Slingrande viktorianskt

Något av det bästa med att inte resa så långt under julledigheten är att man hinner läsa ikapp bland de högar av böcker som väntar därhemma om man som jag inte kan sluta att skaffa dem – nu senast i byteshyllan på jobbet. Visst tar jag med en bok eller två även på resor men är det ingen sol och badsemester (där jag läser på solsängen) så blir det inget läst. Jag är ute och äter på kvällarna och när jag sedan varvar ner blir det med lokal-TV för det har jag ju inte hemma. Ja, eller så sitter jag och planerar nästa dag, baserat på prioriteringar och vad vi redan hunnit med på resmålet.

En bok som väntat längre än det var tänkt är The Essex Serpent, eller Ormen i Essex som är dess svenska titel, av Sarah Perry. Köpt under en raid på Waterstones som relativt nyutkommen hamnade den i kö och hängde sedan med till landet i somras men där hann jag bara med en bok innan vädret drev oss vidare. Frustrerad lät jag den vänta igen för det kändes som en sådan där bok man vill läsa under en ledighet med tid för legender. Redan bokomslaget suger in läsaren med sin fantastiska, slingrande bild och fotot här ger inte rättvisa åt det eftersom det också glittrar inbjudande – faktiskt ett av mina favoritomslag alla tider.

 

Var boken då lika bra som sitt omslag?

Den börjar bra. Det är något magiskt medryckande med Perrys språk. Jag har svårt att lägga den ifrån mig och är inte ett dugg förvånad över alla priser boken vunnit. Cora Seaborne bor i London och har just mist sin make men detta ger henne snarare frihetskänslor än något annat eftersom han var väldigt argsint och bara tycks ha älskat familjens hund. Året är 1893 och utvecklingen för kvinnor går visserligen framåt men Cora är mer än vanligt nyfiken på världen än vad tiden kanske medger. Tack vare att hon är välbeställd änka och omgiven av vänner så har hon råd att vara mer okonventionell än många andra och hennes stora intresse är fossiler. Hon har nåtts av ryktet att det i Themsens delta med sidofloder ska finnas en sjöorm och beslutar sig för att utforska detta mer. Det blir en flytt till Colchester i Essex för henne, den unge och lite märklige sonen Francis och hans guvernant Martha som är lite av en lägre klassens sällskapsdam till Cora med ett speciellt samtalsklimat mellan dem.

Tack vare sina Londonvänner kommer hon snart i kontakt med en prästfamilj i en by utanför staden. Byn ligger vid vattnet och Cora börjar tillbringa mer tid där då byborna säger sig ha sett sjöormen. Boken är full av lokala miljöbeskrivningar av pråmar i dimma, buskiga snår och sandbankar och det märks att Perry själv är uppvuxen i just Essex. Jag känner igen stämningarna från mina många resor mellan London och färjeläget i Harwich. Alltid dessa leriga flodbäddar i dimma bland träddungar.

Det dröjer inte länge förrän vi märker vart det bär hän med Cora och kyrkoherden William Ransome som formar ett alldeles eget vänskapsband fast de egentligen är rätt olika. Cora är nyfiken på vetenskapen och sina fossiler medan William är en kyrkans man och definitivt inte tror på någon sjöorm. Ändå hittar de gemensamma trådar. William har en sjuklig hustru, Stella, som Cora också blir nära vän med så allt är inte så rakt på sak som man kan luras tro av bokens baksidestext. Detta är i sig den puttrande gryta som för boken långsamt framåt och samtidigt händer det mer vid sidan av byns långsamma lunk.

Hemma i London har Cora till exempel kvar kontakten med sin salig makes husläkare, Luke Garrett, passionerad till det extrema när det gäller kirurgi. Den fule, korte och hetsige läkaren är ett praktexemplar på viktoriansk upptäckslusta och excentricitet och är han inte lite förtjust i Cora han också? Här kan man känna både äckel och oro och samtidigt är även han en människa.

Det är som sagt 1800-tal och en period det märks att Perry gillar att utforska. Samtidigt ser man också att hon är uppvuxen i ett religiöst hem för hon rör sig ovanligt naturligt mellan filosofiska frågeställningar karaktärerna emellan när det kommer till vetenskap kontra religion. Lägg till detta den diskussion om Londons bostadsslum som också pågick vid denna tid och som har fått sin plats i boken.

När jag läst färdigt känner jag lite av ett antiklimax. Inte kring sjöormen för den vävs fint in i historien. Däremot kring alla känslor karaktärerna har och vad det blev av dem. Det händer inte så mycket och medan det ibland är skönt att få hylla långsamheten så är det här en bok jag förväntat mig mer dramatik i. Jag tänker att boken inte var så stor som hajpen runt sig. Några dagar senare känner jag ändå att jo men hade den ändå inte ett fint sätt att beskriva och väva samman människor? Gjorde den det inte  lite enklare att förstå hur olika synsätt kan mötas? När jag sedan skriver den här recensionen så inser jag att boken nog påverkade mig mer än jag först trodde, på ett nästan drömskt sätt.

 

 

6 kommentarer

 1. Christel · · Svara

  För mig är den en av mina få 5:or. Jag gillade att den är långsam och beskriver förhållandena mellan människorna på ett sätt som gör aty jag berörs. Att omslaget är så otroligt vackert gör ju inte saken sämre.

  Gilla

  1. Ja mot slutet höll långsamheten ihop allt väldigt fint. Omslaget ja…ah.

   Gilla

 2. Spännande. Blir nyfiken på vad jag skulle tycka om boken. Kanske kommer den min väg.

  Gilla

  1. Ja du borde läsa den. Annorlunda.

   Gilla

 3. Kommer nog att känna igen miljöerna då jag en tid bodde i Essex. Tack för tipset.

  Gilla

  1. Ja det är din del av England. Läsvärd bok på många sätt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: