Dagen är kommen

Jag är så ledsen, så ledsen. Ikväll händer det. Utträdet ur EU blir av till slut och jag är gråtfärdig nu när det väl händer och jag ser gråtande europaparlamentariker och sorgsna brittiska kollegor och tänker på det kaos som komma skall, för det kommer. Som om det inte vore nog med detta har Storbritanniens första fall av coronavirus också konstaterats just idag och dessutom hos turister i min mans hemstad York.

Många svenskar skriver i sociala medier att vi som är ledsna överdriver och att det inte kommer att bli så farligt men det är nog huvudsakligen de som reser och shoppar i London samt de som tror att den klassiska brittiska arbetarklassen finns kvar som tycker detta och det är två grupper som nog inte kommer märka så mycket (kanske inte ens att Bank of England igår gav sin syn på landets framtida ekonomi och nu sa att den blir i nivå med direkt efter Andra världskriget). Under 2020 kommer allt att vara sig ganska likt och speciellt för turismen, allt medan britterna och EU förhandlar om hur framtiden ska se ut. Det är efter årsskiftet vi får se vad detta innebär. Åratal av förhandlingsbehov ska klaras av på de elva månader som är kvar av året (egentligen tio för det är nog mars innan allt kommer igång) och det säger ju sig självt att det inte fungerar. Det enda vi vet är att Johnson fått igenom en lag om att inte begära vidare förlängning. Det kan alltså fortfarande bli en krasch ut. Samtidigt har EU trumfkort kring handel att använda så kanske blir det trots allt ett skelett till avtal att bygga vidare på. Fisket är ett sådant. Frankrike får svårt att tillåta ett handelsavtal alls om franska fiskare inte får fortsätta fiska i brittiska vatten. Kommer Johnson offra den brittiska fiskeindustrin? Den som litat så blint på att Brexit är frälsningen. Den är trots allt inte någon storindustri. Här handlar mycket om vad USA gör. Jättelandet sneglar redan på både NHS och medicinhandeln och kräver att britterna ska acceptera klordoppad kyckling. Det senare är inget giftigt men avslöjar dålig djurhållning och döljer en smutsigt intensiv industri som lätt ger matförgiftning vilket USA har tusentals fler fall av. Johnsons far är stor djurrättsvän men kan nog knappast sätta något emot ett handelsavtal. Möjligen tillsammans med andra konservativa. De är trots allt en ganska naturälskande del av befolkningen som gärna just konserverar naturen. Det är det enda hopp jag har för miljön utöver deras intresse att dra ner på fossila bränslen vilket verkar någorlunda genuint. Johnson vill skapa nytt i landet och på det området går det ju göra det.

En annan sak han pratar om är att flytta Överhuset i parlamentet till York (!) Jo, du läste rätt och det har tydligen gått så långt att de småletat efter lämplig lokal. Jag tror det när jag ser det. Tanken är att det skulle vara ett sätt att knyta Nordengland till sig med alla de valkretsar de konservativa just vunnit där efter år av Laboursegrar. Nu minsann ska landet enas! En brexitfestival kommer det också läggas en massa pengar på framöver vad de nu ska komma från.

Johnson har iallafall insett att om han ska få nationens besvikna EU-vänner med sig så gäller det att inte vara i full partystämning idag. Ikväll är det däremot fest hos allehanda andra brexitpolitiker. De bjuder såklart varandra på engelsk mat och engelskt bubbel. En parlamentsledamot från Essex (skriver inte ut hans namn då jag inte vill vara sökresultat) började en insamling för att betala kostnaden för att låta Big Ben ringa ikväll, allt medan föreningen för klockringare protesterade för ringer gör man aldrig av politiska skäl. Han samlade in massor av pengar men fick alltså inte som han ville utan donerar pengarna till välgörenhet. Så gick det med projektet Brexit Bong. Istället kan vi möjligen få höra klockan inspelad och så ett tal av Johnson till nationen och en nedräkning på 10 Downing Street. Jag kräks och gläder mig bara lite över att midnatt i EU betyder 23.00 i Storbritannien så de får inget eget tolvslag att vältra sig i.

Firar gör man däremot inte i Bryssel. Istället tar man farväl genom att låta Grand Place lysa i de brittiska unionsfärgerna. Jag undrar om jag orkat ner dit om jag bott kvar.

På Parliament Square har Farage vad han kallar en opolitisk och glad fest. Själv hoppas jag bara att brexitanhängarna fulla och kaxiga ikväll inte springer runt och gör småstäder osäkra och vandaliserar hos sina EU-grannar. Så som stämningen är nu med Johnsons språkbruk är det tyvärr fullt möjligt.

Nu ska jag likt många remainers och andra ledsna runt om i Europa gå och tända ett sorgens ljus som symbol. Sedan ska jag fila lite på en bokidé jag äntligen börjat få rätsida på och så ska jag ta fram min positiva sida igen och beställa ett gäng böcker om Skottland och av skotska författare. Det här är Englands fest. I Skottland har man bestämt att låta EU-flaggan vara fortsatt hissad vid parlamentet i Edinburgh och lagt ut mängder med filmer på sociala medier om hur välkomna vi EU-medborgare är dit. Det gör det naturligtvis inte lättare att bo där än i England efter nästa år men det hjälper en trasig själ att veta att det inte är på grund av dem.

15 kommentarer

 1. Christel · · Svara

  Jag gråter med dig, hela dagen har varit konstig och overklig 😥💔😥

  Gillad av 1 person

  1. Visst har den! Ett tryck över bröstet.

   Gilla

 2. Ingrid Grahn · · Svara

  Trodde aldrig att vi skulle hamna här. Som av en märklig symbolik så får vår brittiske svärson erbjudande om jobb i Uppsala, denna dag som hans hemland säger hej då till övriga Europa. Samtidigt som ett kapitel i hans liv stängs, börjar ett nytt.

  Gillad av 1 person

  1. Grattis till honom. Verkligen ett spännande sammanträffande.

   Gilla

 3. Grattis till honom. Vilken symbolik som du säger.

  Gilla

 4. Jag som rest så mycket i Storbritannien känner mig också mycket sorgsen. Jag kommer att känna mig än mer sorgsen när alla mina växter som jag köpt i UK kommer upp i rabatterna i vår. Med vetskap om att dom nog aldrig mer kommer att få sällskap av nya därifrån, för att föra in växter från ett icke EU-land är ju inte alls lätt med än mer stränga regler från i år.
  Det är den 1 februari. Storbritannien är inte längre med oss. Det känns sorgligt 😦

  Gillad av 1 person

  1. Ja jag har vaknat som efter att något underligt har hänt. Nu läser jag diverse artiklar av gamla brittiska politiker men scrollar snabbt förbi alla ytliga artiklar. Visst kommer det säkert bli svårare att ta in växter om UK inte tvingas i linje med EU i handelsavtalet. Det går ju antingen med EU eller med USA det här…

   Gilla

 5. En sorglig, konstig och förvirrande dag! Så trist att UK lämnar något som i grunden är ett fredsprojekt, men jag tyckte samtidigt att det kändes bra att ”dödläget” tog slut efter 3,5 år även om jag önskat ett annat slut.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är skönt att det rör på sig, inte minst på jobbet för mig där det ju påverkade allt. Avskedskvällen var verkligen en orgie i intervjuer med outbildade människor.

   Gillad av 1 person

 6. Nu är det i alla fall gjort, ovissheten var hemsk.
  Jag tror att det kommer att gå åt h-vete, men orkar inte längre bekymra mig. Har varit bekymrad ända sedan de bestämdes om en omröstning. Nu har jag haft nog av dumheter som jag inte själv kunnat påverka och nu får de inte påverka mig mer. Det får bli det det blir.
  Folket har sagt sitt och jag tycker synd om de som förlorade, men sådan är ju situationen.

  Gilla

  1. Jag tror tyvärr också det. Det värsta jag tror vill jag inte blogga om men ja, det är skönt att det rör på sig. Nu är jag mest nyfiken på hur det ska gå med unionen.

   Gilla

 7. Känns jätte konstigt.

  Gillad av 1 person

  1. Visst gör det.

   Gilla

 8. FREEDOMtravel · · Svara

  Jag är fortfarande lite chockad över att detta verkligen händer, det känns liksom overkligt …

  Gillad av 1 person

  1. Verkligen. Ändå känner vi många som röstat för det bland familj och vänner men det är helt overkligt och oerhört sorgligt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: