Om brexit och medborgarskap

Det är mycket nu!

Två stora möten med ämnesexperter från hela Europa att arrangera på jobbet i oktober-november utöver allt det vanliga, massor av tågstrul och dessutom en spännande avslutning på fotbollssäsongen för damlaget där min dotter är målvakt vilket gjort att jag inte ens helger haft tid att sätta mig vid datorn för då har jag suttit och hejat runt om i Skåne. Igår fick de äntligen välförtjänt ta klivet upp i division 2 och lagkamraterna valde dottern till årets stjärnskott vilket är så kul för henne efter några jobbiga fotbollsår med spricka i foten följt av upplösning av ett gammalt lag vilket lett till klubbyte.

Som grädde på moset har maken äntligen blivit svensk medborgare och det har verkligen tagit på honom och därmed hela familjen att gå och oroa sig över brexit så det är en härlig lättnadskänsla för oss alla härhemma nu.

Eftersom han länge haft rätt att stanna här som gift med en svensk och far till en annan var det kanske inte just den biten som oroade men däremot en massa praktiskt om sjukvård och grejer. Bara att resa i EU på brittiskt pass kan ju komma att betyda något annat framöver även om vi fortfarande inte har en aning (britter bosatta i Sverige måste till exempel skaffa svensk stämpel i passen för att visa att de bor här i händelse av brexit) och att resa runt i EU med brittiskt pass nu har inte lockat honom alls utan han har hållit sig hemma med katten medan vi andra bland annat har tågluffat till Rom det senaste året. Han har också mer och mer känt att det är ju i Sverige han bor sedan länge, här han vill stanna och därmed rösta, något han inte ens fick göra i folkomröstningen om sin egen framtid eftersom man inte fick ha bott utanför Storbritannien längre än femton år ens om detta var i just ett EU-land! Andaktsfullt tittar han fortfarande varje dag på sitt bevis med de tre kronorna och blir nästan gråtfärdig.

En plats i Sverige som min man blir filosofisk vid är Åkerby vägskäl där många svenskar en gång samlades för att utvandra.

Nu har jag kommit igång med skrivandet lite mer efter en snabb familjeutflykt till min ungdoms Göteborg förra helgen vilket maken tyckte gav en rolig udda känsla eftersom han nu återvände som svensk till det första han en gång såg av Sverige när vi kom med färjan och som senare blev hans första svenska hemstad i några månader. Nästan högtidligt det där.

Jag inser att du på grund av allt detta inte har fått dig så värst mycket till livs om just brexit på sistone trots att det hänt så mycket på den fronten men det är just det där att det hänt mycket som också gjort det så svårt. Så fort jag skrivit något har premiärministern gjort en helt annan manöver och gamla torypolitiker avgår eller lämnar fortfarande skutan i parti och minut. Samtidigt går Johnson på som om inget hänt, utan respekt för vare sig de jurister som menade att han stängt parlamentet olagligt eller för drottningen som han därmed ljugit för. Nu senast har han dessutom ett hot om fängelse hängande  över sig om han inte lämnar ut e-postmeddelanden från konversationer med den amerikanska entreprenören Jennifer Arcuri som han spenderat offentliga medel på under sin tid som borgmästare i London fast han mest verkar ha besökt henne på mer obekväm arbetstid utöver att ta med henne på tjänsteresor. Varför läcktes detta just nu? Det hela blir för mycket att både hinna följa med i och sedan skriva om så därför vill jag idag rekommendera några bra informationskällor och även säga att det gläder mig att det nu äntligen också är mer i svensk media än bara dessa, även om allt inte imponerar på mig för att jag tycker att de utesluter mycket, inte minst i tidningar och TV.

Det första jag vill rekommendera är att lyssna på Sveriges Radio. I dagens klipp- och klistramedia står SR som lite av en klippa där man fortfarande får lov att gå på djupet med nyheter. Lyssna på program som Europapodden till exempel men också helt vanliga Ekot eller Godmorgon världen.

Still going strong. Foto: Kalle1 (Wiki Commons)

Det andra är för dig som har Facebook att läsa vad Allan Larsson skriver där. Du känner kanske bäst till socialdemokraten Larsson som arbetsmarknadsexpert och som Sveriges finansminister i början av 90-talet men för mig är han också gammal generaldirektör i EU-kommissionen och slutade en tid efter att jag själv flyttade till Bryssel. Efter det blev han  dock senare rådgivare till Juncker så är det något han kan är det EU frågor och han känner också till massor av annat om hur världen fungerar och inte efter arbete för både FN, OECD och i många olika styrelser både internationellt och i Sverige.

Sist men inte minst älskar jag att följa bloggen Brors och Elvis om Europa som också finns på Facebook. Den drivs av Henrik Brors och Ylva Nilsson som båda är journalister och har den för mig så förlösande åsikten att svenska medier är urusla på att täcka EU-frågor för precis det tycker jag ju själv och tjatar om titt som tätt, inte minst i just det här inlägget. Du kan läsa mer om dem i ”Om oss” på bloggen men hittar också Ylva Nilssons texter i Expressen regelbundet. Hon har dessutom skrivit boken Så förs svensk EU-politik: med ett tvärsäkert – kanske, som jag snart ska ta mig an. Allt i deras blogg handlar inte om brexit men väldigt mycket just nu och det är skrivet med den där balansen så att vem som helst begriper och den som kan mer kan engagera sig i kommentarsfältet på Facebook och får svar. Som journalister finns de såklart var och en på Twitter också.

2 kommentarer

  1. Tack för tips om ”att följa”! Tyvärr går det inte att följa Allan Larsson då han inte har en fb-sida utan en fb-profil där han uppnått max antal vänner. Förstår att du känner att du inte hinner blogga om vad som händer – det går i en rasande fart och är värre än den sämsta såpa!

    Gilla

    1. Ja nu är det riktigt galet. Jag delade en artikel om Cummings från Irish Times imorse på min privata sida. Mycket läsvärd. Tack för kommentaren om Allan Larsson. Jag följer inte heller i traditionell mening utan läser hans öppna inlägg regelbundet.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: