bokhandlare som gör det lilla extra men jag tror aldrig att jag fått ihop ett inlägg om att övernatta i ett bibliotek så här kommer det.

Den lilla orten Hawarden är inget man hör talas om speciellt ofta men där ligger Gladstone’s Library. Du kommer hit med tåg från Wrexham eller Bidston (nära Birkenhead, enkelt att nå från Liverpool). Hit kommer både kända och okända för att upptäcka boksamlingen men du kan faktiskt också övernatta där.

Foto: Llywelyn2000 (Wiki Commons)

Som namnet avslöjar grundades biblioteket  av självaste William Gladstone, den gamle premiärministern, och är idag Wales viktigaste forskningsbibliotek men om det låter torrt så ska du veta att här finns massor av annat att ta sig för om man kikar i dess kalender. Kortfestivaler på kulturella teman liksom helger med mindfulness är exempel på anledningar att resa hit om inte litteraturen är nog.

Gladstone själv var gammal när han fick idéen och dog 1898 så han fick aldrig se sin idé färdig 1902 men hade nog varit glad. Han bodde genom sin hustrus familj på Hawardens slott alldeles i närheten (intressant om du gillar walesisk medeltidshistoria eller 1700-talsarkitektur) när han inte var i London och han lär själv ha burit över tusentals böcker ur sin samling till det som var det första, provisoriska biblioteksbygget. Idag kan du se hans underhållande anteckningar i vissa böcker i det annex som rymmer hans samling.

Foto: Michael D. Beckwith (Wiki Commons)

 

Foto: Gladstone’s Library

Boendet är naturligtvis inte det viktigaste här men det betyder inte att det är bortglömt utan det bidrar i allra högsta grad till ekonomin. Det kallas B&B och delar sida med bibliotekskontor och delar av en internatskola. De 26 rummen är enkelt inredda utan TV men med desto bättre läslampor och med radioapparater i retrostil. Priset börjar på 73 pund natten och du förväntas vara uppe tidigt och redo för mer läsning åtminstone till normal kontorstid. Äter gör man om man inte vill ta sig runt stadens utbud i den enkla bistron Food for Thought och i den serveras också afternoon tea på eftermiddagarna alla dagar utom söndagar då det istället är Sunday lunch. Bokning är ett måste för både te och lunch. Tycker du att stämningen kräver en kvällsdrink så finns det i Gladstone Room där kassan baseras på din ärlighet.

Har du tänkt att skriva ifred några dagar så kan det här vara en utmärkt plats. Essex Serpent som jag recenserade häromveckan lär delvis ha kommit till här och A.S Byatt, en av mina favoritförfattare, liksom den alltid finstämda Alan Bennett är andra som bott här och inspirerats.

6 kommentarer

 1. Underbart! Fast nästan så ser det ut hemma hos oss…
  Vårt sovrum:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2013/07/tavlor-ar-overskattat.html

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja mitt vardagsrum är också fullt av hyllor. Ser att du har samma serie flora- och faunaböcker som jag från 70-talet (de med grönt på toppen av ryggen). Men om vi åker till Wales så får vi också träffa fler likasinnade. 🙂

   Gilla

 2. (vi har böcker i alla rum utom hall och badrum 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Härligt! Vi har i vardagsrum/kök och sovrum fast egentligen vill jag inte ha dem i sovrummet.

   Gilla

 3. Fint! Älskar vackra bibliotek 🙂

  Gilla

  1. Då har du ett av era stopp i UK klart för när det blir aktuellt. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: