Storbritannien invaderas

Det kampanjas för fullt inför valet den tolfte december i alla hörn av Storbritannien och självaste Hugh Grant har kastat sig in i spelet han också. Ännu har han inte kandiderat till parlamentsledamot själv men gör istället sitt till genom att hjälpa folk att rösta taktiskt för att bli av med konservativa ledamöter i valkretsarna. Det här valet kommer vi nämligen få se ett taktikröstande utan like eftersom det betyder så mycket för så många och eftersom valsystemet är upplagt som det är med en partikandidat per valkrets. Grants far verkar enligt en tweet i många år ha donerat pengar till torypartiet men nu tänkt rösta på Liberaldemokraterna tills Hugh meddelade honom att i just hans valkrets vore det bättre om han röstade på Labour! Undrar så hur den karamellen gick ner hos pappa i så fall.  

Själv har jag sett hur man i Cornwall öppet efterlyser väljare i andra valkretsar att ”byta röster” med. Regionen har alltid varit ett starkt fäste för Liberaldemokraterna men så i valet 2015 straffades de ut av sina väljare överallt för att ha misslyckats totalt med sina hjärtefrågor i koalitionen med torypartiet och detta blev väldigt synbart i just Cornwall där tories plötsligt kom till makten överallt. Nu vill många (men långt ifrån alla) få bort även dessa efter att ha insett problemen för både jordbruket och turistbranschen utöver det redan skadeskjutna fisket. I valkretsarna Truro & Falmouth och St Ives jagar väljare därför friskt taktikröstare från den andra valkretsen att byta parti med.

Detta med Cornwall och politik leder in mig på det som var huvudsaken med inlägget från början, nämligen att jag läst en av Daphne Du Mauriers senaste böcker och hur den passar utmärkt att läsa just nu. Du som hängt med ett tag vet att jag gillar Du Maurier men den här boken är något utöver det hon brukade skriva även om Cornwall i allra högsta grad är med precis som vanligt. Boken heter Rule Britannia och skrevs 1972 (kom ut på svenska som Inkräktarna året efter men är inte lätt att hitta). Den är en framtidssaga om hur det kan gå när Storbritannien lämnat EU (som de just gick med i 1973 när det var EEC) och USA istället knackar på dörren. Fast knackar är helt fel ord för de kommer med sin flotta och helikoptrar och närmast invaderar Storbritannien.

Huvudperson i boken och den som driver berättelsen framåt är unga Emma som bor uppe på en gård med sin farmor, den gamla skådespelerskan Mad (en förkortning av Madam) som flyttat tillbaka ner efter sina år i London. Farmor är som många skådespelerskor en livlig dam som inte tvekar att lufta sina åsikter och hon vill definitivt inte ha några amerikanska soldater på sin bakgård, i synnerhet inte när en skjutglad sådan redan haft ihjäl grannens fårhund av misstag. Hon diskuterar saken med sin son, Emmas far, som är kvar i London och jobbar för regeringen men inser då att brittiska politiker vetat om detta längre än befolkningen och kallar det en allians. På TV ber man snart befolkningen att skapa kulturella evenemang som kan underlätta samgåendet mellan de två länderna och det ges order om att vara de amerikanska soldaterna behjälpliga. Mad är inte imponerad och märker att de flesta nere i byn tycks vara på hennes sida. Varför har de invaderats?

Emma, Mad och hennes många adopterade pojkar på gården deltar med både soldater och lokalbefolkning i Guy Fawkes Night nere på stranden där Mad protesterar på sitt eget lilla vis med en egentillverkad docka till elden. Därefter går det fel på flera sätt och de adopterade pojkarna blir indragna i diverse händelser som Mad måste lösa, allt medan amerikanerna stänger ner mer och mer av det fungerande samhället i sin jakt på de som ställt till det och på en försvunnen amerikansk soldat och Emma inte längre vet vad hon ska ljuga om till vem för att hålla dem säkra. Snart har amerikanerna satt upp vägspärrar överallt och kan senare ändå inte köpa bensin, maten tar slut och livet blir allmänt svårt även om det alltid är enklare på en gård där man kan köpa av grannarna till husbehov. Det som inte finns är gott vin och naturligtvis är just pubägaren amerikavän.

Jag ska inte berätta vad som hänt den försvunne soldaten eller hur det går men håll med om att det är just nu man ska läsa en sådan här bok? Jag är långt ifrån den enda som dragit den parallellen även om boken faktiskt inte alls handlar om Storbritannien och Europa utan om Cornwall och dess turistinvasion. Det lär vara en protest (redan då!) över alla horder som kom från London och gjorde Cornwall dyrt och högljutt, de som idag kallas ”emmets” (myror) och dit även du och jag hör när vi semestrar där nere. Du Maurier har också skrivit boken Vanishing Cornwall om just försvinnande landskap och annat som kändes hotat och som hon ville bevara och här har hon alltså hittat på en historia om det. För mig passar den dock utmärkt att läsa även med vår tid i tankarna. Boken är rent litterärt långt från hennes bästa, en svag trea kanske. Ändå är den läsvärd för att stilen är annorlunda hennes stora bästsäljare och full av galen humor och den är ganska kort och lättläst så du hinner enkelt med den i bokhögen. Hon har använt sin egen familj för att skapa familjedragen och gör persongalleriet till en hoper rätt sympatiska men klart udda människor. 

 

8 kommentarer

 1. Låter som en bok jag vill läsa. Något tips om var jag kan hitta den? Älskar Cornwall. The area around Fowey and Bodinnick is very much ”Daphne du Maurier” country, and opposite the Old Ferry Inn at Bodinnick, is Daphne du Maurier’s old house ”Ferryside”. Ferryside used to be known to the locals as Swiss Cottage, and the property was once a boatyard, as old photographs show. https://c8.alamy.com/comp/C29A7F/ferryside-the-home-of-daphne-du-maurier-across-the-river-fowey-at-C29A7F.jpg

  Gilla

  1. Du kan köpa den på Adlibris till exempel. Det skulle vara kul att gå på Du Maurier-festivalen i Fowey något år fast jag saknar fortfarande några jag inte läst än. Cornwall är verkligen underbart.

   Gilla

 2. Låter som en perfekt bok i dessa tider! Vi får väl se vad vi vaknar upp till fredag morgon förutom Lucia. Blir kanske bara mörker där på öarna i nordväst….

  Gillad av 1 person

  1. Ja det blir uppesittarkväll här.

   Gilla

 3. Tack för omnämnandet! Inte alltid det flyter på här heller kan jag berätta!
  Vilken underbar hotellpärla!
  Och vilken ounderbar bilincident…

  Gilla

  1. Och var ville du kommentera detta månntro? 🙂

   Gilla

   1. På en annan blog….försökte ta bort kommentaren här, men hittade ingen så’n funktion.

    Gilla

   2. Ja jag misstänkte det. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: