Arbeta i Storbritannien

Brittiska myndigheter har nu officiellt gått ut med det som gått att läsa i tidningar ett tag, nämligen nya regler för uppehålls- och arbetstillstånd. Reglerna börjar gälla nästa år så det är bäst att påpeka att du har fram till årsskiftet på dig att flytta under de gamla reglerna. 

Bor du redan där eller kommer innan nästa år så behöver du bara se till att du söker ”settled status” eller ”pre settled status” innan 30 juni 2021. Det sistnämnda är vad du får om du inte redan bott i Storbritannien i fem år. Du kan sedan söka ”settled” när du väl har kommit upp i fem år.

Har du tänkt flytta dit först nästa år så blir det svårare. Den brittiska ambassaden har översatt tabellen för vad som gäller framöver och som du ser nedan kommer det inte längre gå att komma som sekreterare eller hantverkare, eller skaffa pub- och restaurangjobb. Dessa och andra låglönejobb vill britterna ha för sig själva.

Fast vänta lite nu…inga britter vill ju göra de där jobben? Just så är det men det struntar regeringen i eftersom de vill stoppa invandringen, detta trots att både sjukvården och jordbrukarna skriker efter arbetskraft. Istället menar inrikesminister Priti Patel att arbetsskygga britter ska göra jobben, detta trots att till och med fruktplockning faktiskt är något man måste träna på för att bli så snabb som jobbet kräver och att det faktiskt inte finns så många rent arbetslösa britter. Hur detta ska gå undrar man alltså när det framöver kommer att se ut så här:

 

Det ska inrättas ett system där NHS och jordbrukare kan ansöka om att anställa utifrån inte minst under högsäsong men jag har läst att den siffran ligger på tiotusen människor om året fast branscherna behöver närmare 70000.

Hur det går med branscher som musik, sport och liknande framgår inte riktigt än. Det ska inte vara lika lätt att flytta in som egenföretagare (fast visst vill de ha fler Persson och Rausing?) och frilansare men regeringen säger sig vilja ha ett fortsatt flöde av talangfulla musiker och andra som ska kunna deltaga i festivaler och annat. Skulle en ny svensk sångare kunna hoppa in som musikalartist? Ja, men kanske bara i sex månader enligt artiklar just nu. Jag vet inte hur ofta de byter rollinnehavare i de stora musikalerna och om detta kommer att förändras. Kreativa yrken verkar vi helt enkelt få veta mer om senare.

Patel själv har föräldrar som är ugandier med indisk bakgrund och själva inte hade klarat det nya systemet vilket hon har fått kommentera i TV-intervjuer men tiderna förändras och Storbritannien med dem.

5 kommentarer

 1. Ja, vilken soppa!
  Tur jag redan bor där och är pensionär!

  Gillad av 1 person

  1. Verkligen! Undrar hur många som fortfarande saknar någon form av Settled status.

   Gilla

 2. Jaha, nu börjas det. Nu får vi se intentionerna i realitet, vad alla orden och löftena egentligen innebär. Undrar om det inte kommer att skava både här och där på en del Brexit-anhängare…

  Gillad av 1 person

  1. Oj, jag missade din kommentar först. Jo jag tror det blir lite skav. Just nu pratas det inte om något Brexit deal längre utan ett Australia deal. De kanske tänker sig australiensiska grönsaksplockare…

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: