Verklighetens Downton Abbey

Imorgon är det premiär för det alla anglofiler väntat på. Downton Abbey-filmen kommer till Sverige och som vi har sett fram emot det. Äntligen något som är som man förväntar sig att det ska vara i Storbritannien.

Downton Abbey får kungligt besök och det kräver naturligtvis något extra av både familjen Crawley och deras tjänstefolk. Julian Fellowes har som vanligt skrivit manus men det bygger på en verklig händelse. Han har nämligen inspirerats av drottning Elizabeth II:s farföräldrar och det har inget med boken Lady Catherine and the Real Downton Abbey att göra utan handlar om en helt annan plats. En som gör att det känns rätt att tjänstefolket har yorkshiredialekt.

George V och drottning Mary besökte faktiskt Highclere Castle där Downton spelas in men då för att titta på det krigssjukhus slottet tjänstgjorde som under första världskriget. Fellowes har istället låtit filmen kretsa kring ett helt annat besök, nämligen det som kungaparet gjorde till Yorkshire 1912 tillsammans med sin dotter, prinsessan Mary.

Kungen råddes av ärkebiskopen av York att visa att han var en ”folkets regent” genom denna tur och i byn Wentworth möttes den skeptiske regenten av flaggor och festyra innan han fortsatte till palatset Wentworth Woodhouse. Byggnaden från 1735 och framåt ligger mellan Rotherham och Barnsley och här välkomnades de av den stenrika familjen Fitzwilliam, med släkthistoria tillbaka till bland annat Charles I, som bara haft en månad på sig att vaska fram 75 sängplatser och komma på en trettonrätters middag. De lyckades både med detta och att få dit Anna Pavlova som dansade för gästerna.

Filmens drottning Mary är ganska lik originalet. Foto: Wikipedia

Du som kan trakten vet att den har ett stort kolfält under sig, från Nottinghamshire upp till Selby och det var kol som byggde detta jättegods där den redan rika familjen levde (om kolgruvornas tid och Fitzwilliams skandaler som bland annat har en länk till John F. Kennedy kan du läsa i boken Black Diamonds av Catherine Bailey). Kungafamiljen var faktiskt där just under en stor gruvolycka. Under andra världskriget användes huset av militären och jag minns att jag sett Antikrundan därifrån där det berättades att det då också fanns ett dagbrott av kol mitt i den vackra trädgården. Idag ägs huset av en stiftelse och används i film- och TV-serier (se hemsidan ovan) och du kan besöka det.

Princessan Mary gifte sig med earlen av Harewood 1922 och kom att bo på Harewood House alldeles utanför Leeds. Även det går att besöka som en av Yorkshires stora turistattraktioner och är känt för just filminspelningar. Faktiskt har det fått vara med på ett hörn i Downtonfilmen i och med detta fast ägorna mest är kända för att det mesta av Emmerdale spelas in här sedan ett par decennier tillbaka. Downtonfilmen utspelar sig 1927 och Mary flyttade inte dit förrän 1929 men sådant får vi tåla tycker Fellowes.

Jag har redan delat på bloggens Facebooksida att du kunnat köpa biljetter till Spegeln Bio och Bar i Malmö. Där hålls premiärfest med bubbel, butlers kommer att dela ut gurksnittar och du får gärna komma i tidsenlig klädsel. Själv klär jag inte i den sortens kläder tyvärr men det blir garanterat feststämning vad folk än har på sig och det är såklart helt utsålt. Jag har sett att den också går på Capitol i Stockholm men ser inte att bistron gör något speciellt där. Ska du se den på bio eller väntar du tills du kan se den hemma?

4 kommentarer

 1. Jag älskar Downton, men är delad inför filmen. Det känns lite som att försöka krama ur så mycket som möjligt av ett vinnande koncept. När blir det urvattnat eller bara repetition? Men troligen kan jag inte bli att se den….

  Gillad av 1 person

  1. Jo så kan det ju vara med stora produktioner som mjölkas i evighet.

   Gillad av 1 person

 2. Jag har inte följt Downton Abbey, så vet inte så mycket om serien. Följer däremot Emmerdale när jag kan. Har varit och tittat där den serien spelades in på två olika platser tidigare.
  Kanske filmen dock vore något för mig?

  Gilla

  1. Ja filmen är ju fristående även om fansen gillar att se sin älsklingsfamilj igen.
   Emmerdale ja, det är ju mina gamla hemtrakter och en helt annan atmosfär. Fast den var bättre förr när det handlade om gården.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: