Decenniet som gick och det som kommer

Gott nytt år kära läsare!

Nu är jag tillbaka i civilisationen med bra täckning och någorlunda utvilad. Jag säger någorlunda för det blir inte 100% avkoppling när man hela julhelgen är 28 personer i ett hus (och tre stugor på tomten) varav flera barn under tolv år gamla som i vår tids värme inte längre har någon snö att leka ute i. Många vuxna viljor är där också kring vad som ska ätas även om vi har ett väl inoljat maskineri för hur julafton ska flyta på, skapat av min mormor. Schemat är fantastiskt men i år var det en utmaning att möblera så att alla fick plats i stora huset till smörgåsbordet. Vi blir bara fler och fler när släkten firar tillsammans vartannat år. Samtidigt är det så roligt att träffa alla tillsammans och det ger onekligen en känsla av barndom att känna till nästan varenda händelse en dag om året. Klockan 19.00 är det någorlunda tyst för då sitter många av oss alltid klistrade vid Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som är det viktigaste att inte missa av julens TV.

De flesta har sin partners släkt att besöka även dessa jular och efter några dagar blir vi färre och färre men själva beslöt vi att stanna kvar i smålandsskogen över nyår i år eftersom det inte är så ofta vi ser mina släktningar från Tyskland och eftersom jag haft ett uppdämt behov av tyst landsbygd i stressen denna höst. Nyår i England lockade inte maken alls i år och inte mig heller särskilt mycket efter valet utan istället njöt vi av en lugn nyårsafton med roliga lekar och Feuerzangenbowle med rom och sockertopp i tysk stil, följt av god gratinerad hummer. Hoppas du har haft det lika fint och har lättare att vända rätt på dygnet än jag som är naturlig nattuggla har.

Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle – rom över sockertopp som droppar ner i vin.

Idag skriker stora trutar över ett dimmigt Öresund och både de och Facebooks minnesbilder påminner mig om Cornwall. Jag sitter och funderar på vad som hänt det senaste decenniet och vad som komma skall nu när vi gått in i 20-talet. I mer än sex år av det förra decenniet har jag bloggat om Storbritannien och för det mesta har det varit roligt men helt klart fastnade jag i Brexit-gegga efter 2016 och denna gegga har inte varit bra för varken mig eller bloggen. Den har dock varit nödvändig. Jag är politiskt intresserad och skulle aldrig kunna undvika över att fundera på hur det står till i de länder jag besöker och här har vi ett land som gått från ett av de mer beundrade till en bananrepublik på rekordkort tid. Dessutom det land jag älskat sedan barndomen, rest mer till än någon annanstans, studerat och jobbat i samt nischat min blogg kring. Allt detta utan att nämna att jag numera också har en brittisk familj. Den som numera mest är knäpptyst utom runt födelsedagar och som inte en gång frågat min man hur deras brextröstande påverkat honom som boende i Sverige. Den som inte ser alla de problem de kommer få på hemmaplan framöver med sin ekonomi och sin sjukvård. Vi kämpar hemma med känslor kring detta (från ilska och sorgsenhet till skadeglädje om vartannat) samtidigt som vi har vänner som hör till de 52% som om valsystemet varit annorlunda faktiskt inte alls röstat för brexit och nu inte kan ta sig ut. De som är tacksamma när vi berättar för andra hur de har det i ett land med hårdare klimat än förr och som gråter för att väntetiden på besked om uppehållstillstånd i Kanada är många, många månader. Som skickar oss information om att journalister nu oroas över hur Boris likt Trump förbjuder dem att granska hans politik. Hur ska jag mitt i detta kunna skriva glada inlägg om julklappstips och afternoon tea? Samtidigt är det just det man ska skriva om som framgångsrik bloggare och kanske speciellt om man skriver om en så avgudad del av världen som Storbritannien. Många blir besvikna och försvinner när jag skriver för allvarligt och vill mest ha restips till gulliga byar i Cotswolds och billiga hotell i London.

Samtidigt ska det ändå sägas att ni nog trots allt är en del som intresserar er för brexit och speciellt innan svensk media började rapportera mer under 2019. Mitt allra bästa år under decenniet var 2017 då ni var över 75 000 besökare, mitt i efterdyningarna av folkomröstningskaoset. Inga jättesiffror i bloggsammanhang alls men de duger för mig med mitt heltidsjobb och pekar på att ni finns därute bara jag kan frigöra mer tid till jobb med bloggen. Mellan 2016 och 2019 har jag aldrig haft färre än 63 000 besökare och ni är alla hjärtligt välkomna och mycket uppskattade.

Vad ni vill läsa om är detsamma varje år. I toppen hamnar i blandad ordning alltid inläggen om barn i London, att bila eller åka tåg i Storbritannien, katedralstäder, brittisk film och hur man gör clotted cream. Jag som tänkt ta tag i hälsan igen efter jul kanske inte hade tänkt ställa mig och baka engelskt men jag kanske får dra in på några andra kolhydrater och göra det ändå (clotted cream är ju hur LCHF som helst – det är resten som skapar problem, ehm), speciellt nu när jag dessutom gett min man en fotolampa i julklapp så jag kan ta bilder av mat även jag mitt i det dystra vintermörkret. Kan jag hålla mig till detta och inte låta Boris dra ner mig i träsket och vilja byta inriktning på bloggen helt och hållet? Vi får se men just nu känns det som att jag vill peka ut fler av de fina sidorna igen även om det är som ren motvikt till det eländiga.

Brittisk film och TV går alltid hem och fler listor kommer nog men du har kanske märkt att att jag inte längre ger rena TV-tips på förhand. Det beror såklart på att vi idag har så olika TV-tittande med traditonell tablå-TV varvat med streaming av film och serier på mängder av ställen och VPN till brittiska kanaler. Istället kommer jag nog att fokusera på inspelningsplatser och liknande för alla dessa serier.  

Tänk att clotted cream kan vara så eftertraktat.

Jag har kvar material till en del platser och sevärdheter jag ännu inte skrivit om men när vi nu dessutom återgått mer till långsamhetens resande med tåg snarare än budgetflyg så blir det färre rena uppdateringar (de som kommer som färska hoppas jag blir fler från Skottland de kommande åren) och du kommer att märka att det istället blir fler rundturstips och liknande för dig som vill ha reseförslag. Det här är nämligen den vanligaste frågan jag får på bloggen av läsare som vill luffa eller bila runt och letar trevliga regioner. Skriv du också, antingen en kommentar eller ett mail, om du vill ha specifika restips som passar just dig. 

En sak jag nämnt några gånger i bloggen är att jag har haft högre ranking som bokbloggare än resebloggare på vissa kategoriseringssidor för bloggar. Det här är något som nog kommer att fortsätta under 2020 och framåt. Mitt läsande upphör inte och brittiska författare finns i mängder, både gamla klassiker och spännande nytt. Jag är inne i en stor läseperiod nu dessutom, också det en reaktion på att jag stannar hemma mycket i en föränderlig värld. Du kommer alltså förmodligen att hitta boktips i något större utsträckning framöver.

Jaa, det var lite om mina funderingar. Vad har du själv för planeringar för året och kanske decenniet?

12 kommentarer

 1. Christel · · Svara

  Jag vill önska dig ett gott nytt år! Jag är ju en av dina läsare som verkligen uppskattar inläggen om brexit och som delar dina känslor kring det. Jag antar att du sett Brexit: The Uncivil War?

  Jag hänger kvar som läsare oavsett vad du skriver, sen är jag nog tyvärr dålig på att lämna kommentarer.

  Vi hörs 🙂

  Gilla

  1. Haha, tack! Det finns inga måsten kring kommentarer. Ja Brexitfilmen är bra att ha i bakfickan när man tänker på att Cummings fortfarande styr och ställer. Det slår mig att jag inte bloggat om den alls.

   Gilla

 2. Brita Lapin · · Svara

  Är bara tacksam att du fortsätter att skriva, klart man inte bara kan undvika ämnet brexit när hela brittiska samhället kommer att förändra sig så enormt. Kommer att fortsätta läsa din blogg framöver och vill höra hur du tycker det påverkar stort som smått. Och förresten, trots VPN så funkar inte channel 4 (play), ITV o BBC är inga problem. Är det annonsblockeraren, men då borde väl de andra kanalerna inte heller funka, eller har du några tips?

  Gilla

  1. Tack så mycket! Jag orkar fortsätta när jag vet att ni finns därute och också förstår att det blir dramatiska förändringar.
   Skumt det där med din VPN. Ingen aning om tekniken. Normalt brukar det ju vara BBC som är snabba att hitta företagen.

   Gilla

 3. Annica Esplund · · Svara

  God fortsättning! Härligt att läsa din blogg. Som du redan vet delar jag dina funderingar kring Brexit, Johnson och UK i stort. Kul att du också gillar att läsa. jag vet knappt hur jag ska hinna med att läsa. Det börjar se ut som om en book horder bor hos mig, böcker t o m på golvet i staplar… Jag tror jag föråt mig i somras på scones, jam och clotted cream, men kan känna smaken när jag tittar på bilden.
  Annars har jag lyckats vara sjuk från Nyårsaftons morgon till idag 7/1. Tillbaka på jobbet och hostar fortfarande. Vi hörs!

  Gilla

  1. Tackar! Jo du är min livräddare ibland när nyhetsflödet är för galet. Jag beställde två nya böcker idag trots mina två överfulla ICA-”väskor” och diverse oläst i hyllorna. En handlar om människor under brexit nu. Surprise. 🙂 Hoppas hostan släpper och kul att se dig här också.

   Gilla

 4. Ja, det har inte varit ett lätt år för oss här i UK. Det har känts trögt.
  Jag har lyckats ganska bra att inte ta upp Brexit allt för mycket, eftersom det gör mig själv så upprörd, men ibland faller man bara dit.
  Ser dock fram emot ett bra nytt år.

  Gilla

  1. Ja det hoppas jag du får. Du får åka till Spanien och Sverige och andas emellanåt. Hur är det i dina trakter? Vågar folk säga vad de tycker?

   Gilla

 5. God fortsättning!
  Fortsätt blanda tips, politik, boktips osv. En del resebloggar läser jag bara om de skriver om något resmål jag funderar över och en hel del av resebloggar skummar på ytan, dvs de tipsar om så’nt jag kan googla själv eller läsa i guidebok. Roligt och intressant med din blandning och kunskap mer på djupet.

  Gilla

  1. Tack! Nu har jag fortsatt inspiration. 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Leslie Moody · · Svara

  Det finns även en del positiva saker som händer i UK: York ska bannlysa bilar inom murarna; Pippi Longstocking som musikal och film; mycket el i UK genereras grönt; försvars minister inse att UK kan inte längre lita på USA (Sunday Times), och Wolverhampton Wanderers ligger högt upp i ligan.
  ”Always look on the bright side of life!”
  God fortsättning till alla !

  Gilla

  1. Haha, Wolverhampton…:) Faktum är dock att det trots sitt slitna rykte iallafall är lummigt och grönt stora bitar. Det överraskade mig. Har du bakgrund där?
   York ja, det har jag ju som gammal bofast koll på och där händer just nu massor av kul så det får kanske bli lite extra därifrån. Alla gillar ju Yorkshire. 🙂 Det där med grön el är jättekul för mig som jobbar med miljö och något jag följer inte minst kring järnvägen för egen del. Små solpaneler överallt. Jodå, lite positivt går allt att gräva fram tack. Får bara hoppas de har råd att fortsätta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: