Staden som havet slukade

Dunwich heter en liten by på Suffolks kust som är just liten eftersom havet slukat stora delar av vad som under tidig medeltid faktiskt var huvudstaden i hela East Anglia som området heter. Nog för att jag tidigare hört talas om att engelska städer fått flytta ut till kusten när hamnarna torkar ut och om klippor som rasar landet runt men att en hel stad fått ge med sig till havet hör onekligen inte till vanligheterna och påminner mest om Atlantis. 

Stranden där man ser byns problem. Foto: Asley Dace (Wiki Commons)

Under sin storhetstid hade sjöfartsstaden Dunwich tretusen invånare vilket matchade dåtidens London. Idag finns ett bymuseum vars fokus ligger just på allt som havet tagit, vilket inkluderar ett dussin kyrkor, ett torg med marknadsplats och stadens gillehus. På muséet kan du se en modell av staden under medeltiden och få veta mer om hur den under tidernas gång har krympt. Kvar i byn är ruinerna av ett gråbrödrakloster från förr vilket sägs skänka en extra ödslig dimension åt allt som förlorats. Efter ett besök här kanske man vill gå ner mot stranden och Flora Tea Rooms. Ett enkelt men populärt ställe med fish and chips, te och andra engelska godsaker.  

Byns museum med ankare vid entrén. Foto: Midnightblueowl (Wiki Commons)

Gråbrödraklostret. Foto: John Armagh (Wiki Commons)

Byn må vara liten men granne ligger Dunwich Heath med sitt hedlandskap som National Trust tar hand om (klicka gärna för fina bilder på deras sidor). Där blommar ljungen under sensommaren och du kan nog vandra länge med utsikt över havet. Hundar är välkomna både där och till byns pub The Ship Inn som inte bara verkar ha god mat utan också rum om du vill övernatta – kanske ett måste för dig utan bil för närmaste station är Darsham, nästan en mil inåt landet. Tur då att Suffolk Cycle Hire hyr ut cyklar och till och med verkar leverera dem till utvalda orter, både elcyklar och vanliga. Det gör att du kan komma hit från till exempel Southwold och Aldeburgh också. Om du tar dig ännu lite längre söderut från Dunwich kommer du till RSPB Minsmere som är ett fågelreservat där du utöver en ovanlig skärfläcka och rördrom kan få syn på kronhjort och utter. Jag som älskar uttrar! 

Annons

7 kommentarer

 1. […] Har du hört talas om den? Det hade inte jag heller, men bloggen ”Bara Brittiskt” berättade den 31 augusti den spännande histoiren om byn Dunwich; ”Idag finns ett bymuseum vars fokus […]

  Gilla

 2. Åh vilken mysig läsning, tack så mycket 🙂
  Och vilka härliga upplevelser du har genom storbritannien, jättekul läsning! Ska ta och gräva ner mig lite i dina inlägg om Scotland, helt klart en favorit hos mig 🙂

  Gilla

  1. Tack själv! Skönt att få skriva positiva och mysiga inlägg i det politiska kaoset också. Det blir rätt mycket England här eftersom det är där jag är mest nuförtiden med familjen men jag hoppas komma tillbaka till mer Skottland som jag också älskar. Har du sett bloggen Scottish Moments av en svenska som bor i Skottland?

   Gilla

 3. Vad kul du skriver om Suffolk mina gamla trakter.

  Gilla

  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag gjorde det. Du kan ju den här trakten.mycket bättre än jag.

   Gilla

 4. Inte varit där, men hört talas om det.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Tack detsamma! Jag känner att hela East Anglia är eftersatt av mig och att jag reser mer igenom än till det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: